ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ. ενός πολύ καλού μου “Αδελφικού” φίλου και συνεργάτη μου, συνταξιούχου ναυτικού σήμερα που σαν Μηχανικός σε ένα πλοίο είχε την τύχη να πάρει “Πόγκερ” (που σημαίνει στην ναυτική διάλεκτο ότι φόρτωσε καύσιμα για το πλοίο) από ένα από αυτά τα πλοία, ενώ βρισκόταν στην Αγγλία και το “Πογκεράδικο” πλοίο Syros (είναι το μικρό μπλε που θα δείτε στις φωτογραφίες) τελείως ξαφνικά και αναπάντεχα ήρθε να του φορτώσει τα καύσιμα του για το ταξίδι που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει αφού είχε ξεφορτώσει.
Λέει λοιπόν ο ίδιος ο Παλιός Μηχανικός ναυτικός….
“Μου φώναξαν οι δικοί μου ότι ήρθε το “Πογκεράδικο” που μας έφερε τα πετρέλαια. Βγήκα έξω να δω και τι να δω.! Ένα ωραίο Μπλε μικρό σχετικά Τανκεράκι σύγχρονο, νέο σκαρί. δεμένο στα πλευρά μας. Το Όνομα του μόλις το είδα μου ανέβηκε ένας κόμπος χαράς στο στήθος. ΣΥΡΟΣ! ΠΑΤΡΙΔΑ! Έτρεξα αμέσως σαν τρελός να το βγάλω φωτογραφία.
Αρκετή ώρα μετά, όταν τελείωσε η φόρτωση, ανέβηκε ο καπετάνιος του ΣΥΡΟΣ να μου φέρει να υπογράψω την παράδοση των καύσιμων. Ήταν Ουκρανός. Όλο το Πλήρωμα του SYROS ήταν ΟΥΚΡΑΝΟΙ.. αλλά το πλοίο ήταν Ελληνικών συμφερόντων.
Με χαρά και με υπηρηφάνεια λέω στον καπετάνιο του ΣΥΡΟΣ. “Ξέρεις καπετάνιε… το όνομα του πλοίου σου προέρχεται από τον τόπο μου.. Το Νησί μου.. Που ονομάζεται ΣΥΡΟΣ και βρίσκεται στις Κυκλάδες στο Αιγαίο.
Θυμάμαι πολύ καλά ότι ο Ουκρανός πλοίαρχος με κοίταξε με μια παγερή αδιαφορία. ΠΑΓΕΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.. Σαν να άκουσε τι του είπα αλλά να μην του καιγόταν καρφάκι. Στο ίδιο στυλ του παγερού του βλέμματος αδιαφορίας μου έδειξε το ξανά έγγραφο που έπρεπε να υπογράψω και μου είπε.. “Υπογράψτε παρακαλώ.. Έχουμε δουλειά πρέπει να φύγουμε…
Υπέγραψα και ο καπετάνιος έφυγε ξεχνώντας παντελώς αν το βαπόρι μου το λένε Σύρος. Και εσένα σου λείπει το Νησί σου. Υπόγραψε να φύγω έχω δουλειά» Πήρε το χαρτί που του υπέγραψα Κατέβηκε από την ανεμόσκαλα στο ΣΥΡΟΣ. έλυσαν τους κάβους και απομακρύνθηκαν χωρίς ούτε καν να κάνουν ένα νεύμα χαιρετισμού Έβλεπα την ΣΥΡΟ να φεύγει άλλη μια φορά.. Για το Ουκρανικό πλήρωμα το όνομα του πλοίου τους δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα αδιάφορο όνομα πλοίου. Γι Αυτούς Σύρος σήμαινε δουλειά.. Μερικές χιλιάδες δολάρια και αυτό είναι όλο.
Τέλη 17ου Αιώνα αρχές 18ου ο Μεγάλος Ιούλιος Βερν έγραφε ένα από τα περίφημα και ωραιότερα διηγήματα του. Το “Πλωτό Νησί”
Αναφερόμενος σε ένα τεράστιο πλοίο που κυριολεκτικά έμοιαζε και ήταν σαν νησί.
