ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥ

392

Για τις γιαγιάδες μας το φακόρυζο ήταν λύση ανάγκης, όταν περίσσευε ένα πιάτο φακή κι επειδή δεν είχαν την πολυτέλεια να το αφήσουν να πάει χαμένο, έπρεπε με κάποιο τρόπο να το αβγατίσουν για να χορτάσουν εκ νέου την οικογένεια. Έτσι την επόμενη η περισσευούμενη φακή ξανάβραζε μαζί με ρύζι και γινόταν ένα καινούριο φαγητό. Εκείνες τότε, δεν ήξεραν πως με την προσθήκη ρυζιού στη φακή, επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, εμείς όμως το ξέρουμε. Σωστά;

Η δική μου εκδοχή του φακόρυζου είναι διαφορετική. Πιο αρωματική, πιο χρωματιστή, πιο πικάντικη και μπορεί να σερβιριστεί σαν κυρίως πιάτο ή ορεκτικό αλλά και σαν σαλάτα. Είναι και vegan σαν της γιαγιάς μας, μόνο που τότε εκείνη δεν το ήξερε. Να μάθουμε κι εμείς κάτι στις γιαγιάδες μας: “Το φακόρυζο είναι ένα καθαρόαιμο vegan, γιαγιά”.

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 200γρ. φακές
  • 250γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 100γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψικοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 κολοκύθι σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας κάρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε τη φακή σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τη βράζετε για 5 λεπτά. Αλλάζετε νερό κι εξακολουθείτε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Αλλάζετε τρίτη φορά το νερό και τη βράζετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  2. Ξεπλένετε το ρύζι -2 χέρια τουλάχιστον- και το ρίχνετε στη φακή, ελέγχοντας το νερό. Αλατίζετε κι αφήνετε να βράσουν και τα δυο μαζί μέχρι να γίνουν και τα δύο. Προσοχή μην παραβράσει το ρύζι, πρέπει να είναι αλ ντέντε και να έχει μείνει με λίγο νερό στην κατσαρόλα.
  3. Στο μεταξύ ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε το κάρυ και ανακατεύετε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα.
  4. Ρίχνετε τα κυβάκια της πιπεριάς και του κολοκυθιού και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε στο τηγάνι το ρύζι και τη φακή μαζί με το νερό τους. Ανακατεύετε και βράζετε για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε στο τέλος και το μαϊντανό.
  5. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά και κρύο σαν σαλάτα. Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό οποιαδήποτε λαχανικά έχετε στο ψυγείο (μελιτζάνα, πράσο, κουνουπίδι, πράσινη πιπεριά κλπ) με τη προϋπόθεση πως θα τα κόψετε σε μικρά κυβάκια όλα.

 

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.