Μελέτη αναδεικνύει μια νέα αιτία για την παιδική λευχαιμία

848

Μια νέα πιθανή αιτία για την εκδήλωσης της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά αποκαλύπτει βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Review Cancer.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Μελ Γκρέιβς, αξιολόγησε στοιχεία ήδη δημοσιευμένων μελετών της τελευταίας 30ετίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρόοδοι στην καθαριότητα μπορεί να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναδεικνύει αυτό τον συσχετισμό.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική θεωρία, όταν ένα παιδί με γενετική επιρρέπεια στην εκδήλωση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας δεν εκτίθεται κατ’ οίκον ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του σε μικροοργανισμούς ώστε να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα, πυροδοτείται μια αλυσίδα βιολογικών αντιδράσεων που ευνοούν πιθανόν την εκδήλωση λευχαιμίας.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι χωρίς επαρκή ανοσία ένα παιδί που απλώς κολλά τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του είναι δυνατό να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου.

Η μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι δυνατό να γίνει μια πάθηση που θα μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Η επαφή με άλλα παιδιά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία, ο θηλασμός, το παιχνίδι στην ύπαιθρο και η αποφυγή υπερβολικής οικιακής καθαριότητας είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανώς εφικτό να προληφθούν, με τον ίδιο ίσως τρόπο που ήδη εξετάζεται για τις αυτοάνοσες παθήσεις ή τις αλλεργίες, δηλαδή με απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις για να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια ποικιλία κοινών και αβλαβών μικροοργανισμών», εξηγεί ο Δρ Γκρέιβς και συμπληρώνει ότι «επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι γονείς για την εμφάνιση λευχαιμίας στο παιδί τους» και τους συμβουλεύει να ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο την επαφή των παιδιών τους με άλλα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΟΛΛ είναι πιο διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και τα περιστατικά της αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1% ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα, η νόσος συνήθως προκαλείται από γενετική μετάλλαξη της οποία φέρει το άτομο πριν ακόμα γεννηθεί, με αποτέλεσμα το 1% των παιδιών να έχει εκ γενετής προδιάθεση για την εκδήλωση της εν λόγω μορφής καρκίνου. Ωστόσο, μπορεί να πυροδοτηθεί μετέπειτα κατά την έκθεση του παιδιού σε λοιμώξεις.

Επίσης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο παιδιά που δεν έχουν θηλάσει, που έχουν μεγαλώσει απομονωμένα και χωρίς αδέρφια και που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ΟΛΛ περίπου έξι μήνες έπειτα από την επιδημία γρίπης, ενώ δεν προκύπτει συσχετισμός με την έκθεση σε  περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ιοντίζουσα ακτινοβολία, η ακτινοβολία από τα καλώδια του ηλεκτρικού δικτύου, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ή οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες.

 

Πηγή:http://www.in.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.