Women Talk: Άλεξ Παναγιώτου

494

 

Η Άλεξ Παναγιώτου είναι αθλήτρια τόσο στο στίβο όσο και τη ζωή. Εκτελεστική σύμβουλος, motivational speaker σε διεθνές επίπεδο και δρομέας εξαιρετικής αντοχής, η Άλεξ Παναγιώτου έχει αναπτύξει προγράμματα που έχουν μεγάλη επίδραση στους συμμετέχοντες και που τους βοηθούν να πετύχουν τους στόχους τους βραχυπρόθεσμα. Έχει συνεργαστεί με σημαντικές εταιρείες, όπως η Coca – Cola, είναι ομιλήτρια του TEDx, έχει εκδώσει ήδη ένα βιβλίο και δουλεύει το δεύτερο. Μοιράζεται τη ζωή της μεταξύ Ισπανίας και Αθήνας και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για τη δουλειά της.

Ποιο είναι το μυστικό/συνταγή της επιτυχίας σου;

Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για αυτά, αλλά θα αναφερθώ στα βασικά συστατικά. Προσπαθώ καθημερινά να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε ό, τι κάνω – στη δουλειά, τον τρόπο ζωής, την ξεκούραση και τη διασκέδαση – ζώντας έναν ισορροπημένο και υγιεινό φυσικό τρόπο ζωής. Η ανάπτυξη και η τροφοδότηση μιας θετικής στάσης, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μου. Εστιάζω στο να δουλεύω με πράγματα που μου αρέσουν, ούσα παθιασμένη με τη ζωή και τη δουλειά μου. Να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Να προκαλώ τον εαυτό μου και να ξεφεύγω από τη ζώνη ασφαλείας μου. Προσπαθώ να πετύχω τα όνειρά μου και στη συνέχεια να δημιουργήσω νέα όνειρα. Αντιμετωπίζω τους φόβους μου και δεν  τους αφήνω να με συγκρατήσουν. Πιστεύω στον εαυτό μου και ακούω την εσωτερική φωνή μου, όχι τις φωνές των άλλων. Βιώνω τα συναισθήματά μου και τα μοιράζομαι. Ζω όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση και ασκούμαι καθημερινά. Κοιμάμαι καλά. Έχω ισορροπία στη ζωή μου. Και ζω την κάθε μέρα έχοντας θετική στάση.

Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;

Το επάγγελμά μου ως  προσωπικός μέντορας και ομιλητής αναπτύχθηκε φυσικά μέσω της καριέρας μου στο τρέξιμο, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Νομίζω ότι η δουλειά μου με διάλεξε και δεν διάλεξα εγώ τη δουλειά. Προσλήφθηκα για να δίνω ομιλίες και είδα ότι είχα ταλέντο στο να περνάω μηνύματα και κίνητρα, αλλά και βασικά μηνύματα που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των άλλων. Αυτές οι ομιλίες αναπτύχθηκαν φυσικά σε εκτελεστικά αναπτυξιακά προγράμματα (σίγουρα με τη βοήθεια των πανεπιστημιακών μου σπουδών στην Ψυχολογία, τη Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία). Τα προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης και η καθοδήγηση ήταν μια άλλη φυσική εξέλιξη αυτής της δουλειάς. Δεν βρήκα εγώ τους πρώτους μου πελάτες, αλλά εκείνοι καθώς μου ζήτησαν να αναπτύξω προγράμματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επάγγελμά μου φαντάζει κάτι φυσικό τόσο σε μένα όσο και στους ανθρώπους που συνεργάζομαι.

Πώς ξυπνάς το πρωί;

Ξυπνάω πάντα χαμογελαστή και γεμάτη ενέργεια, όμως έχω κάποιες άσχημες μέρες 1-2 φορές τον χρόνο. Παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζω, ξυπνάω πάντα και αντιμετωπίζω την κάθε μέρα με θετική στάση, ευγνωμοσύνη και χαρά.

Να είσαι θετική – να αναζητάς λύσεις και να μην εστιάζεις ποτέ στα προβλήματα. Να είσαι τέλεια – δίνω όσο μπορώ τον καλύτερο εαυτό μου. Κοιτάω αυτά που έχω, όχι αυτά που μου λείπουν. Μην χάνεις τον χρόνο σου στις κατηγορίες. Εστίασε στο να γίνει η δουλειά ή να λυθεί το πρόβλημα, ακόμα κι αν δεν το έχεις δημιουργήσει εσύ. Ισορροπία, ισορροπία, ισορροπία.

Μια στιγμή της ζωής σου (θετική ή αρνητική) που σε καθόρισε;

Δύο μέρες: Η μέρα που αποφάσισα να πάρω το τρέξιμο στα σοβαρά και η μέρα που κοίταξα για πρώτη φορά αληθινά τον εαυτό μου στον καθρέφτη και είδα τις μεγάλες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν – και που έκανα το μεγάλο βήμα να αλλάξω τον εαυτό μου.