Έψαχνα πολύ καιρό για αυτό που θα δείτε σήμερα.
Πλοία που έχουν το Όνομα του Νησιού μας “Σύρος” είτε ως βασικό τους όνομα, είτε ως πρόθεμα η συνοδευτικό του αρχικού τους ονόματος.
Παλιά θρυλικά πλοία αλλά και νέα τελευταίας τεχνολογίας πλοία τα περισσότερα να ταξιδεύουν σε θάλασσες και ωκεανούς πολλές χιλιάδες μίλια μακριά από το Νησί που έχων πάρει το όνομα τους. Μερικά από αυτά όντως Συριανών συμφερόντων αλλά και αλλά που δεν έχουν καμία σχέση με την Σύρο.
Όμως το Όνομα Σύρος είναι υποτυπωμένο με μεγάλα πεντακάθαρα γράμματα δεξιά και αριστερά στην πλώρη τους στην πρύμη τους και δεξιά και αριστερά στις “Βαρδιόλες” των γεφυρών τους. (Βαρδιόλα ονομάζεται στην γλώσσα των ναυτικών τα «μπαλκόνια « δεξιά και αριστερά της γέφυρας)
Φόρος τιμής στους Ναυτικούς αυτούς Συριανούς και μη που ταξίδεψαν με τα πλοία αυτά. Φόρος τιμής και Φόρος Πολιτισμού στο Νησί μας και στην Μεγάλη Ναυτική του Ιστορία.
Πολλά από αυτά δεν έχουν καν Ελληνική Σημαία και ακόμα δεν έχουν ούτε ένα Έλληνα Ναυτικό να Ταξιδεύει εργαζόμενος σε αυτά.
Τα Πλοία όμως αυτά με το Όνομα ΣΥΡΟΣ? SYROS είναι εκεί.. Θαλασσοπαλεύντας και θαλασσομαχώντας τα στοιχειά και τα τέρατα των Θαλασσών και το πιο σπουδαίο από όλα τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτό το παράξενο πλάσμα που πολλές φορές γυρνά εναντίον του ιδίου του εαυτού αυτοκαταστρεφόμενο.
ΥΓ: Όσοι γνωρίζετε και αλλά πλοία που δεν υπάρχουν σε αυτήν την συλλογή η γνωρίζετε Συριανούς η εργαζόμενους η ιστορίες από αυτά τα πλοία σας παροτρύνω με κάθε καλή πρόθεση να μας συμπληρώσετε και να μας πείτε όσα γνωρίζετε η να μας στείλετε φωτογραφίες.
Κλείνω με ένα ποίημα…
Ένα αληθινό ωραίο ποίημα από την πένα και την γραφή ενός από τους καλύτερους κατά την ταπεινή μου γνώμη ποιητές της σύγχρονης Ελλάδας.
Του Δημητρίου Σταυρακάκη και με τον όποιο έχω την τιμή και την αγνή χαρά να είμαστε και φίλοι.
Ένας ποιητής που κάνει την διάφορα στην Ελληνική ποίηση του σήμερα με τα ποιήματα του και την υπεροχή Ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιεί και αξίζει να το ψάξετε περισσότερο.
Πέρα από ποιητής είναι και εκδότης ενός από τους καλύτερους εκδοτικούς οίκους σήμερα στην Ελλάδα .
Των Αρισταρέτη Εκδόσεις (που αν όλα πάνε καλά θα δείτε και μια ωραία εκδοτική έκπληξη που θα σας αρέσει πολύ…)
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
Συμπληρωματικές οπτασίες.
Η πλώρη μας απέφυγε,
μας βρήκε το κενό στο αμπάρι
και το έρμα που δραπέτευσε
απ’ τα βρεχάμενα σκέλη.
