Martin Nordenström Ο Σουηδός που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους, Συριανούς.
Και το αντάλλαγμα που πήρε από το νησί που πέθανε για αυτό είναι ένας μικρός δρόμος με μια πινακίδα γεμάτη διαφημιστικά αυτοκόλλητα, χωρίς φυσικά κανείς να τον θυμάται και οι νεώτερες γενιές να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη του..
Πολιτισμός είναι η αναγνώριση του έργου, η αναγνώριση του πνεύματος.
Υπάρχει μια οδός… .. .. ένα κομμάτι δρόμου ούτε τριάντα μέτρα πίσω ακριβώς από το Θέατρο Απόλλων.
Ονομάζεται Οδός Μάρτιν Νόρντεστορμ.
Ποιος ήταν αυτός ο Κύριος Μάρτιν Νόρντερστορμ που κάποιοι άλλοι (πολύ πιο πολιτισμένοι) του αφιέρωσαν έστω και αυτά τα 30 -10 μετρά γης στην Ερμούπολη σε αυτόν τον μικρό δρομίσκο πίσω από το Θέατρο Απόλλων?
Ποια είναι η συγκινητική και Ηρωική ιστορία του?
Διαβάστε αυτήν την μοναδική έρευνα για τον Φιλέλληνα και Φιλόπατρι Σουηδό που έδωσε την ζωή του για τα ιδανικά, την πίστη του στην Ελεύθερη Ελλάδα και τους αγαπημένους νησιώτες φίλους του και Συριανούς.
Ο Martin Nordenströmöm γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1888.
Ήταν αθλητής της Εθνικής Σουηδίας στην Ξιφασκία ενώ συγχρόνως υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία.
Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε και απέκλεισε τον μεγάλο Βρετανό ξιφομάχο της εποχής Douglas Godfree και τον Ρώσο Aleksandr Mordovin και πήγε για τους ημιτελικούς.
Εκεί όμως συνάντησε δύο Ούγγρους (δεν έχω τα ονόματα τους ) και τον περιβόητο για την εποχή Ιταλό Νάντη και χάνοντας, αποκλείστηκε.
Επέστρεψε στην Σουηδία και το 1916, ο Μάρτιν Nordenströmöm μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι, στη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως φυσιοθεραπευτής μέχρι το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Επέστρεψε στην πατρίδα του και ως καπετάνιος στα ιστιοπλοϊκά
Τότε κλήθηκε για το καθήκον στον πόλεμο. (Β Παγκόσμιος Πόλεμος)
Το 1942, έγινε μέλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, και συμμετείχε σε πολλές αποστολές στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Για σχεδόν τρία χρόνια, ο Ανιδιοτελής και ευγενικός αυτός Σκανδιναβός βοήθησε με αυταπάρνηση και ηρωισμό και με κίνδυνο της ζωής του πολλές φορές τους κατοίκους των Κυκλάδων.
Σε πολλά νησιά ήταν γνωστό αυτό το καλό ευγενικό παιδί από την Σουηδία που βοηθούσε με πάθος ανθρώπους που είχαν ανάγκη από τις κακουχίες του πολέμου σώζοντας πολλές φορές ακόμα και Έλληνες ή Συμμάχους στρατιώτες αγωνιστές.
Όσο ήταν καπετάνιος στα ιστιοπλοϊκά ταξιδεύοντας το Αιγαίο έδειξε και φάνηκε η αγάπη του και η συμπάθεια του σε δυο νησιά που αγάπησε περισσότερο.
Την Τήνο και την Σύρο, που φαίνεται ότι επισκέπτονταν πολύ συχνά σαν καπετάνιος με το ιστιοφόρο του.
Στην Σύρο η δράση του ήταν ηρωική και συγκινητική.
Είτε ταξιδεύοντας με σκάφη είτε ως μεσάζων με τους συμμάχους βοήθησε Συριανούς όσο ελάχιστοι εκείνη την εποχή, πιο πολύ ακόμα και από Έλληνες.
Αυτό όμως που αξίζει περισσότερο ήταν ότι συνέχισε την προσφορά του να βοηθά τους νησιώτες, ακόμη και μετά που τα νησιά απελευθερώθηκαν το 1944.
Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του.
Είχε μόλις αποφασίσει ότι μετά από μερικά ακόμα ταξίδια θα επέστρεφε για πάντα στην Σουηδία να ασχοληθεί με την δουλειά του να κάνει οικογένεια και φυσικά να ξεκουραστεί από τον «πόλεμο» .
Δυστυχώς δεν πρόλαβε.
Στο τελευταίο ταξίδι πριν από την επιστροφή στο σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που είχε συζητήσει μαζί τους ο Nordenströmöm ήταν επιβάτης στο μοιραίο πλοίο Σπερχειός το όποιο όπως έλεγε εμπιστευόταν διότι ήταν ένα παλιό Σκανδιναβικό Νορβηγικό φαλαινοθηρικό που είχε μετασκευαστεί σε πολεμικό και αμέσως μετά τον πόλεμο μετασκευάστηκε σε επιβατηγό.
Το πλοίο όμως όπως έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου, και γνωρίζετε πλέον . (Οδός Θυμάτων Σπερχειού) υπερφορτωμένο με επιβάτες, ταξιδεύοντας από τον Πειραιά προς την Σύρο πνίγοντας περισσότερους από 80 επιβάτες.
Ο Μartin Nordenströmöm δεν πνίγηκε έτσι απλά.
