Το Ημερολόγιο Προϊσταμένου Υπηρεσίας Φάρου των αρχών του 1900

2279

Ένα σπάνιο Ντοκουμέντο όπου περιγράφονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής είναι γραμμένα στο Ημερολόγιο του Προϊσταμένου Υπηρεσίας Του Φάρου της Σύρου. Δηλαδή του εκάστοτε Φαροφύλακα που έκανε βάρδια στον Φάρο στο Γαιδουρονήσι την περίοδο των αρχών του 1900.
Το Ημερολόγιο αυτό όπως θα διαβάσετε στις σελίδες του  είναι ένα τυπικό Ημερολόγιο Υπηρεσιακού τύπου “ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ περί διαφόρων ζητημάτων τα οποία είναι ενδεχόμενον να συνέβησαν κατα την διάρκεια του μηνός ….. (συμπληρωνόταν καθημερινά σχεδόν αλλά όπως φαίνεται όχι απόλυτα).
Το Ημερολόγιο ξεκινά στις 19 Αυγούστου 1936 και συνεχίζεται για αρκετούς μήνες.


Στις σελίδες του περιγράφονται απίστευτα γεγονότα.
Από προμήθειες λυχνιών για τον φωτισμό του φάρου, πόσες καταναλώθηκαν η κάηκαν η έπαθαν διάφορες ζημίες, ως τροφοδοσίες πετρελαίου και αλλά υλικά.


Πολύ σημαντικά είναι τα ντοκουμέντα όπου ο φαροφύλακας περιγραφεί διάφορες παρατηρήσεις διερχόμενων πλοίων αλλά και παρατηρήσεις και αναφορές λειτουργίας άλλων φάρων γύρω από τον φάρο της Σύρου.
Είναι εντυπωσιακή η περιγραφή ενός ναυαγίου η οποία περιγράφεται λιτά με λίγες φράσεις αλλά άκρως περιγραφικά και ουσιαστικά.


Κάπου αλλού περιγράφονται διάφορες “εσωτερικές” καταστάσεις μεταξύ των εργαζόμενων στον Φάρο με προβλήματα σε άδειες και αλλά κοινωνικά θέματα μεταξύ των.
Αλλού περιγράφονται με τον χαρακτηριστικό λιτό τρόπο των στρατιωτικών διάφορα ευρήματα που έβρισκαν οι φαροφύλακες που ξεβράζονταν στις ακτές του νησιού Γαϊδουρονήσι όπου βρισκόταν ο φάρος όπως ένα τιμόνι αγνώστου προελεύσεως πιθανώς από ναυάγιο η διάφορα μπαούλα και κοφίνια με διάφορα υλικά μέσα.
Και όλα αυτά με την γλώσσα της καθομιλουμένης των όρχων του 1900 αλλά και παραστατικότατες εικόνες της εποχής εκείνης μέσα από τα μάτια των φαροφυλάκων του Φάρου Της Σύρου που εκείνη την εποχή λειτουργούσε σε πλήρη τελειότητα και ομορφιά και ήταν ένα στολίδι της Σύρου αλλά και της Ελληνικής υπηρεσίας φάρων ως ένας από τους ωραιότερου φάρους και ως ο ψηλότερος (33 μέτρα) και σημαντικότερος Ελληνικός φάρος του εμπορικότερου λιμανιού της Ελλάδας και της μεσογείου.
Ως Ο Βασιλικός Φάρος όπως τον έλεγαν εκείνη την εποχή αφού ήταν δώρο του Βασιλιά Οθωνα στο εμπορικότερο λιμάνι της Ελλάδας

Το ημερολόγιο αυτό είχαμε σκοπό να το αναδείξουμε και να το εκθέσουμε σε μια εδική εκδήλωση η οποία θα γινόταν στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδος το καλοκαίρι του 2017 στην Σύρο με θέμα τον Φάρο Της Σύρου τιμώντας ανθρώπους που τον είχαν ιδρύσει αλλά και που είχαν υπηρετήσει στο φάρο.
Δεδομένου όμως ότι Η Ναυτική Εβδομάδα αναβλήθηκε και μετατέθηκε για το 2018 σας το εκθέτω σήμερα και θα το εκθέσουμε ξανά επισημότερα όπως είχαμε αρχικά σχεδιάσει σε ειδική τελετή και μνεία στην πρώτα ο θεός στην Ναυτική Εβδομάδα του 2018.


Αξίζει να γνωρίζετε ότι Στην Ναυτική Εβδομάδα που θα γινόταν το 2017 είχαμε σκοπό μεταξύ άλλων να τιμήσουμε τον Στυλιανό Λυκούδη τον Ερμουπολίτη που Έστησε και οργάνωσε την Υπηρεσία Φάρων αλλά και τον Παππού του κυρίου και φίλου Κεφαλλονίτη Νίκου Σιδηροπούλου ο όποιος Υπηρέτησε ως Φαροφύλακας στον Φάρο της Σύρου.
Το Σημαντικότερο από όλα θα ήταν ότι Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΦΑΡΩΝ ΘΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕ ΞΑΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ.


Μια στιγμή απέραντης συγκίνησης αλλά και Εθνικής υπερηφάνειας και Εθνικής Ανάτασης σε μια εποχή όπου οι εχθροί γύρω μας καραδοκούν να μας πατήσουν και να μας διαλύσουν, ακόμα και να μας υποδουλώσουν ξανά.
Θα τα κάνουμε αυτά όμως στην Ναυτική Εβδομάδα του 2018 με την βοήθεια όλων σας πλέον.

Ευχαριστώ με κάθε σεβασμό και συμπάθεια τον Εξαίρετο Φίλο μου Νίκο Σιδηρόπουλο Nikos Sidiropoulos για την προσφορά και διάθεση του Ημερολογίου και των εικόνων στην έρευνα στην Πίστη, την Ιδέα και στον σχεδιασμό της ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ Ναυτικής Εβδομάδας στο Νησί μας.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΔΙΚΟΤΕΡΑ
Το ημερολόγιο του ανήκει λόγο του ότι ο Παππούς του Υπηρέτησε ως φαροφύλακας στο Φάρο της Σύρου και μάλιστα έχει τιμηθεί από την Υπηρεσία Φάρων και το πολεμικό Ναυτικό με την σημαία της υπηρεσίας Φάρων.


Στην Ναυτική Εβδομάδα που θα γινόταν το 2017 είχαμε σκοπό μεταξύ άλλων Να τιμήσουμε τον Στυλιανό Λυκούδη τον Ερμουπολίτη που Έστησε και οργάνωσε την Υπηρεσία Φάρων αλλά και τον Παππού του κυρίου και φίλου Κεφαλλονίτη Νίκου Σιδηροπούλου.
Θα τα κάνουμε αυτά όμως στην Ναυτική Εβδομάδα του 2018 και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο που γνωρίζει και καταλαβαίνει την αξία ενός τέτοιου εγχειρήματος να σταθούν δίπλα μας ώστε επιτέλους να αναβιώσουμε σωστά και όπως αρμόζει για την Ιστορία μας την Ναυτική Εβδομάδα.

Γράφει o δημοσιογράφος και Ιστορικός:Παναγιώτης Κουλουμπής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.