Σύρος Ψαρά Η Απίστευτη ιστορία της αδελφοποίησης των δύο νησιών

1622

Μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές της νεώτερης ιστορίας της Σύρου ήταν η αδελφοποίηση μεταξύ των Ψαρών και της Σύρου.

Η Σύρος με τα Ψαρά έχουν μια κοινή ιστορία.

Ύστερα από την καταστροφή των Ψαρών πολλοί Ψαριανοί ήρθαν πρόσφυγες στην Σύρο όπου συνέχισαν πλέον ως πολιτογραφημένοι Συριανοί την ζωή τους.
Οι Ψαριανοί όπως και οι Χιώτες έφεραν μαζί τους έκτος από την ρημαγμένη, κατατρεγμένη και κουρασμένη από τον ορυμαγδό του πολέμου κυνηγημένη ψυχή τους πολλά κειμήλια που στην συνέχεια έγιναν σημαντικοί και σπουδαίοι ιστορικοί θησαυροί στην Σύρο.

Ένα από αυτά τα σημαντικά ΙΣΩΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ Και ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ από αυτά τα κειμήλια. επιστράφηκε στα Ψαρά εκεί ακριβώς όπου χάθηκε στην προσφυγιά..
“… Στων Ψαρών την ολόμαυρη Ράχη … ”
Και έγινε αυτό από τις αγνές και ανιδιοτελείς προσπαθείς ενός συμπολίτη μας που ενώ κανείς δεν τον πίστεψε ότι θα μπορούσε να το κάνει αλλά το σπουδαιότερο κανείς δεν κατάλαβε την ΑΞΙΑ αυτής της προσπάθειας στην Ιστορικότητα και την Ηθική ικανοποίηση του λαού μας εκείνος τα κατάφερε με απλούστατο τρόπο αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές οι αγνές προσπάθειες απλών πολιτών φέρνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα δύστροπα πολλές φορές τυφλά και αδιάφορα γρανάζια της πολιτικής και της γραφειοκρατίας.
Αϊτή είναι η Ιστορία αυτής της συγκινητικής ιστορίας.

Μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές της νεώτερης ιστορίας της Σύρου ηταν η αδελφοποίηση μεταξύ των Ψαρών και της Σύρου.
Αυτό ενώ θα έπρεπε να είχε συμβεί πολλά χρόνια πριν σχεδόν στις αρχές του 20 αιώνα.
Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να κάνει το αυτονόητο.
Τελικά έγινε στην στην επέτειο των 180 χρονών από το ολοκαύτωμα των Ψαρών και ύστερα από μια αυθόρμητη και αγνή κίνηση του συμπολίτη μας Νίκου Μονογιού.
Διαβάστε την ιστορία παρακάτω όπως περιγράφει τα γεγονότα μετά τα λογία του ιδίου του Νίκου Μονογυιού που μου τα εξιστόρησε σε μια φιλική συνέντευξη που είχαμε μαζί.
Είναι απίστευτη η ιστορία όπως την περιγραφεί ο ίδιος.

Στην επέτειο των 180 χρονών από το ολοκαύτωμα των Ψαρών παρουσίας του τότε ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 6 ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΝ ΚΛΕΜΕΝΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΑΣ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ!
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ Ο ΥΠΑΡΓΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕ ΤΗΝ ΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ
ΠΩΣ όμως ξεκίνησε όπλο αυτό;
Πάλι με τα λογία του ιδίου του Νίκου Μονογιού. Nikolaos Monogyios

ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΘΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΘΕΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΓΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ . ΕΓΩ ΕΠΕΜΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΑ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ.

ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΝΕΩΡΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΩΡΕΑ
ΜΙΛΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑ ΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟ τότε ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΤΗ
Αυτή ΜΕ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ 2004 ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ 3 ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΟΥΜΕ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΟΝ ΣΑΛΟΝΙΚΗ Giorgos Salonikis KΑΙ 6 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΟ (Έκτο Δημοτικό Σχολείο Σύρου) ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΨΑΡΑ


ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΨΑΡΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΡΑΥΛΑΚΑΤΟ ΗΡΘΑΝ 16 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΛΕΜΕΝΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ.

ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΙΔΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΑΜΕ
ΚΑΙ Ο ΥΠΑΡΓΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΤΑΝ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΛΕΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ,

ΕΔΑΚΡΥΣΑΝ

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΓΩ ΕΜΕΙΝΑ ΑΠΛΩΣ ΘΕΑΤΗΣ
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗΣΗ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΚΑ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ.

ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΤΗΛ Ο ΥΠΑΡΓΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΛΕ ΤΗΝ ΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑ.

ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ .

ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΤΡΕΧΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤ 1 ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ.

ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΟΥΝ ΑΘΕΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΓΚΑΤΟ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΑ.
ΚΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΟΛΑΚΥΤΩΜΑ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΑ.

ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΡΑΧΗΣ
ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΑΓΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΑΡΙΑΝΟΥΣ

Αυτά Παναγιώτη. Nikolaos Monogyios

Σημ. Συντ. Η παραπάνω συνέντευξη είναι ακριβώς τα λογία που μου είπε ο Νίκος Μονογιός. Δεν πείραξα τίποτα για να μείνει ανέπαφος ο συναισθηματισμός και η αγνότητα των λόγων του συμπολίτη μας.
Φωτογραφίες: Νίκος Μονουιός

Γράφει : Ο δημοσιογράφος και Ιστορικός Παναγιώτης Κουλουμπής

Από http://95.216.7.85/~alithines

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.