Διηγήσεις ανθρώπων που επέζησαν λένε πως ο Μartin Nordenströmöm ήταν δεινός κολυμβητικής. Και για αυτόν τον λόγο όταν έγινε η ανατροπή του Σπερχειός άρχισε ένα άνισο αγώνα με την θάλασσα και τις αντίξοες συνθήκες του ναυαγίου .
Σκοτάδι.
Βροχή και αρκετή θαλασσοταραχή για να σώσει όσους μπορούσε περισσότερους.
Και έσωσε πολλούς. Λένε πως εκείνος μαζί με ένα άλλο Έλληνα και Συριανό επίσης πολύ καλό αθλητή κολυμβητή έσωσαν όσους επέζησαν από το ναυάγιο.
Χωρίς αυτούς τους δυο θα είχαν πνιγεί ΟΛΟΙ.
Ο Μartin Nordenströmöm χάθηκε κάποια στιγμή όμως προφανώς κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια.
Το είχε κάνει πολλές ώρες να βοηθήσει ανθρώπους.
Αυτήν την φορά οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν..
Ίσως και η τύχη του και το θάρρος του.
Δεν άντεξε και τον πήρε η θάλασσα στα βάθη της.
Προηγουμένως όμως είχε σώσει πάρα πολλούς επιβάτες ανεβάζοντας τους σε αυτοσχέδιες σχεδίες και βοηθώντας άλλους τραβώντας τους προς επιπλέοντα ξύλα και μαδέρια από το ναυάγιο ή να βρεθούν σε ότι μπορούσε να επιπλεύσει και να στηριχτούν επάνω του άνθρωποι ώστε να μην βουλιάξουν…
Η ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΔΩ.
Αυτό το τελευταίο του ταξίδι πριν από την επιστροφή στο σπίτι, όπου χάθηκε είχε μια πολύ ειδική και σημαντική αξία για τον νεαρό Φιλέλληνα και Φίλο Συριανό Ευπατρίδη Σουηδό.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφερα να συλλέξω και από πληροφορείς που είχε συζητήσει μαζί τους ο Martιn επέστρεφε στη Σύρο εκείνη την ημέρα για να …. αρραβωνιαστεί μια Συριανή κοπέλα … Και αργότερα σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες θα την έπαιρνε μαζί του στη Σουηδία.
Η κοπέλα για την οποία δεν έχουμε τουλάχιστον στα σημερινά χρονιά πληροφορίες ποια ήταν, από τον καημό και φυσικά το σοκ της τραγικής αυτής απώλειας έφυγε από την Σύρο για να καταλήξει σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες σε κάποιο μοναστήρι και αργότερα να χαθούν εντελώς τα ίχνη της.
Ήταν μια εποχή που η πίστη και η συντροφικότητα μεταξύ των ζευγαριών είχε δεσμούς ιερούς και πιστούς.
Για αυτόν τον λόγο κάποιοι σκέφτηκαν να του αφιερώσουν ένα δρόμο έστω και μικρό στην Ερμούπολη.
Η Ιστορία του Martin Nordenströmöm ήταν παντελώς ξεχασμένη ή μάλλον καλύτερα θα λέγαμε ΑΓΝΩΣΤΗ ακόμα και στην Σουηδία.
Η έκπληξη των Σουηδών ήταν μεγάλη όταν έμαθαν από το αφιέρωμα αυτό την ιστορία του.
Οι Σουηδοί είναι ένας λαός που δίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία σε τέτοιους είδους θέματα και τέτοιους ανθρώπους τους έχει σε πολύ μεγάλη και υψηλή υπόληψη και τους αναγάγει σε Εθνικούς Ήρωες.
Ως εκ τούτου οι εξελίξεις σχετικά με το αφιέρωμα και την γνωστοποίηση της ιστορίας αυτής δεν τελείωσαν εδώ
.
Υπάρχει συνέχεια την οποία θα μάθετε σύντομα.
Πιο πολύ χάρηκα εγώ που επιτέλους αυτό το ευγενικό αγόρι από την Σουηδία βρήκε την τιμή που του άξιζε για την ανθρωπιά και τον Ηρωισμό του.
Θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις τις οποίες θα μάθετε εν καιρό.
Για την περάτωση και ολοκλήρωση του άρθρου αυτού συνεργάστηκα με την Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα και την Ελληνική Πρεσβεία στην Σουηδία.
Στην Σουηδία ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ τον ΉΡΩΑ.
Από το Άρθρο αυτό έμαθαν όχι την ύπαρξη του αλλά τι έκανε και πόσο βοήθησε τους Συριανούς και τους Κυκλαδίτες.
Ευχαριστώ τον καλό αξιόλογο φίλο μου Μανώλη Φωστέρη για την βοήθεια του.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΌΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Η ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ Martin Nordenströmöm παρακαλείστε να τις καταθέσετε ώστε να βοηθήσουμε να μαθευτεί ακόμα πιο πολύ η ιστορία αυτού του ηρωικού παιδιού από την μακρινή Σουηδία που έδωσε την ζωή του για τους Συμπατριώτες και συμπολίτες μας.
Πηγές: Embassy of Sweden, Athens, Greece ΣΟΦ / Tommy Wahlsten Και προσωπικές έρευνες στην Σουηδία από φίλους και γνωστούς Σουηδούς που δεν επιθυμούν να αναφερθούν τα ονόματα τους.
Γράφει: Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Παναγιώτης Κουλουμπής.