ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

322

Αυτή η πίτα είναι εξαιρετικά νόστιμη, αρωματική και αφράτη και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να τη φτιάξετε και με το ψητό ή βραστό κοτόπουλο αλλά και με οποιοδήποτε άλλο πουλερικό σας περίσσεψε από την προηγούμενη. Εγώ την έφτιαξα με τον κόκορα που μου περίσσεψε και ξετρελάθηκαν όλοι. Ούτε όταν τον είχα γεμίσει με ότι μπορείτε να φανταστείτε δεν είχε κάνει τέτοιο σουξέ στο τραπέζι.

Υλικά για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 35εκ.

  • 4 φύλλα σπιτικά ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου (προτιμήστε βέργας)
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  •  λίγο σουσάμι

Για τη γέμιση:

  • 1 στήθος κοτόπουλου με την πέτσα και τα κόκκαλα ή 500γρ. ψαχνό από οποιοδήποτε ψημένο ή βρασμένο πουλερικό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μπαχάρια
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ½ λίτρο γάλα
  • 3 αβγά
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 400γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψικοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο εστραγκόν ή βασιλικό αποξηραμένο

Εκτέλεση

  1. Βράζετε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό μαζί μαζί με 1 φύλλο δάφνης και 2 μπαχάρια μέχρι να γίνει κατάλευκο. Το στραγγίζετε και αφού κρυώσει λίγο, αφαιρείτε την πέτσα, το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε κομματάκια. Αν έχετε ψαχνό από ψημένο πουλερικό το ψιλοκόβετε.
  2. Στο μεταξύ βάζετε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει καλά και σοτάρετε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε. Στο τέλος ρίχνετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και  το εστραγκόν ή το βασιλικό και δουλεύετε όλα μαζί τα υλικά στο τηγάνι για ένα λεπτό. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
  3. Ετοιμάζετε και την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα να γίνει ομοιογενής πάστα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε τμηματικά το γάλα εκτός φωτιάς και ανακατεύετε ζωηρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να κάνει κομπάκια. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.
  4. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ρίχνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά για να μην ψηθούν. Τέλος ανακατεύετε μέσα τη γραβιέρα, τη φέτα, το μείγμα κοτόπουλου λαχανικών και τον μαϊντανό.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε τα δύο πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα καλά με ένα πινέλο και αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Απλώνετε μέσα τη γέμιση, φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω και απλώνετε τα δύο τελευταία φύλλα τσαλακωτά πάνω από την πίτα έτσι ώστε να μην περισσεύουν από το ταψί. Λαδώνετε καλά, βρέχετε τα φύλλα ελαφρά, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η επιφάνειά της.

 

written by Ιωάννα Σταμούλου

 

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

 

 

Πηγή:https://sweetly.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.