ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ TΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ

1728

Στο χωριό Πράμαντα στα Τζουμέρκα υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο, το Ξενείον του Γιώργου Μεράντζα. Ο Γιώργος εκτός από πολύ καλός τραγουδιστής είναι  εκπληκτικός οικοδεσπότης και μάγειρας επίσης. Δοκίμασα απίστευτα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής μαγειρεμένα από τα χέρια του. Το πρωινό όμως είναι υπόθεση της Νατάσας. Στον μπουφέ θα βρεις κέικ, πίτες, τραχανά, όλα φτιαγμένα από την ίδια με ντόπια αγνά υλικά. Η συνταγή αυτού του κέικ είναι δική της και πληροφορίες για το Ξενείον εδώ: http://www.xenion.gr/

Υλικά για την κλασική στρογγυλή φόρμα με την τρύπα στη μέση 

  • 6 αβγά
  • 350γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 400γρ. αλεύρι
  • 200γρ. ελιές εκπυρηνωμένες σε κομματάκια
  • 200γρ. τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

 Εκτέλεση

  1. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα σας.
  3. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη ρίγανη και το ρίχνετε λίγο λίγο σαν βροχή στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτετε τη γραβιέρα, τις ελιές, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τέλος τη φέτα.
  4. Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε τη φόρμα σας και μεταφέρετε εκεί το μείγμα. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχετε μετά τα 50 λεπτά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
  5. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα κι αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

almyrocake1edited

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.