Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Και οι παππούδες έχουν δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια τους, μετά από διαζύγιο

684

Το δικαίωμα στην επικοινωνία το οποίο διεκδικούν οι γονείς που επιθυμούν να εξακολουθούν να βλέπουν τα παιδιά τους μετά το διαζύγιο, παρότι έχουν χάσει την επιμέλεια, αφορά και τους παππούδες.

Αυτό έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βουλγαρική δικαιοσύνη είχε απευθυνθεί στο Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο αναφορικά με την υπόθεση μιας γιαγιάς από τη Βουλγαρία η οποία επιθυμεί να εξακολουθήσει να βλέπει το εγγόνι της, το οποίο μετά το διαζύγιο των γονιών του ζει στην Ελλάδα με τον πατέρα του.
Η γυναίκα απευθύνθηκε στη βουλγαρική δικαιοσύνη για «να καθοριστούν οι όροι της άσκησης του δικαιώματος της επικοινωνίας με τον εγγονό της», διευκρίνισε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
Η γιαγιά επιθυμεί να βλέπει τον εγγονό της ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα και να την επισκέπτεται στο σπίτι της δύο φορές τον χρόνο για διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων στη διάρκεια των διακοπών.
Το Δικαστήριο υπογράμμισε στην απόφασή του ότι ο νομοθέτης της ΕΕ «επέλεξε να μην περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να ασκούν γονεϊκές ευθύνες ή αυτών που μπορούν να ωφελούνται από το δικαίωμα στην επικοινωνία».

Κατά συνέπεια η έννοια του δικαιώματος στην επικοινωνία δεν αφορά μόνο τους γονείς, αλλά και τους ανθρώπους «με τους οποίους είναι σημαντικό το παιδί να έχει προσωπικές σχέσεις, κυρίως τους παπούδες του», τονίζεται στην απόφαση.

Το Δικαστήριο διευκρίνισε επίσης ότι «προκειμένου να αποφευχθεί η υιοθέτηση αντιφατικών μέτρων από διαφορετικά δικαστήρια και για να διασφαλιστεί το συμφέρον του παιδιού, το ίδιο δικαστήριο πρέπει να αποφασίζει για τα δικαιώματα επικοινωνίας, επί της αρχής αυτό της μόνιμης κατοικίας του παιδιού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:  iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.