Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΚαι από την Ρόδο συνταγογραφήσεις στο κόλπο με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Και από την Ρόδο συνταγογραφήσεις στο κόλπο με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια

Πολυσχιδής, για την ακρίβεια τετραπλή, ήταν η δράση που φέρεται να είχε η οργάνωση που διακινούσε παράνομα στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα. Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται από τον Απρίλιο του 2013, ενώ η οργάνωση εμφανίζεται γερά δομημένη, με τέσσερις βασικούς πυρήνες, τα μέλη των οποίων είχαν αυστηρά καθορισμένους ρόλους. Τριάντα έξι άτομα κατηγορούνται για τη μεγάλη υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. 21 άτομα βρίσκονται ενώπιον των Αρχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, οι γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν -κατόπιν ελέγχου – ότι γερμανική φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, υψηλού κόστους, από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στον χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν μάλιστα φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.
Με βάση τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων, προέκυψε μεταξύ άλλων ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος  των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής  χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάϊρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου  στην υπόθεση· αλλά και  τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και  άλλη εταιρεία στην Ελβετία.  Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό  ανέρχεται  σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης  υπολογίζεται σε  25.073.196 €.
Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, ο λόγος που εκδίδονται εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδεται νομιμοφάνεια στη μεταξύ τους συναλλαγή, κατά τρόπον ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιούνται και να διακινούνται περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Μέσω της οδού αυτής, επιτυγχάνεται και η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Η δράση της οργάνωσης

Η δράση της – αυστηρά δομημένης – οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους.
Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή τα ιδιοποιούνταν παρανόμως.
Ο φερόμενος ως αρχηγός  εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο αιγύπτιος – φερόμενος ως αρχηγός -, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον υποκαθιστούσε στον ρόλο του γυναίκα συγκατηγορούμενη του.
Ο δεύτερος πυρήνας  εμφανίζεται να ασχολείται  με την  αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.  Ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο.  Η  δράση του τέταρτου πυρήνα  αφορά κυρίως τη προμήθεια του (α) πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.
Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.
Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€.
Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€

Οι κατηγορούμενοι

Τριάντα έξι άτομα κατηγορούνται για τη μεγάλη υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται 21 συλληφθέντες, ανάμεσα τους και ιδιώτες φαρμακοποιοί αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί.  Οι κατηγορούμενοι γιατροί εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα στρατολογούσαν και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.

Στο μικροσκόπιο των αρχών φέρονται να βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ γιατροί ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό νοσοκομείο φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ανθοπωλείο, δίπλα στα λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν, κυρίως,  εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.
Η νοσηλευτήρια του Λαϊκού η οποία εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα ιδιοποιείτο παρανόμως τα φαρμακευτικά σκευάσματα και όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες ενημέρωνε αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλάμβανε όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη τους.
Η νοσηλεύτρια του Λαϊκού, στην απολογία της, αρνείται πάντως την εμπλοκή της στην υπόθεση:
«Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα