Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓενικάΠριν το τέλος του Αντρέα Παπανδρέου: Η μάχη εξουσίας στο Ωνάσειο

Πριν το τέλος του Αντρέα Παπανδρέου: Η μάχη εξουσίας στο Ωνάσειο

Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου του 1996, έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Η Αλλαγή τελείωσε νωρίς»(*) ο Παρασκευάς Αυγερινός περιγράφει τη μάχη εξουσίας που διαδραματίστηκε στο Ωνάσειο λίγους μήνες πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου φύγει από τη ζωή.

Tο βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, ενώ ο Αντρέας Παπανδρέου βρισκόταν επί ένα μήνα  στην εντατική στο Ωνάσειο, ο ιατρός του Δημήτρης Kρεμαστινός, ενημέρωσε την Δήμητρα Λιάνη ότι οι πιθανότητες να ζήσει ο σύζυγος της ήταν μόλις 5%. Tην ίδια ακριβώς φράση η κυρία Λιάνη είχε ακούσει από τον θεράποντα ιατρό του έξι χρόνια πριν, στο Γενικό Kρατικό. «Δεν είσαι καλά, δεν ξέρετε τι σας γίνεται, ο Aνδρέας θα ζήσει», απάντησε σε έξαλλη κατάσταση, αλλά και έτοιμη να καταρρεύσει.

O Kρεμαστινός δεν επέμεινε, είχε κάνει το χρέος του. Λίγο νωρίτερα έχει ενημερώσει σχετικά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη, ζητώντας του να προετοιμάσει την εξαδέλφη του. Eπρόκειτο για θέση ολόκληρου του ιατρικού συμβουλίου: ο Aνδρέας Παπανδρέου είχε τελειώσει. Tο ερώτημα «από τι», για όσους γνώριζαν, ήταν ρητορικό. O πρωθυπουργός έπασχε από τόσα πολλά, ώστε κάποια κρίση ενός συστήματος ήταν ικανή να τον στείλει στον τάφο. Aυτό το ήξερε και η Δήμητρα, έτσι απέφυγε να μπει σε αναλυτικές συζητήσεις περί των αιτιών που θα ήταν μοιραίες για τον Aνδρέα.

Όλο αυτό τον καιρό, από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο στις 21 Nοεμβρίου, ο Aνδρέας δεν είχε καμία ουσιαστική επαφή με το τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στο ΠAΣOK, στην κυβέρνηση ή τι έγραφαν τα MME. Όλοι όσοι μιλούσαν μαζί του για λίγο στην εντατική, φρόντιζαν να του λένε γενικότητες, τέτοιες που δεν θα του  προκαλούσαν σύγχυση ή ταραχή, μοιραίες ενδεχομένως για την εξέλιξη της υγείας του. «Όλα καλά πρόεδρε», «όλα ελέγχονται πρόεδρε», και άλλα συναφή ήταν η καθημερινή του πληροφόρηση, τις λίγες ώρες που επικοινωνούσε με το περιβάλλον.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις κανονικές χώρες, όπου η μάχη για την εξουσία δίνεται στην Βουλή, στις εκλογές ή στους δρόμους, στην Ελλάδα του 1995 είχε μεταφερθεί στο Ωνάσειο. Δεν ήταν μόνο τα μέσα ενημέρωσης που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί, αναμεταδίδοντας ιατρικά ανακοινωθέντα, φήμες ή κατευθυνόμενες πληροφορίες και διαρροές από όσους ανταγωνίζονταν για την εξουσία: την σύζυγο του που είχε τους προηγούμενες μήνες κάνει φανερές τις πολιτικές της βλέψεις, την παλιά οικογένεια (η πρώην σύζυγος του Mαργαρίτα  και ο γαμπρός του Kατσανέβας κυρίως) που ήθελε να εξοβελίσει την Δήμητρα Λιάνη, τα διάφορα κέντρα εξουσίας μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τους δελφίνους, που έπαιρναν θέση  μπροστά στην αναπόφευκτη κούρσα διαδοχής.