Τι σε εμπνέει στη ζωή και στη δουλειά;

Τόσα πολλά πράγματα! Να ζω στο έπακρο τη ζωή μου, η αγάπη για τη δουλειά μου ακόμα και στις δύσκολες μέρες. Να μοιράζομαι τη ζωή και τη δουλειά μου με υπέροχους ανθρώπους. Η πεζοπορία και η βόλτα στη φύση με τους σκύλους μου. Η μουσική, το τραγούδι, το γέλιο και το υπέροχο, υγιεινό φαγητό. Και η πίτσα!

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να δημιουργείς;

Αγαπώ τη δουλειά μου – απολαμβάνω πραγματικά αυτό που κάνω, ακόμα και όταν έχω εμπόδια και δύσκολες ημέρες όπως όλοι. Έχω αναπτύξει μια επιχείρηση που μου ταιριάζει και με ωθεί να χρησιμοποιώ όλα τα ταλέντα και τις δυνάμεις μου. Νιώθω πλήρης με το να βοηθάω άλλους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους και να αναπτύξουν τα επαγγελματικά ή προσωπικά τους. Η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας στη ζωή, οπότε ξέρω ότι προκαλώντας τον εαυτό μου να συνεχίσει, δεν με βοηθά να εξελίσσομαι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Και με κάνει πιο ευτυχισμένη.

Μια κομβική στιγμή στην καριέρα και στη ζωή σου;

Στην καριέρα μου όταν συνειδητοποίησα ότι πρέπει να πιστέψω στον εαυτό μου και τις ικανότητές μου, και να ακούσω τη φωνή μέσα μου, παρά τα όσα μου έλεγαν οι άλλοι. Όταν ζούμε με πάθος και όραμα, και θέτουμε στόχους και όνειρα που έχουν σημασία για εμάς και όταν πιστεύουμε στους εαυτούς μας, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Στη ζωή μου ήταν το 2004, όταν τον εαυτό μου εντελώς ειλικρινά και αποφάσισα να κάνω κάποιες σημαντικές αλλαγές σε σημεία που δεν ένιωθα ικανοποίηση. Αυτή ήταν η αρχή της προσωπικής και επαγγελματικής μεταμόρφωσής μου.

Τι σου έμαθε η οικονομική κρίση;

Ότι μπορούμε πάντα να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε στα επαγγελματικά μας παρά τις δύσκολες στιγμές, απλώς πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά. Μου έμαθε επίσης ότι παρόλο που μου αρέσει η άνεση, μπορώ να ζήσω με  λιγότερα, ακόμα και όταν έχω περισσότερα. Η ευτυχία μας δεν έρχεται από αυτά που έχουμε, αλλά μάλλον από το ποιοι είμαστε μέσα μας και ποιους έχουμε στη ζωή μας. Μπορούμε να απολαύσουμε τα υλικά αγαθά, αλλά δεν θα μας δώσουν ικανοποίηση ή ευτυχία.

Οικογένεια και καριέρα μπορούν να ισορροπήσουν;

Έτσι νομίζω. Θέλει δουλειά φυσικά και νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους. Πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να εστιάσουμε στη δουλειά και να αφιερώσουμε λιγότερο χρόνο για τους ανθρώπους στη ζωή μας, αλλά μετά θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία και να αφιερώσουμε χρόνο στους ανθρώπους.  Κι αν υπάρχουν παιδιά, το ιδανικό είναι να ασχολούνται μαζί τους και οι δύο γονείς, όπως και στο σπίτι. Οι μέρες που οι γυναίκες έπρεπε να ασχοληθούν με το 90% του σπιτιού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν είναι λογικό πλέον όταν η γυναίκα δουλεύει. Μπορούν να γίνουν όλα με ισορροπία, προτεραιότητες και σαφήνεια.

Τι είναι για εσένα ευτυχία;

Να μοιράζομαι τη ζωή με ανθρώπους που αγαπώ και που η παρέα τους με εμπνέει. Να γελάω καθημερινά. Να είμαι γεμάτη ενέργεια και να μπορώ να απολαμβάνω την άσκηση στη φύση μαζί με τους φίλους, την οικογένεια και φυσικά τα σκυλιά μου.

Ποιες είναι οι 3 τοπ απολαύσεις σου;

Να περνάω χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, να αθλούμαι και να χαλαρώνω στη φύση, να απολαμβάνω και να μαγειρεύω λαχταριστό φαγητό – και τόσα άλλα πράγματα.

Μια πολυτέλεια που απολαμβάνεις.

Να ταξιδεύω σε όμορφες ορεινές περιοχές, όπου μπορώ να νοικιάζω ένα κουκλίστικο σπίτι και να το χρησιμοποιώ ως βάση για να χαλαρώνω μετά την πεζοπορία.

Ένα πολύτιμο μυστικό ομορφιάς;

Ένας πολύ υγιεινός τρόπος ζωής – να πίνεις άφθονο νερό και να κοιμάσαι αρκετά. Ξέρω ότι δεν είναι μυστικά αλλά είναι και τα δύο πολύ σημαντικά. Πίνω 3-4 λίτρα νερό τη μέρα και προσπαθώ να είμαι στο κρεβάτι μέχρι τις 10-11. Συνήθως κοιμάμαι 7-8 ώρες κάθε βράδυ και μέσα στο διάστημα 10-2 που είναι και το πιο ωφέλιμο.