Ένα άστρο φυτεμένο πάνω σε κύμα ύπτιο,
δυό οργιές ριζώματα
κι η στέρνα με το γλυκύ ύδωρ
καταμεσής του αλατιού
Μια δίνη περαστική,
σαν ίχνος λαμνοκόπου
στην ύλη του παραγγέλματος
. Το φτερό του γλάρου,
το δελφίνι με το ουράνιον
βύθισμα,
ο σταθμός της ανυπομονησίας
πλάι στις πολεμίστρες του ιλιγγιώδους πελάγους.
Ο σταθμός της ανυπομονησίας
και μέσα του το στεριανό χώμα,
το λουλούδι με το επίθετον
σκίρτημα κι η φθίνουσα οπώρα
κάτω από την γραμμή της ισημερίας.
Ένα μολύβι σκαλισμένο
μοιραίες σκέψεις,
ο κανόνας με τις παράλληλες ωδές,
τα διάκενο μεταξύ σπασμού και θραύσεως,
το τρίξιμο στην ακτή με τα σιδερένια πόδια,
ο φάρος με την αδικοχαμένην ελπίδα,
ο ίσκιος που δεν φάνηκε στα ανοιχτά
έστω για να αλιεύσει το δειλινό ή τον χάρτη που έλουσε το εσπερινόν μυστήριο.
Το κάρβουνο ξερνά τα σωθικά της γης,
η άμμος καίγεται πάνω στην χρωματισμένη φυκιάδα των απορριμμάτων,
η οσμή του κολασμένου χρόνου προορίζεται για τις ερείπιες νήσους
και την φλόγα της οργισμένης κορυφής.
Η γωνία σύρθηκε ως τον αλίμενόν της δίαυλο,
η αναμέτρησις με τα σημάδια κόπασε την ανασφαλή πορεία,
η γωνία σύρθηκε έως τον οίακα
και την πλευρά που χαρίστηκε ως όνομα στην απεραντοσύνη…
Δημήτριος Σταυρακάκης 19.01.2016
Σε ευχαριστώ Δημήτρη είναι τιμή μου να συμπεριλαμβάνεται ποίημα σου στην προσπάθεια μου αυτή. Να είσαι καλά.. Σε ευχαριστώ και για την υπεροχή φιλία σου …
Σας αφήνω τώρα να απολαύετε και να μελετήσετε τις μοναδικές και σπάνιες αυτές φωτογραφίες των πλοίων αυτών που αλλά όπως σας προανέφερα υπάρχουν ακόμα και αλλά η έχουν βουλιάξει η έχουν γίνει παλιοσίδερα η ακόμα και έχουν αλλάξει ονόματα.
Πχ: Υπήρχαν δυο μεγάλα πλοία . SYROS I και SYROS II. Αυτά ενώ υπάρχουν σαν πλοία σήμερα έχουν αλλάξει όνομα και για αυτό δεν τα έχω συμπεριλαβει στο άλμπουμ αυτό.
Αν έχετε εσείς φωτογραφίες με το αρχικό τους όνομα SYROS. Θα ηταν ευχής έργο να μας το στέλνατε.
Πηγές φωτογραφιών: VesselFinder, shipfinder, myshiptracking, marinetraffic
Στις φωτογραφίες αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που τις έβγαλαν και είναι οι περισσότεροι ναυτικοί εργαζόμενοι στα πλοία αυτά..
Όσων τα ονόματα δεν αναγράφονται είναι διότι δεν είχα την πηγή η το όνομα τους.
Παρακαλώ πολύ να βάλουν το όνομα τους στην ανάλογη φωτογραφία
Είναι τιμή και σωστό να υπάρχουν τα ονόματα αυτών των ανθρώπων που αποθανάτισαν εκούσια η ακουσία τα ξεχασμένα αυτά πλοία και εμείς να τους αποδώσουμε την ανάλογη τιμή και σεβασμό.
Γράφει: Ο δημοσιογράφος και Ιστορικός Παναγιώτης Κουλουμπής