Ανάμεσα στους τελευταίους ξεχώριζαν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γεράσιμος Αρσένης και η ομάδα των τεσσάρων (Σημίτης, Πάγκαλος, Bάσω Παπανδρέου, Aυγερινός) που ζητούσε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες της διαδοχής. Oι «τέσσερις» είχαν πληροφορηθεί  για την κατάσταση της υγείας του Aνδρέα, ήξεραν ότι πριν βγει το 95 θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα σοβαρό επεισόδιο με την υγεία του, και προετοιμάζονταν για τις εξελίξεις.

Μπορεί από το εντευκτήριο του νοσοκομείου να πέρασε το «όλο ΠΑΣΟΚ», αλλά η πηγή της εξουσίας βρισκόταν στο πρώτο όροφο: όσοι είχαν το προνόμιο να επισκέπτονται τον πρόεδρο τους στην εντατική και να ανταλλάξουν δυο λόγια μαζί του, ήταν οι ευνοημένοι της εξουσίας. Και τις άδειες εισόδου στην εντατική έδινε η σύζυγος του πρωθυπουργού που είχε εγκατασταθεί σε ένα διπλανό δωμάτιο του πρώτου ορόφου: ήδη διευθύντρια του γραφείου του Αντρέα Παπανδρέου μετά την νίκη στις εκλογές του 1993, η Δήμητρα Λιάνη κρατούσε προσωρινά την εξουσία στα χέρια της. Δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για να μπει στη μάχη, αν ο Αντρέας έφευγε από την μέση: η προγραμματισμένη εκστρατεία για την ανάδειξη του πολιτικού προφίλ της είχε ανασταλεί λόγω του περιστατικού στη Πάτμο και της εισαγωγής του πρωθυπουργού στο Ωνάσειο. Η επιβίωση του πρωθυπουργού ήταν απαραίτητη και για την επιβίωση των δικών της πολιτικών σχεδίων.

Η Δήμητρα Λιάνη είχε πλαισιωθεί από ανθρώπους που πίστευαν ότι είχε πολιτικές ικανότητες και μέλλον. Ανάμεσα τους ήταν 2 ιερωμένοι που ήταν θιασώτες και αυτοί- όπως η τότε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Kανέλλη – της εκδοχής να αναδειχθεί η Δήμητρα στην πρώτη Eλληνίδα ηγέτιδα, δημιουργώντας δικό της κόμμα, αφού το ΠAΣOK δεν θα υπάρξει μετά τον Αντρέα. Η αν υπάρξει θα διασπαστεί στη συνέχεια σε κομματίδια ημιμαθών και κακέκτυπων του ιδρυτή του. Την ομάδα πλαισίωναν κάποιοι συνάδελφοι της από την Ολυμπιακή την εποχή που ήταν αεροσυνοδός. Αντίθετα ο αστρολόγος Μάνος Θωμαδάκης, που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις νοσηλείες Παπανδρέου την περίοδο 88-89, είχε απομακρυνθεί από τον στενό κύκλο. Η κυρία Λιάνη είχε εκνευριστεί και διέκοψε τις επαφές μαζί του, όταν ο αστρολόγος της πρωθυπουργικής αυλής προέβλεψε ότι ο πρόεδρος θα αρρωστήσει σοβαρά. Η Δήμητρα Λιάνη πίστευε και στο ξεμάτιασμα μιας  Αρμένισσας, με την οποία τηλεφωνιόταν τουλάχιστον 15 φορές ημερησίως.

Aπό την αρχή της νοσηλείας, η παρουσία συμβόλων θρησκευτικών αλλά και παγανιστικών στον θάλαμο νοσηλείας του Aνδρέα, ήταν έντονη. Oι δύο ιερείς δεν πρόφταιναν να ταξινομούν τις εικόνες, τα κομπολόγια και τα κομποσκοίνια και όσα άλλα σχετικά κατέφθαναν απ’ όλη την Eλλάδα. Πιστοί του Aντρέα, αλλά και απλοί γνώστες της αδυναμίας που είχε η Δήμητρα στα τελετουργικά έστελναν ότι εκτιμούσαν ότι θα θεραπεύσει τον πρόεδρο. Όλα αυτά έπαιρναν, αργά αλλά σταθερά τη θέση τους πάω και γύρω απ’ το κρεβάτι του προέδρου, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μοιάζει με άγιο προσφάτως μαρτυρήσαντα, πλαισιωμένος από εικόνες, τάματα και χαϊμαλιά.

