Τζάκι Κένεντι Ωνάση: Μια πλούσια ζωή

1871

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση αποτέλεσε μία διεθνή προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της τόσο στην αμερικανική κοινωνία αλλά σημάδεψε και την ελληνική πραγματικότητα όταν παντρεύτηκε τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Η Jacqueline Lee Bouvier όπως ήταν το πλήρες όνομά της γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1929 από την Janet Lee Bouvier και τον John (Jack) Vernon Bouvier III. Από παιδί χαρακτηριζόταν για τον δυνατό και ανεξάρτητο χαρακτήρα της και αρχικά αντιμετώπισε προβλήματα πειθαρχίας στο πασίγνωστο σχολείο της Δυτικής Ακτής του Μανχάταν, Miss Chapin’s, στο οποίο φοίτησε ως νεαρό κορίτσι. Ο γάμος των γονιών της Janet και Jack αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και τελικά το ζευγάρι χώρισε το 1940. Η νεαρή Τζάκι έμεινε με την μητέρα της η οποία ξαναπαντρεύτηκε το 1942, τον Hugh Dubley Auchincloss, έναν δικηγόρο από παλιά πλούσια οικογένεια. Φυσικά, η οικογένεια Auchincloss ήταν πολύ πιο πλούσια από τους Bouviers και η Τζάκι και η αδερφή της Lee ζούσαν μία ιδιαίτερα πλούσια ζωή στο πλευρό του πατριού τους και της μητέρας τους. Ωστόσο, ο νέος γάμος της μητέρας της δημιούργησε προβλήματα στην οικογένεια καθώς αν και η Τζάκι αγαπούσε ιδιαίτερα τον πατέρα της εντούτοις, τον έβλεπε όλο και πιο σπάνια, και ακόμα λιγότερο, όταν η μητέρα και ο πατριός της έπρεπε να εγκατασταθούν στην Washington.

Τζάκι Κένεντι Ωνάση: Μια πλούσια ζωή

Μάλιστα, τα καλοκαίρια η οικογένεια τα περνούσε στο Hammersmith Farm, την εξοχική κατοικία του Auchincloss στο Newport. Το 1944, η Τζάκι εστάλη στο οικοτροφείο Miss Porter’s στο Farmington του Connecticut. Η νεαρή Τζάκι ήταν μια όμορφη και κομψή γυναίκα που δεν άφηνε τα βλέμματα γύρω της ασυγκίνητα. Μάλιστα, όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην κοινωνική ζωή της πόλης ένας κορυφαίος αρθρογράφος κουτσομπολίστικων εφημερίδων την ονόμασε Debutante του 1947. Η Τζάκι ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της μόρφωση στο Vassar όπου η φήμη που είχε αποκτήσει από την κοινωνική της ζωή φαίνεται πως την έφερνε σε δύσκολη θέση. Η ίδια ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και επιμελής με τις σπουδές της και δεν ήταν τυχαίο ότι βοηθούσε τον κοσμήτορα του πανεπιστημίου. Πέρασε δύο χρόνια στο Vassar και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της για ένα χρόνο στην Γαλλία μέσω ενός προγράμματος που πρόσφερε το Smith College. Μετά την επιστροφή της από τη Γαλλία, η Τζάκι τελείωσε το κολλέγιο στο George Washington University στην Ουάσινγκτον και έπιασε δουλειά ως φωτογράφος στην εφημερίδα Washington Times-Herald.

Η γνωριμία της με τον John Fitzgerald Kennedy που σημάδεψε τη ζωή της για πάντα έγινε το 1951. Τον επόμενο χρόνο ο Κένεντι εξελέγει γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και μετακινήθηκε στην Ουάσιγκτον. Οι δυο τους συνέχισαν να βλέπονται και αρραβωνιάστηκαν τον Ιούνιο του 1953, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, η Ζακλίν Λι Μπουβιέ παντρεύτηκε τον Κένεντι σε έναν τεράστιο γάμο που αποτέλεσε το κοσμικό γεγονός εκείνης της περιόδου. Η Τζάκι ήταν ένας ιδιαίτερα ντροπαλός άνθρωπος με μικρή εμπειρία στην πολιτική και στους πολιτικούς, αλλά στάθηκε πολύτιμη βοήθεια στον σύζυγό της με πολλούς τρόπους. Δούλευε μαζί του τις δημόσιες ομιλίες του βοηθώντας τον να αναπτύξει το χαρισματικό και γοητευτικό του στυλ για το οποίο έγινε τόσο αγαπητός.