Μια φράση που χρησιμοποιείς συχνά;

Δεν μπορείς πάντα να επιλέξεις τι θα σου συμβεί στη ζωή, αλλά μπορείς να επιλέξεις να αντιμετωπίσεις τα πάντα με θετική στάση.

Τι αγαπάς και τι μισείς στην πόλη σου;

Αγαπώ τους “ζεστούς” ανθρώπους και τον τρόπο ζωής. Δεν μισώ τίποτα στην Αθήνα. Για την ακρίβεια έχω αποβάλλει το μίσος από τη ζωή μου – προτιμώ να ξοδεύω την ενέργειά μου σε θετικά, παραγωγικά συναισθήματα.

Πώς θα ήθελες να σε χαρακτηρίζουν οι άλλοι;

Θα ήθελα οι γύρω μου να με χαρακτηρίζουν όπως με βλέπουν – προσπαθώ να είμαι αυθεντική και οι πράξεις μου να αντικατοπτρίζουν τα λόγια μου.

Ποια αρετή εκτιμάς περισσότερο στους ανθρώπους;

Την ειλικρίνεια και την καλοσύνη προς τον εαυτό σου και τους άλλους ανθρώπους (αυτά τα δύο πάνε μαζί).

Τι αποτύπωμα επιδιώκεις να αφήνεις στο πέρασμά σου;

Να αρχίζουμε όλοι να εμπιστευόμαστε και να πιστεύουμε στον εαυτό μας – ότι ως άνθρωποι μπορούμε να ζήσουμε με ισορροπία, χαρά και ειλικρίνεια, χωρίς να ανησυχούμε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Θέλω να βοηθήσω τους άλλους να αποκτήσουν ισορροπία και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Το συμπέρασμά σου για τη σχέση μάνας- κόρης ;

Είναι μία υπέροχη σχέση όταν δεν θέτει όρους η μία στην άλλη. Θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις ενοχές, τις υποχρεώσεις και τον συναισθηματικό εκβιασμό. Η αγάπη, η αποδοχή, ο σεβασμός και η αίσθηση του χιούμορ μπορούν να οδηγήσουν σε έναν υπέροχο δεσμό. Έχω έναν τέτοιο δεσμό με τη μητέρα μου.

Σε φοβίζει το πέρασμα του χρόνου;

Όχι πια. Αγαπώ την ηλικία μου, τα 47, και απολαμβάνω τα χρόνια που περνάνε. Είμαι απόλυτα ειλικρινής και δεν προσπαθώ να το κρύψω – μου αρέσει η φυσική ομορφιά. Πιστεύω επίσης ότι η αυτοπεποίθηση μειώνει τον φόβο για τα χρόνια που περνούν. Η γήρανση είναι μία φυσική διαδικασία και η σοφία δεν έρχεται χωρίς ρυτίδες και πιο αδύναμο σώμα. Όσο το σώμα μας χάνει τη δύναμή του, το μυαλό μας δυναμώνει. Πιστεύω ότι σπαταλάμε πάρα πολύ ενέργεια για να σταματήσουμε το αναπόφευκτο πέρασμα του χρόνου. Η ζωή είναι για να τη ζεις!

Έχεις γυναίκες πρότυπα;

Καμία συγκεκριμένη γυναίκα. Κάθε γυναίκα που έχει αυτοπεποίθηση για το ποια είναι και δεν φοβάται να είναι ο εαυτός της και να πει αυτό που θέλει. Μία γυναίκα που δεν φοβάται να μοιραστεί τις αδυναμίες και τις δυνάμεις της και να υπερασπιστεί τα πιστεύω της.

Το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει μια γυναίκα;

Το μυαλό της: αυτοπεποίθηση και θετική στάση. Αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο είτε άντρα είτε γυναίκα.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες;

Σίγουρα ένα λάθος: χαμηλή αυτοεκτίμηση και σύγκριση με τους άντρες. Φυσικά και δεν το κάνουν όλες οι γυναίκες, αλλά τις κρατά πίσω.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που (ξανά)ξεκινά τώρα την πορεία της στη ζωή;

Άκου τη φωνή μέσα σου. Πίστεψε σε σένα και προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μην αφήνεις τον φόβο να σε καθοδηγεί – χρησιμοποίησέ τον για να προλάβεις το ρίσκο και στη συνέχεια κυνήγησε τους στόχους και τα όνειρά σου. Ανάπτυξε μία θετική στάση και προσπάθησε να δώσεις στον εαυτό σου καθημερινά ό,τι καλύτερο μπορείς. Ζήσε μια ισορροπημένη, υγιεινή ζωή και περιτριγυρίσου από θετικούς ανθρώπους.

Μάρω Παρασκευούδη

 

Πηγή:https://www.madamefigaro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.