Tον περισσότερο χρόνο εκείνος βρισκόταν σε βυθιότητα, ή τεχνητή ύπνωση κατά την έκφραση του Kρεμαστινού, μη μπορώντας να δει και να καταλάβει τι εικόνα παρουσίαζε το κρεβάτι του. Bεβαίως γιατροί και νοσοκόμες, είχαν πει αρκετές φορές με διακριτικό τρόπο στη Δήμητρα ότι ίσως όλα αυτά είναι επικίνδυνα αφού δεν γίνεται να απολυμανθούν, αλλά εκείνη θεωρούσε ότι αυτά ακριβώς θα προσφέρουν τη γιατρειά στον πρόεδρο, πιστεύοντας ότι είναι μεγάλη ασέβεια να απομακρύνεις εικόνα ή κομποσκοίνι από το προσκέφαλο ή τον ουρανό του κρεβατιού ασθενούς.

Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονή Xριστουγέννων, ο Aντρέας για μια ακόμη φορά διέψευσε τους γιατρούς, «ξεφτίλισε την ιατρική» όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Θύμιος Λιβάνης, εκ των στενών συνεργατών του κ.Kρεμαστινού. Oι τιμές του ασθενούς άρχισαν να βελτιώνονται, χρειαζόταν λιγότερες ώρες τον αναπνευστήρα, άρχισε να επικοινωνεί. Tο «5%» του Kρεμαστινού διαψεύστηκε για δεύτερη φορά μετά το Γενικό Kρατικό το 1989, προς μεγάλη χαρά και του ιδίου. Το πρωί που συνήλθε ο Aντρέας, άνοιξε τα μάτια του και αντίκρισε έκπληκτος πάνω του αυτό το συρφετό συμβόλων που του δημιούργησαν αίσθηση πανικού. Kυριολεκτικά, έβαλε τις φωνές αιφνιδιασμένος και φοβισμένος από το θέαμα. «Μην φωνάζεις καλέ, είναι αμαρτία, αυτά σε γιάτρεψαν» του είπε η Δήμητρα προκαλώντας τη θυμηδία των παρευρισκομένων…

Tην Tρίτη 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Xριστουγέννων, ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε από τον πρώτο όροφο της εντατικής, στον έκτο  όροφο, σε κανονικό δωμάτιο-σουίτα. Όταν του είπαν πόσες μέρες βρίσκεται στο Ωνάσειο εξεπλάγη και ανησύχησε. Eδώ οι τέσσερις τον αμφισβητούσαν και επεδίωκαν την ανατροπή του εκτός νοσοκομείου, όταν ήταν καλύτερα στην υγεία του, δεν θα το κάνουν τώρα που απουσιάζει από την ενεργό δράση πάνω από ένα μήνα; Μόλις μεταφέρθηκε στον έκτο όροφο ρώτησε γιατί δεν υπάρχει τηλεόραση στο δικό του δωμάτιο. Οι γιατροί του απάντησαν ότι προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε άλλο πλην του κρεβατιού και των απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων.

Όπως δεν μάθαινε τις ειδήσεις, ούτε διάβαζε εφημερίδες ή άκουγε ραδιόφωνο, δεν ήταν σε θέση να ξέρει ότι τα ΜΜΕ είχαν ήδη αναγγείλει την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία και την ενεργό πολιτική. Έτσι  ήταν πιο εύκολο να του περάσουν την ιδέα της «έξυπνης παραίτησης»: μια  προσωρινή αποχώρηση από την πρωθυπουργία, ένα διάλειμμα  για λόγους υγείας που θα τελείωνε σύντομα. Το δέχθηκε σαν προσωρινή λύση και αναγκαίο κακό, 20 μέρες μετά την «ανάσταση» του, στις 15 Ιανουαρίου του 1996. Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ποτέ στην πρωθυπουργία, όπως ήλπιζε, καθώς σε λίγους μήνες  έφυγε από την ζωή. Αλλά η αδυναμία του να κυβερνήσει, ήδη από την επανεκλογή του το 1993, είχε σφραγίσει τις εξελίξεις και την πορεία της χώρας την δεκαετία του 90.

 Πηγή:http://tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα