Η Σύρος αγκαλιάζει το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ…ένας χρόνος μετά

3579

Ένα πρωινό του Μαρτίου μια κόρη τηλεφώνησε στη μητέρα της να της δηλώσει ότι όταν θα πάει  στη Θεσσαλονίκη ,θα γίνει εθελόντρια Δότης Μυελού των Οστών.

Η μητέρα , παρ ότι στην ουσία δεν ρωτήθηκε , απάντησε θετικά , χαιρόμενη ενδόμυχα για την απόφαση του παιδιού της.

Συνεχίζοντας την πρωινή συνομιλία η κόρη πρότεινε να καλεστεί το ‘ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στη Σύρο.

Η απόφαση πάρθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, η μητέρα μέσω του site http://95.216.7.85/~alithines   ,κάλεσε το ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ,Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών http://www.oramaelpidas.gr/ στο νησί.

Στη συνέχεια μίλησε με την Αλίκη από το  IL – Αλίκη Λεονταρίτη Σύμβουλος Εκδηλώσεων  ,στη διαδρομή  τις βρήκε ο Γιώργος από το https://cyclades24.gr/ που ήξερε τις δράσεις του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ από την εκδήλωση της Τήνου.

Μαζί και οι τρείς συνάντησαν  τους εξαιρετικούς και ευαισθητοποιημένους χορηγούς- συμπαραστάτες  και  όλοι   μια ομάδα για τον μεγάλο στόχο …

Την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών.

Για το δώρο ζωής που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι στο χέρι το δικό μας, στη κρίση μας …στη δύναμη μας αν θα το προσφέρουμε,αν θα έχουμε την τύχη να το χαρίσουμε για να σώσουμε  τη ζωή σ ένα συνάνθρωπο μας.

 

Οι εξαίρετοι γιατροί-επιστήμονες του ΟΡΑΜΑΤΟΣ  Γραφάκος Στέλιος γιατρός με ένα μεγάλο βιογραφικό θέσεων ευθύνης στη μεταμόσχευση μυελού,

Χατζηπέτρου Κάτια Ψυχολόγος, Τρίκα Ελευθερία Αιματολόγος, Καίσαρη Κατερίνα και Παισίου Άννα επίσης αιματολόγος του Οράματος μαζί με την Συριανή Αργυρώ Κουμαριανού  Δ/ντρια αιματολογικού του Ιασώ General

 

την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 ήρθαν στο νησί και το βράδυ είχαμε τη χαρά όλοι εμείς οι παρευρισκόμενοι μαζί μ αυτούς που είδαν αργότερα την εκδήλωση από τα τοπικά ΜΜΕ να μάθουμε  τι σημαίνει

«Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και η σημασία της εθελοντικής προσφοράς»

Μέσα από κατανοητές ομιλίες με οπτικά παραδείγματα ανθρώπων που κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Σ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσα στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ νέοι άνθρωποι, νέα παιδιά το μέλλον αυτού του τόπου έμπαιναν στον χώρο και έδιναν δείγμα σίελου συμπληρώνοντας την αίτηση έγγραφής μέλους στην Αλυσίδα της Ζωής.

Ακόμα και σήμερα ένα χρόνο μετά ,δεν μπορεί να φύγει αυτή η εικόνα από τα μάτια μας.

Οι ολιγόλεπτες  συγκινητικές ,δυνατές ανθρώπινες  ομιλίες των επιστημόνων και στο πίσω μέρος της αίθουσας να εγγράφονται νέα παιδιά,

Ενημερωμένα και συνειδητοποιημένα γι αυτό που κάνουν.

 

Ακολούθησαν δυο μέρες στο χώρο της πλατείας Μιαούλη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του AegeanBall Festival

Πρωί και απόγευμα με τον κόσμο να έρχεται στο κιόσκι μας  να ενημερώνεται και να κάνουν εγγραφές σαν ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.

Από το “παρκέ” του αγώνα μπάσκετ στην εγγραφή σαν ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Οικογένειες με τα παιδάκια τους

 

 

 

Την τρίτη μέρα οι εξαίρετοι καλεσμένοι μας έφυγαν με μια βαλίτσα δείγματα ….όμως άφησαν στο νησί την παρακαταθήκη τους,  την συνέχεια τους.

 

 

Ο Ιατρός μικροβιολόγος ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΤΟΥΒΑΣ  όλη την προηγούμενη χρόνια και η Ιατρός μικροβιολόγος Κατερίνα Τζανίνη-Τρίτζαλη πριν από λίγους μήνες ,συνέχισαν την ενημέρωση και την εγγραφή ΔΟΤΩΝ, συλλογή σίελου για το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ .

 

 

Μέσα σ ένα χρόνο φτάνουμε τους χίλιους εθελοντές .Μικρός αριθμός για ένα νησί με 25.000 χιλιάδες κατοίκους

Μεγάλος αριθμός γι αυτούς που συνειδητοποιημένοι θέλουν να γίνουν

Κρίκος στην αλυσίδα της ζωής.

