Φιλοσοφία, αιώνιο Γίγνεσθαι, της Λογοτεχνίας

1943

Έχετε αναρωτηθεί, πόσο ταιριαστό ζευγάρι, είναι η φιλοσοφία και η λογοτεχνία;

Ο στόχος τους; Τι θα μπορούσε να ισχύει στην πραγματικότητα!

Το ενδιαφέρον, δεν εστιάζεται στο να αποδείξουν αν κάτι που μπορεί να σκεφτεί κανείς αντιστοιχεί, στην πραγματικότητα. Τους αρκεί, εκείνο που μπορεί να σκεφτεί κάποιος, να είναι δυνατό, να υποστηριχθεί λογικά.

Η φιλοσοφία κεντρίζει το ενδιαφέρον, προκαλεί ανατροπές, όπως και η γραφή.

Ο κάθε άνθρωπος, έχει σκέψη, στοχασμό και προσπαθεί, να βρει τον καλύτερο τρόπο, για να ζήσει,  τη ζωή του. Ποιος, όμως, μπορεί, να γράψει, τη φιλοσοφία του, σε λευκές κόλλες;

Το μυστικό, βρίσκεται, στο βασικό τρόπο ζωής του πνεύματος, όπου διαποτίζει και ζωογονεί. Ίσως και μια καθημερινή κριτική, στο σύγχρονο στοχασμό, με την βοήθεια, τόσων μυθιστορημάτων, πού κυκλοφορούν, διότι, έτσι, εμφανίζονται νέες θεωρίες, ανοίγονται ευρύτεροι ορίζοντες, και αφήνεται ελεύθερος ο λογισμός, να προσεγγίσει την αλήθεια, όπως πιστεύει.

Η φιλοσοφική ματιά, προσπαθεί- όπως και τα μυθιστορήματα- να διαπεράσει τον κόσμο, να ερμηνεύσει, να ανακαλύψει την ουσία τους. Δηλαδή, το στοιχείο εκείνο που παρά τις μεταβολές, τις αλλαγές και όχι μόνο,  έμενε: σταθερό, αναλλοίωτο, άχρονο. Ένα: αιώνιο Γίγνεσθαι, πάρε- δώσε, του φανταστικού κόσμου, με πινελιές, του πραγματικού.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, πώς η ζωή εξελίσσεται, με βάση τα συναισθήματα, τις χαρές και τους φόβους, το θυμό και τα πάθη μας.

Με απλά λόγια, για κάθε λέξη πρέπει να αποδίδουμε την ίδια έννοια. Διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Καθετί, κρύβει, μια αλήθεια, από πίσω. Μια: σοφία, όπου ο καθένας, αντιλαμβάνεται, διαφορετικά και δίνει ξανά και ξανά, έναν ορισμό. Δηλώνοντας,πώς φιλοσοφία είναι η αγάπη, η αναζήτηση δηλαδή της αλήθειας.

Όμως τι είναι αλήθεια και ποιος ο λόγος, να την αναζητούμε, μέσα σε σελίδες μυθιστορημάτων;

Μήπως, επειδή το: μέσα μας, έχει ανάγκη, να εισπράξει, την απόλυτη γνώμη; Μήπως, επειδή δεν είναι λάθος, να σκεφτόμαστε, πάνω στην ίδια μας, τη σκέψη;

Ηλιάνα Βολονάκη

https://www.facebook.com/eliana.bolonake

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.