Γαρίδες σαγανάκι από τη Θεσσαλονίκη

507

Aυτό το πιάτο μυρίζει καλοκαίρι, αλλά φτιάχνεται εύκολα όλες τις εποχές.

​Κάθε τόπος έχει τη δική του συνταγή για το σαγανάκι (για παράδειγμα, στο Γύθειο βάζουν φέτα).

Για 4 άτομα:

  • 4 λεπτές μακριές μελιτζάνες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 20 γαρίδες jumbo, καθαρισμένες αλλά με το κεφάλι και την ουρά τους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. πουρές τομάτας
  • 1 κ.γ. πελτές τομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. ξηρή μαντζουράνα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε 5 λεπτές φέτες. Αλατίστε και αφήστε τις να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 1 ώρα. Πλύντε τις με άφθονο τρεχούμενο νερό και πιέστε απαλά με τα χέρια ώστε να βγάλουν όλο το νερό τους.
  • Φυλάξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ζεστάνετε το υπόλοιπο σε ένα τηγάνι. Τηγανίστε τις μελιτζάνες για περίπου 4’ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στραγγίξτε σε χαρτί κουζίνας.
  • Τυλίξτε μια φέτα μελιτζάνας γύρω από κάθε γαρίδα και βάλτε τις σε πυρέξ με το δέσιμο της μελιτζάνας προς τα κάτω.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο για 1-2’ σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέστε τις τομάτες, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και τα βότανα, αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε για 15-20’, ή μέχρι η σάλτσα να πήξει.
  • Περιχύστε τις γαρίδες με τη σάλτσα και ψήστε για 10-15’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.

Από το βιβλίο Greece: The Cookbook, εκδ. Phaidon.

Πηγή:  iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.