 

Τα 4 βήματα για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών

Αν είσαι μεταξύ 18-45 χρόνων, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.

Η διαδικασία είναι η εξής:

 1. Εγγραφή ως Εθελοντής Δότης

Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.

Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.

 

 • Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία ιατρικής αξιολόγησης είναι εμπιστευτικά και διέπονται από το νόμο 2737/99 περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. 

 1. Επιβεβαιωτική εξέταση

Εάν είσαι τυχερός και βρεθείς αρχικά συμβατός με κάποιο ασθενή θα:

 • Επικοινωνήσουμε μαζί σου για να μας επιβεβαιώσεις αν εξακολουθείς να επιθυμείς τη δωρεά.
 • Αν συμφωνήσεις, θα κληθείς για συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας.

 

Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή.
Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του.

 1. Έλεγχος Δότη
 • Αν βρεθείς ως ο πιο κατάλληλος δότης για τον ασθενή θα ενημερωθείς διεξοδικά για την διαδικασία δωρεάς και θα σου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσεις οποιαδήποτε απορία σου.
 • Στη συνέχεια, θα υποβληθείς σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου.

 

 Ο έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε όλη η διαδικασία να είναι ασφαλής για το δότη αλλά και ο ασθενής να μην κινδυνεύσει από νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν από τα αιμοποιητικά κύτταρα του δότη.

 1. Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων 

Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής μοσχεύματος

 1. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Αρχικά, χορηγείται υποδόρια αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) για τέσσερις συνεχείς μέρες για την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθεί η συλλογή τους, η οποία γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας. Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, εάν ο αριθμός των κυττάρων δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει μια δεύτερη λήψη την επόμενη ημέρα. Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του.

Πιθανές παρενέργειες
Η συχνότερη παρενέργεια, που συνδέεται με τη χορήγηση του αυξητικού παράγοντα, είναι πονοκέφαλος και πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος είναι ήπιος έως μέτριος και υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η χορήγηση του αυξητικού παράγοντα δεν έχει ενοχοποιηθεί για καμία επιπλοκή μακροχρόνια.

Πολλοί δότες αναφέρουν πως δεν νιώθουν κανένα σύμπτωμα μια ώρα μετά τη συλλογή.

 1. Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται μς νάρκωση. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Συλλέγεται συνήθως το 5% του μυελού, το οποίο αναπληρώνεται πλήρως τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο.

Πιθανές παρενέργειες
Η πιθανότητα μιας σοβαρής επιπλοκής είναι μηδαμινή. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες.

 

Και οι δυο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για το δότη.

 

Ο δότης είναι αυτός που αποφασίζει αν θα δωρίσει μυελικό ή περιφερικό αιματικό μόσχευμα


Τα κέντρα μεταμόσχευσης εκφράζουν την προτίμησή τους στον τρόπο λήψης του μοσχεύματος, βασισμένοι στη μορφή θεραπείας που λαμβάνει ο ασθενής και την ηλικία του. Η απόφαση αυτή δεν χρειάζεται να ληφθεί κατά την εγγραφή του δότη στην τράπεζα εθελοντών, παρά μόνο εάν κληθεί να δώσει μόσχευμα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

 

Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα

Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 19:00

Τηλ: 210.7775615-6, Fax: 210.7485030

[email protected]www.oramaelpidas.gr

 

«Δώσε Ελπίδα, Δώσε Ζωή, Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών»,

 

Με μια επίσκεψη στον ιστότοπο http://www.oramaelpidas.gr μπορείτε να ενημερωθείτε και να λύσετε τις απορίες σας.

Εαν βρίσκεστε στη Σύρο στα μικροβιολογικά Ιατρεία των κ.κ.

ΑΛΤΟΥΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

Νικηφόρου Μανδηλαρά 13 & Ασημομύτη 

(κτήριο Δ.Ο.Υ ΣΥΡΟΥ)

2281075572 Φαξ:2281075573 Κινητό:6977441269

E-mail:[email protected]

 

ΤΖΑΝΝΙΝΗ-ΤΡΙΤΖΑΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 

Νεωρίου 23 Τ.Κ.:84100

2281087162 Φαξ:2281087484 Κινητό:6985019223

 

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

Μάρμαρο Μάννα

Κατόπιν τηλ/κου ραντεβού

Τηλ.693 795 2545

 

Θα βρείτε ενημέρωση και αν θελήσετε να γίνετε Κρίκος στην Αλυσίδα Ζωής του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας δίνοντας λίγο σίελο.

Σε μια χώρα που καταρρέει ,που ο πόνος η δυστυχία η ανέχεια ,η φτωχοποίηση είναι καθημερινό φαινόμενο το υπέρτατο αγαθό όλων μας είναι η υγεία.

Ενημερωθείτε και αν έχετε την δυνατότητα ψυχικά ή σωματικά κάνετε την Ελπίδα  πράξη..

Δεν δίνουμε μόνο  Ελπίδα δίνουμε Ζωή.

απο http://95.216.7.85/~alithines

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.