Να είσαι παράνυμφος στην Κίνα είναι πραγματικά επικίνδυνο, για αυτό προσλαμβάνουν επαγγελματίες

952

H ανησυχία για τις παραδοσιακά έθιμα γάμου στην Κίνα που ωθήθηκαν πολύ μακριά, κοινώς «ξέφυγαν», έχει φτάσει σε νέα ύψη μετά το θάνατο μιας παρανύμφου στο Wenchang, της επαρχίας Hainan. Η 28χρονη πιέστηκε να πιει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ για λογαριασμό της νύφης.

Το τραγικό γεγονός δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Το να είναι μια γυναίκα παράνυμφος στην Κίνα σημαίνει κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων αλκοόλ για λογαριασμό της νύφης αλλά και παρενόχληση που ξεκινά από τα χάδια και μπορεί να προχωρήσει πολύ παραπέρα, στο πλαίσιο παραδοσιακών «εθίμων». Είναι μάλιστα τόσο λιγότερες οι γυναίκες που αποδέχονται να γίνουν παράνυμφοι στον γάμο φίλων τους που ανθίζουν επιχειρήσεις που νοικιάζουν επαγγελματίες, από 30 έως 118 δολάρια ανά γάμο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Time, οι γυναίκες που δέχονται να σταθούν δίπλα στις φίλες ή τις συγγενείς τους στον γάμο τους εξευτελίζονται, παρενοχλούνται σεξουαλικά ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα και θάνατοι. Για παράδειγμα, η παράνυμφος είναι εκείνη που πίνει σε κάθε πρόποση, στη θέση της νύφης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δηλητηριάσεις από αλκοόλ και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Εκτός από αλκοόλ, οι παράνυμφοι δέχονται λεκτική και σωματική κακοποίηση από τους φίλους του γαμπρού κι άλλους άνδρες καλεσμένους και, ειδικά όταν το αλκοόλ ρέει, τα πράγματα είναι πιθανό να βγουν εκτός ελέγχου.

Στη σύγχρονη Κίνα, μια τυπική γαμήλια γιορτή περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των οικογενειών, των φίλων, των συναδέλφων και των γνωστών, ένα χλιδάτο συμπόσιο που περιλαμβάνει από ακροβατικά μέχρι σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι παράνυμφοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από το να χαιρετούν τους επισκέπτες στο χώρο του γάμου, να πίνουν κρασί για λογαριασμό της νύφης και οτιδήποτε άλλο.

Πολλές φορές, στη «light» εκδοχή, οι παράνυμφοι γίνονται στόχος σεξουαλικών υπονοούμενων ή καλούνται να κάνουν εξευτελιστικές πράξεις. Τα ερωτικά «παιχνίδια» είναι αρκετά συχνά στα γαμήλια πάρτι και κάποιες περιπτώσεις περιπτώσεις ξεφεύγουν. Υπήρξαν παράνυμφοι που βρέθηκαν γυμνές μετά από παρενόχληση.  Ενδεικτικά τα βίντεο που ακολουθούν. Σε ένα από αυτά η παράνυμφος παρενοχλείται από τους άνδρες καλεσμένους στον γάμο και μάλιστα κάποιοι τις κρατούν τα χέρια για να μπορούν οι υπόλοιποι να την αγγίζουν θέλουν. Το 2013, μια παράνυμφος βιάστηκε από δύο άνδρες καλεσμένους σε γάμο στη Zhejiang.

 

Μια «σκοτεινή», μεταβαλλόμενη παράδοση

Οι παραδόσεις των παρανύμφων έχουν μακρά ιστορία στην Κίνα. Στην εποχή των φεουδαρχών, πριν από αιώνες, όταν η γυναικεία μήτρα θεωρήθηκε ως πολύτιμος πόρος για την παραγωγή κληρονόμου, οι νύφες ήταν επιρρεπείς στην απαγωγή σε γάμους από αντίπαλες φυλές και μεμονομένες επιθέσεις. Με την ευθύνη να προστατεύσουν τη νύφη, οι παράνυμφοι ήταν ντυμένοι σαν τη νύφη για να μειώσουν τον κίνδυνο να αναγνωριστεί και να απαχθεί. Καθώς δημιουργήθηκαν νομικές προστασίες για το γάμο και τη νύφη, ο ρόλος αυτός των παρανύμφων δεν ήταν πλέον απαραίτητος και έγινε πιο συμβολικός.

