Ο «Αόρατος» πόνος των προσφύγων

1169

Tο 2017, οι ομάδες των ΓΧΣ (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) στη Λέσβο παρακολούθησαν  275 ανθρώπους που υπήρξαν  θύματα βασανιστηρίων, εκ των οποίων οι  131 (σχεδόν το 50%)  χρήζουν αποκατάστασης και  παραπέμφθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο  στην Αθήνα. Ωστόσο, τα δύο τρίτα από  αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στην ενδοχώρα, λόγω του γεωγραφικού περιορισμού που τους έχει επιβληθεί ή λόγω  έλλειψης χώρου στις δομές  διαμονής στην Αθήνα. Η πλειοψηφία τους εξακολουθεί να ζει στην Μόρια, όπου οι συνθήκες είναι  αναμφίβολα επιβαρυντικές  για τις ιατρικές  και ψυχολογικές τους ανάγκες. Ο επιπολασμός των θυμάτων βασανιστηρίων είναι πιθανόν  πολύ μεγαλύτερος  στο συγκεκριμένο πληθυσμό και γι ‘αυτό πιστεύουμε  ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη που πάσχουν  από αυτό τον “αόρατο” πόνο. Οι  λίστες αναμονής  για τους ψυχολόγους και τους γιατρούς μας στη Λέσβο είναι πολύ μεγάλες.»

Η επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Λέσβο Louise Roland-Gosselin, περιγράφει ανάγλυφα , πως οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων είναι οι πρώτες που δέχονται το χτύπημα , εξαιτίας της διαχείρισης του προσφυγικού.

Η οργάνωση RSA (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο) καταθέτει  τα στοιχεία από τον απολογισμό των 2 ετών κατά τα οποία είναι σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η οργάνωση επισημαίνει πως: Η δήλωση – «συμφωνία» Ε.Ε-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, οι επίμονες πιέσεις της Ε.Ε για άμεση εφαρμογή  της και  το άμεσο απότοκο της – ο  εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου σε συνδυασμό με τη νέα ταχύρρυθμη διαδικασία των συνόρων, επιδείνωσαν δραματικά τις ήδη υφισταμένες δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες του συστήματος εντοπισμού, διάγνωσης και αποκατάστασης των ευάλωτων προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου.  Άμεση συνέπεια όλων αυτών είναι ότι πολλοί πρόσφυγες  που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, άνθρωποι που χρήζουν ψυχοκοινωνικής στήριξης,  θύματα βασανιστηρίων ή άλλων μορφών βίας,  δεν  εντοπίζονται από τις αρμόδιες Αρχές

Πηγή:http://tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.