Το 1956 έγινε λόγος για υποψηφιότητα του Κένεντι ως υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές. Πολλά μέλη της οικογένειας στήριξαν την κούρσα των δημοκρατικών, η οποία υπήρξε συναρπαστική και κουραστική συνάμα. Η Τζάκι ήταν στο πλευρό του Κένεντι στηρίζοντάς τον παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Αν και ο John Cennedy έδωσε την ομιλία για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου για τους δημοκρατικούς Adlai Stevenson τελικά εκείνος που επιλέχθηκε ως αντιπρόεδρος του κόμματος ήταν ο Estes Kefauver.

Στις 23 Αυγούστου του 1956 λίγο μετά την αναχώρηση του συζύγου της για σύντομες διακοπές, η Τζάκι βρέθηκε σε πρόωρο τοκετό. Δυστυχώς, το μωρό γεννήθηκε νεκρό και η Τζάκι βρισκόταν σε απόγνωση. Σε εκείνες τις δύσκολες ώρες ο αδερφός του Κένεντι, Μπόμπι συμπαραστάθηκε στην κουνιάδα του και φρόντισε να ρυθμίσει όλες τις διαδικασίες της ταφής του βρέφους. Το 1957, η μοίρα θα ξαναχτυπούσε την Τζάκι όταν έχασε τον αγαπημένο της πατέρα, ενώ ο γάμος της με τον Τζον αντιμετώπιζε προβλήματα. Πολλά ήταν τα περιοδικά που έγραφαν τότε αλλά και μετέπειτα για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του στον Λευκό Οίκο κάτι που έθετε σε κίνδυνο το γάμο του με την Τζάκι.

Ωστόσο, ο γάμος τους δεν διαλύθηκε και στις 27 Νοεμβρίου του 1957, η Caroline Bouvier Kennedy ήρθε στον κόσμο, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο Κένεντι έμπαινε πάλι στην κούρσα για την ανάδειξή του ως γερουσιαστής της Μασαχουσέτης έχοντας στον πλευρό του και πάλι τη Τζάκι. Η επανεκλογή του ως γερουσιαστής στέφθηκε με επιτυχία και η επιστροφή του στην Ουάσιγκτον σηματοδότησε την επιδίωξή του να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές. Η Τζάκι αγωνίσθηκε σθεναρά στο πλευρό του μέχρι το 1960 οπότε έμεινε έγκυος, ενώ συνέχισε να τον υποστηρίζει όσο της επέτρεπε η φυσική της κατάσταση μέχρι της γέννηση του γιού τους John Cennedy Junior.

Μετά την εκλογή του John Cennedy ως Προέδρου των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών πλέον, άρχισε να εργάζεται για την αναδιοργάνωση του Λευκού Οίκου ώστε να τον μετατρέψει σε ένα ζεστό σπιτικό για τα παιδιά της όπου θα προστατεύεται την ιδιωτική ζωή σύσσωμης της οικογένειας. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος αποτέλεσε για την Τζάκι και ένα δημόσιο ίδρυμα αλλά και ένα εθνικό μνημείο που έπρεπε να οργανωθεί. Σχημάτισε την White House Historical Association ώστε να την βοηθήσει με την ανακαίνιση του κτηρίου ενώ παράλληλα ίδρυσε και την Special Committee for White House Paintings για να την συνδράμει στο έργο της. Μάλιστα έγραψε την εισαγωγή για το ‘The White House: A Historical Guide’ ενώ ανέπτυξε και την ιδέα της για ένα κινηματογραφικό ντοκυμαντέρ για τον Λευκό Οίκο το οποίο σκηνοθέτησε η ίδια και κυκλοφόρησε το 1962 σε 106 χώρες.

 

Τον Απρίλιο του 1963, η οικογένεια ανακοίνωσε τη νέα εγκυμοσύνη της Τζάκι, και στις 7 Αυγούστου του 1963 το νέο μέλος της οικογένειας, ο Patrick Bouvier Kennedy γεννήθηκε. Δυστυχώς, το μωρό κατάφερε να ζήσει μόνο τρεις μέρες καταρρακώνοντας την ψυχολογία της Τζάκι. Η τραγωδία όμως θα χτυπούσε και πάλι την οικογένεια τον ίδιο χρόνο όταν ο Κένεντι θα έπεφτε θύμα δολοφονίας στις 22 Νοεμβρίου του 1963 κατά την διάρκεια της αυτοκινητοπομπής του στο Κάνσας.