Οι γάμοι σήμερα έχουν γίνει μια κοινωνική επίδειξη, κατά την οποία οι Κινέζοι νεόνυμφοι λαμβάνουν αναγνώριση και ευλογίες από τους γνωστούς και τις οικογένειες. Αλλά, όπως και η πομπή ενός πολυτελούς και υψηλού προφίλ γάμου, μια παράνυμφος συχνά αντικειμενοποιείται ως μέρος της έκθεσης του γάμου και της παράδοσης. Η φυσική ομορφιά και ο αριθμός των παράνυμφων συχνά θεωρούνται ως ένδειξη εξουσίας και status των οικογενειών που εμπλέκονται στο γάμο.

Ωστόσο, μέρος της προστατευτικής λειτουργίας που παρείχαν οι παράνυμφοι παραμένει. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ για λογαριασμό της νύφης. Κατά την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους, ορισμένοι από αυτούς υποφέρουν από δηλητηρίαση από το οινόπνευμα ή ακόμη και κίνδυνο θανάτου. Καθώς οι παράνυμφοι ενεργούν επίσης ως το τελευταίο συμβολικό «εμπόδιο» πριν ο γαμπρός εισέλθει στο νυφικό δωμάτιο, ο γαμπρός και οι γαμπροί μπορούν με σεξουαλικά υπονοούμενα και όχι μόνο να τις παρενοχλούν, με εξευτελιστικές συχνά πράξεις. Αυτό επιδεινώνεται και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση παρανύμφων, όταν αναφέρονται στην αστυνομία, ακολουθούνται από σοβαρές νομικές διώξεις στην Κίνα. Ωστόσο, οι γυναίκες που προέρχονται από πιο «παραδοσιακές» και οικονομικά χαμηλές τάξεις είναι λιγότερο πιθανό να αποκαλύψουν τις τραυματικές εμπειρίες τους, λόγω των διαφορετικών επιπέδων γυναικείας χειραφέτησης στη χώρα. Φοβούμενες για τη φήμη τους και την προοπτική τους να είναι σε θέση να παντρευτούν έναν άνθρωπο που δίνει έμφαση στην γυναικεία «αγνότητα» και την παρθενία, τα θύματα μπορούν να επιλέξουν να παραμείνουν σιωπηλά. Αυτό καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο συχνές είναι οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στους γάμους.

Ένα νέο και αυξανόμενο επάγγελμα

Για τους λόγους αυτούς οι επιχειρήσεις ενοικίασης παρανύμφων ανθίζουν πλέον στην Κίνα. Οι νύφες προσλαμβάνουν επαγγελματίες παράνυμφους. Οι περισσότερες είναι εργαζόμενες γυναίκες, που έχουν μια «κανονική» δουλειά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα κάνουν την «έξτρα» δουλειά τους σε γάμους για να αυξήσουν τα έσοδά τους. «Είμαστε επαγγελματίες, μπορούμε να διαχειριστούμε αμήχανες στιγμές εύκολα και γρήγορα. Για αυτό με προσλαμβάνουν, για να προστατεύω τους φίλους τους» είχε δηλώσει μια παράνυμφος προς ενοικίαση στους Financial Times.

Οι επαγγελματίες παράνυμφοι έχουν γίνει μια επιλογή ρουτίνας για γαμήλια πακέτα. Μια επαγγελματίας παράνυμφος καλείται να ενεργεί ως μακιγιέρ, να πίνει αλκοόλ και να απομακρύνει αγενείς επισκέπτες για λογαριασμό της νύφης, μεταξύ πολλών άλλων καθηκόντων. Απαιτούνται για να εκτελέσουν αυτό που ο κοινωνιολόγος Arlie Hochschild ονομάζει «συναισθηματική εργασία»: ψεύτικα χαμόγελα, μηχανική χαρούμενη ατμόσφαιρα και συμμετοχή σε έθιμα που θεωρούνται πολύ χυδαία για πολλούς.

Ανάλογα με το επίπεδο «δυσκολίας» των υπηρεσιών που παρέχουν, σε μια επαγγελματία παράνυμφος καταβάλλεται μεταξύ 200 γιουάν (περίπου £ 22) και 800 γιουάν (περίπου £ 90) ανά γάμο. Η αλήθεια είναι ότι ο επαγγελματικός χαρακτήρας των παρανύμφων μπορεί να κάνει ελάχιστα για να αμφισβητήσει τις αναχρονιστικές, «σκοταδιστικές» γαμήλιες παραδόσεις σε πολλές κινεζικές περιφέρειες. Αντίθετα, μπορεί να ενισχύσει ακόμη την ιδέα ότι το γυναικείο σώμα μπορεί να είναι ένα αντικειμενοποιημένο εμπόρευμα προς πώληση.

Πηγή:http://tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.