Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΚοινωνικές ΠαροχέςΦύλακες άγγελοι» σε παιδικό εφιάλτη: Οι εθελοντές της διακονίας σκορπίζουν χαρά σε...

Φύλακες άγγελοι» σε παιδικό εφιάλτη: Οι εθελοντές της διακονίας σκορπίζουν χαρά σε νοσοκομεία Παίδων

Τη δυνατότητα να θυμηθούν την παιδική τους υπόσταση, να γελάσουν, να παίξουν και να τραγουδήσουν έχουν για δύο ώρες κάθε εβδομάδα τα παιδιά που νοσηλεύονται ή βρίσκονται με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» αντίστοιχα.

Οι «άγγελοι» που φέρνουν στα χείλη τους το χαμόγελο είναι τα μέλη της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών,άνθρωποι που όχι μόνο κρατούν συντροφιά στα παιδιά -κάποια εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα- αλλά τα κάνουν να ξεχνιούνται από τα βάσανα που είναι «καταδικασμένα» να ζουν από μικρή ηλικία.

Έτσι, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ένας χώρος των νοσοκομείων μετατρέπεται σε παιδική χαρά όπου οι μικροί νοσηλευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να τραγουδήσουν, να κάνουν εποχικές κατασκευές όπως για παράδειγμα έλατα και αστέρια ενόψει Χριστουγέννων και να περάσουν όσο πιο όμορφα γίνεται.

«Περιμένουν με ανυπομονησία αυτές τις ημέρες διότι οι ώρες που βρίσκονται μόνα σε ένα δωμάτιο είναι πάρα πολλές. Θυμάμαι ένα δεκάχρονο αγοράκι που ήταν στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή μαζί με τα δυο του αδέρφια και μια ημέρα πριν τα πάνε σε ίδρυμα, μας έδωσε μια ζωγραφιά γράφοντας: «Ευχαριστώ τη διακονία που με έκανε χαρούμενο μέσα στο νοσοκομείο». Ως τότε δεν είχαμε καταλάβει πόσο σπουδαίες ήταν τελικά για τα παιδιά αυτές οι δύο ώρες της δημιουργικής απασχόλησης», μου λέει η 44χρονη Ματίνα που είναι εκπαιδευτικός και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στα νοσοκομεία Παίδων μέσω της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Η ζωγραφιά του μικρού Ντομινίκ συγκίνησε όλα τα μέλη της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών

Μια ακόμη στιγμή που θυμάται συγκινημένη και αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος για τα νοσηλευόμενα παιδιά, είναι όταν εξαιτίας κάποιου σοβαρού περιστατικού δεν ήταν σίγουρο εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η καθιερωμένη δίωρη απασχόληση. «Τελικά έγινε και μόλις φτάσαμε  στο νοσοκομείο μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές, μας υποδέχθηκε μια μαμά με το παιδί της, το οποίο είχε πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα και μας είπε: “Επιτέλους, σας περιμέναμε πώς και πώς για να βγούμε από το δωμάτιο”».

Εκτός από τους εθελοντές, τη διασκέδαση των παιδιών έχει αναλάβει κι ένας ηθοποιός που υποδύεται τον κλόουν και επισκέπτεται τα παιδιά στα δωμάτιά τους κυρίως στο Ογκολογικό τμήμα των νοσοκομείων. Ο κ. Κυριάκος Μερτζάνης προσφέρει κι αυτός τις υπηρεσίες του εθελοντικά και μοναδικός του στόχος είναι να κάνει χαρούμενους τους μικρούς ασθενείς. Ο ίδιος ασχολείται συνολικά 24 χρόνια με παιδιά, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδοψυχολογίας, παιχνιδοθεραπέιας και μουσικοθεραπείας και όταν έμαθε για τις δράσεις της Εθελοντικής Διακονίας, εξέφρασε αμέσως το ενδιαφέρον του για να συμμετάσχει. Τα τελευταία έξι χρόνια λοιπόν έχει ξεκινήσει ένα πολύ όμορφο, όπως το χαρακτηρίζει, ταξίδι για εκείνον, γεμάτο παιχνίδια και πολλά,  πολλά χαμόγελα.

