ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ: Αντί για προσθήκη σιλικόνης… πλεκτό στήθος!

2412

Εναλλακτική στην παραδοσιακή προσθετική με σιλικόνη, προσφέρει σε γυναίκες που υπέστησαν μαστεκτομή μια οργάνωση που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλέκουν μπαλίτσες, ή όπως τις λένε, «πλεκτά στήθη».

Η Μπάρμπαρα Ντεμορέστ που ίδρυσε την οργάνωση Knitted Knockers.org, υποστηρίζει ότι η παραδοσιακή τοποθέτηση σιλικόνης, μπορεί να είναι ακριβή, να δίνει αίσθημα βάρους, ή ζέστης. Τα πλεκτά στήθη είναι απαλά, ελαφριά, δωρεάν . Η οργάνωση εξαπλλώνεται σ΄ όλο τον κόσμο και πλεκτά στήθη αποστέλλονται σε γυναίκες που τα παρήγγειλαν μέσω διαδικτύου.

Η ιδέα προέκυψε στην Ντεμορέστ μετά από δική της εμπειρία. Είχε υποστεί μαστεκτομή το 2011 και ήταν απελπισμένη γιατί δεν μπόρεσε να κάνει την επέμβαση αποκατάστασης αμέσως, λόγω ιατρικών περιπλοκών. Της είπαν να μη βάλει τίποτε στις ουλές του στήθους της για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Ένας γιατρός της μίλησε για τα πλεκτά, παρόλο που ο ίδιος δεν είχε δει κάτι ανάλογο ποτέ του. Η ίδια μίλησε σε μια φίλη της που ήταν δεινή πλέκτρια κι εκείνη, έπλεξε.

Μια εβδομάδα αργότερα, λέει η Ντεμορέστ, «βγήκα για πρώτη φορά. Φορούσα ένα φαρδύ τζάκετ, έβαλα μια κάλτσα στο σουτιέν μου και ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτική. Συνάντησα τη φίλη μου και μου έδωσε τα πλεκτά. Πήγα στο μπάνιο και φόρεσα ένα. Ήταν τόσο απαλό, ελαφρύ, όμορφο, που θα μπορούσα να το φορώ σ΄ ένα κανονικό σουτιέν αντί για το άσχημο ειδικό για μαστεκτομή. Κι έτσι, ξαναγύρισα στη ζωή. Μπορούσα να αγκαλιάσω χωρίς να έχω το νου μου μήπως καταλάβουν το πρόβλημά μου». Πήγε στο γιατρό της και τον ρώτησε αν θα έδινε σε γυναίκες πλεκτά στήθη, αν τα χάριζαν. Αυτό έγινε πριν πεντέμισι χρόνια.

Η Ντεμορέστ μίλησε στη γυναίκα που είχε πρώτη την ιδέα και είχε αναρτήσει το σχέδιο πλεξίματος στο διαδίκτυο. Τη ρώτησε αν θα ήθελε να την αναπτύξουν. Εκείνη ενθουσιάστηκε κι έτσι γεννήθηκε το Knitted Knockers.orgΗ Ντεμορέστ δημιούργησε μια ομάδα εθελοντριών που ήρθαν με τα νήματά τους. Άρχισαν να δίνουν πλεκτά σε τοπικές κλινικές και νοσοκομεία. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να κινητοποιήσουν κι άλλες πλέκτριες. Φτιάχτηκε μια ιστοσελίδα και μια σελίδα στο Facebook, με δωρεάν πλεκτά σχέδια.Από τότε, η οργάνωση έχει σήμερα 250 ομάδες μέσα στις ΗΠΑ και συνεργάτιδες σε 14 χώρες. Στέλνονται  χιλιάδες πλεκτά κάθε μήνα, μέχρι και στο Αφγανιστάν, την Καμπότζη, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.

Διαβάστε επίσης:  ΟΓΑ: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση για το οικογενειακό επίδομα

 

Ο τρόπος που λειτουργεί η οργάνωση, είναι ο εξής: Δημιουργείται μια τοπική ομάδα ή εγγράφονται εθελόντριες στη Knitted Knockers μεμονωμένα. Οι εθελόντριες προσφέρουν το δικό τους νήμα και δεν αμείβονται για τη δουλειά τους. Στέλνουν τα πλεκτά στην οργάνωση, η οποία τα γεμίζει και μετά φτιάχνει πακέτα που τα στέλνει όπου χρειάζονται. Η οργάνωση στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές που γίνονται μέσω διαδικτύου.

Η Ντεμορέστ λέει ότι εκτός της πρακτικής πλευράς, η οργάνωση έδωσε τη δυνατότητα σε γυναίκες να επικοινωνήσουν τις ιστορίες τους, σε γυναίκες που κατανοούν το πρόβλημα.Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ γυναικών. Η μη κυβερνητική οργάνωση BreastCancer.org,  αναφέρει ότι μία στις 8 γυναίκες στις ΗΠΑ θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους.

Η οργάνωση ταξίδεψε το 2016 στην Αφρική όταν επικοινώνησε μαζί της η Πρωτοβουλία Ανατολικής Αφρικής για τον Καρκίνο του Μαστού, ζητώντας συμβουλές για την κατασκευή των πλεκτών. Μια ομάδα ταξίδεψε στη Ρουάντα, όπου εκπαίδευσε 30 γυναίκες. Επισκέφθηκαν και νοσοκομεία και κλινικές, για να ενημερώσουν και έστησαν ένα project, βάσει του οποίου νοσοκομεία πληρώνουν πλέκτριες για να φτιάξουν στήθη – δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.