Η Τζάκι θα ήταν λογικό να καταρρεύσει αλλά παρά την τραγωδία που άλλη μια φορά είχε χτυπήσει την οικογένειά της, η ίδια και τα παιδιά της αντιμετώπισαν το γεγονός με αξιοσημείωτη αξιοπρέπεια και δύναμη κάτι που έκανε ολόκληρη την Αμερική να μιλάει για αυτό. Εξάλλου, ο χαμός του Κένεντι ήταν απώλεια ολόκληρης της Αμερικής και όχι αποκλειστικά της οικογένειας καθώς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς ηγέτες.

Τα χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, η Τζάκι τα πέρασε κρατώντας το ρόλο της σοβαρής χήρας του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ η φημολογία για το εάν σκόπευε να ξαναπαντρευτεί απασχολούσε ιδιαίτερα τον τύπο της εποχής. Ωστόσο, η Τζάκι ασχολείτο ενεργά με την προεκλογική εκστρατεία του κουνιάδου της Robert Kennedy για την προεδρεία των ΗΠΑ του 1968, αλλά δυστυχώς η κατάρα των δολοφονιών δεν άργησε να χτυπήσει και πάλι την οικογένεια τον Ιούνιο του 1968 με τη δολοφονία του Robert.

Τον Οκτώβριο του 1968, η Τζάκι παντρεύεται τον Αριστοτέλη Ωνάση και οι φήμες και τα σενάρια για τη σχέση τους δίνουν και παίρνουν. Ο Ωνάσης είναι 62 ετών και η Τζάκι μόλις 39 ενώ πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο του Έλληνα επιχειρηματία και εφοπλιστή στην αμερικανική αγορά, κατηγορώντας τον ότι ο γάμος του με την χήρα του Κένεντι και πρώην Πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου δεν είναι παρά ένα επιχειρηματικό τρικ καθώς ήταν γνωστό ότι ο Ωνάσης διατηρούσε για καιρό σχέση με τη Μαρία Κάλλας.

Η Τζάκι μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα σε Αμερική, Ελλάδα και Ευρώπη. Μεγάλα διαστήματα περνούσε με τα παιδιά της στη Νέα Υόρκη ενώ καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο γάμος της με τον Ωνάση συνεχώς δυσκόλευε, οι συναντήσεις του ζευγαριού όλο και περιορίζονταν. Μέσα στα σενάρια τα οποία έχουν συνδέσει με το όνομά της είναι και ο χαμός του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα με το μονοκινητήριο αεροσκάφος του. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο χαμός του Αλέξανδρου ήταν προμελετημένος από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που ήθελαν να βγάλουν τον Ωνάση έξω από την αμερικανική αγορά. Ωστόσο ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι που θα στοιχειοθετούσε μια τέτοια ιστορία.

Μετά το θάνατο του Ωνάση το 1975 η Τζάκι, χήρα για δεύτερη φορά επέστρεψε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, εργάστηκε ως εκδότης βιβλίων για μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Νέας Υόρκης. Το 1994, ανακοίνωσε δημόσια ότι πάσχει από λέμφωμα non-Hodgkin, μια μορφή καρκίνου και λάμβανε θεραπεία.

Δυστυχώς, στις 19 Μαΐου του 1994 η Τζάκι Κέννεντι Ωνάση άφησε την τελευταία της πνοή στη Νέα Υόρκη χτυπημένη από την ασθένεια. Η ταφή της έγινε στο Arlington National Cemetery δίπλα στον πρώτο της σύζυγο John F. Kennedy.

Παρά το θάνατό της, η Τζάκι Κένεντι αποτέλεσε και αποτελεί και σήμερα ένα σύμβολο δύναμης της αμερικανικής κουλτούρας. Το κουράγιο που επέδειξε σε μερικές από τις πιο σκοτεινές περιόδους της χώρας αποτέλεσε έμπνευση για πλήθος βιβλίων που ασχολήθηκαν με τη ζωή της ενώ αναγνωρίστηκε ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε σε μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές οικογένειες της Αμερικής παρά το γεγονός ότι το όνομά της συνδέθηκε με την κατάρα των θανάτων που φαίνεται πως την ακολουθούσε όποτε και αν προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της.

Μάλιστα, η κατάρα των Κένεντι χτύπησε πριν κάποια χρόνια και τον γιο της όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε με τη σύζυγό του δυστυχώς συνετρίβει κλείνοντας έτσι τον κύκλο του αίματος.

Πηγή:http://www.capital.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.