Ο Κυρικάκος Μερτζάνης εν δράσει

Η στιγμή που δε μπορεί με τίποτα να ξεχάσει είναι όταν είδε μια γυναίκα Ρομά να κλαίει με λυγμούς. Αφού την πλησίασε και τη ρώτησε τι της συνέβη, εκείνη του είπε πως το παιδί της έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με το μάτι του. «Πήγα στο παιδί, του μίλησα, παίξαμε και εν συνεχεία εξήγησα στη μητέρα του ότι τελικά η κατάστασή του δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο πίστευε. Και όντως, δεν ήταν, είχε καταλάβει λάθος όσα της είπαν οι γιατροί. Τότε λοιπόν, με ευχαρίστησε και μου ζήτησε να μου φιλήσει τα χέρια. Της εξήγησα ότι δεν έκανα κάτι σπουδαίο αλλά και να έκανα, δεν θα την άφηνα να κάνει μια τέτοια κίνηση. Τότε τραβήχτηκε αμήχανα και με ρώτησε: “φοβάστε μη σας λερώσω, ε;”. Έπιασα επί τόπου εγώ τα δικά της χέρια, τα έσφιξα κι ένιωσα πρωτόγνωρα συναισθήματα που μόνο ο εθελοντισμός μου έχει προσφέρει στη ζωή μου», εξομολογείται.

Ο κ. Μερτζάνης επισκέπτεται σχεδόν σε καθημερινή βάση τα παιδιά του νοσοκομείου και δεν είναι λίγες οι φορές που κάθεται για περισσότερες από δύο ώρες, όσες δηλαδή διαρκεί η δημιουργική απασχόληση. «Υπήρχε φορά που πήγα στις 5 το απόγευμα κι έφυγα στις 11 το βράδυ. Μακάρι να μπορούσα να κάτσω κι άλλο και να πηγαίνω κάθε μέρα», μου λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και η λαχτάρα που αποτυπώνεται στη φωνή του δε μου αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Προσωπικά προβλήματα

Σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε όπου τα πάσης φύσεως προβλήματα βρίσκονται στο ζενίθ τους, δε θα μπορούσα να μη ρωτήσω τους εθελοντές πώς καταφέρνουν να είναι εκεί για τα παιδιά, ορεξάτοι και χαμογελαστοί ενώ στη δική τους ζωή μπορεί να συμβαίνει κάτι άσχημο.

«Υπάρχουν σίγουρα φορές που δεν είμαι καλά αλλά ό,τι κι αν έχω το ξεχνώ, γίνομαι κι εγώ παιδί δίπλα τους», μου λέει η 39χρονη Δαμασκηνή και συνεχίζει: «Τα παιδιά αυτά δε θέλουν τον οίκτο μας, αλλά την αγάπη μας. Μετά από αυτό το δίωρο της δημιουργικής απασχόλησης, φεύγω γεμάτη από το νοσοκομείο όσα προβλήματα και να έχω. Η συναναστροφή με τα παιδιά σε κάνει περισσότερο υπομονετικό, ήρεμο και καλόκαρδο. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθούμε όποιον υποφέρει, πόσο μάλλον μια παιδική ψυχή. Και η αγάπη που παίρνουμε, είναι για’ μένα θησαυρός, δεν εκτιμάται».

Αντίστοιχα είναι και τα συναισθήματα της Ματίνας, για την οποία η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπει τα παιδιά αυτά, έστω και για δύο ώρες, χαρούμενα.

«Είχε τύχει στις αρχές του προγράμματος αυτού να συζητήσουμε και με άλλους εθελοντές το πώς καταφέρνουμε να δίνουμε όλο μας το είναι αυτές τις ώρες ενώ μέσα μας κάποιες φορές δεν είμαστε καλά. Την απάντηση μας την έδωσε λίγο καιρό μετά ένα κοριτσάκι που είχε ακρωτηριαστεί το πόδι του. Ερχόταν κάθε φορά που κάναμε το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης αλλά δεν έπαιζε ποτέ μαζί μας ούτε με τα άλλα παιδιά και δε χαμογελούσε. Δεν ήθελε να συμμετέχει ποτέ αλλά ερχόταν κάθε φορά. Ώσπου μια μέρα που κάναμε κουκλοθέατρο, την είδα να χαμογελά. Αυτή λοιπόν είναι η απάντηση στο ερώτημά σου», καταλήγει.

Η αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων έχει μετατραπεί σε παιδική χαρά

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Εθελοντική Διακονία Ασθενών και τις δράσεις της, θα βρείτε εδώ.

 

Πηγή:https://www.kellyfanarioti.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα