Ο πρώτος υπαίθριος χώρος ψυχαγωγίας και παιχνιδιού για Άτομα με Αναπηρίες, στην πρωτεύουσα είναι γεγονός! Πριν από λίγες ημέρες, στην Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου εγκαινιάστηκε η πρώτη παιδική χαρά για ΑμεΑ που αναμένεται να μοιράσει πολλά χαμόγελα.Οι μικροί Αθηναίοι με αναπηρίες μπορούν επιτέλους να παίξουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο γι’ αυτούς χώρο, αλλά και να αθληθούν παρέα με τους συνοδούς τους στο γήπεδο μπάσκετ, το ποδηλατοδρόμιο και το γήπεδο μπότσε –του επίσημου αγωνίσματος των Special Olympics
Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης παρέδωσε τον 14.800 τ.μ. χώρο στα πιο special παιδιά. Το έργο υλοποιήθηκε με πόρους του δήμου Παλαιού Φαλήρου και το συνολικό του κόστος ανέρχεται στα 23.500 ευρώ. Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, πολλοί δήμαρχοι Αττικής και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου βρίσκονταν εκεί για να κόψουν την κορδέλα και δουν την παιδική χαρά να γεμίζει για πρώτη φορά!
Όση κι αν είναι η χαρά μας, που η Αθήνα απέκτησε επιτέλους έναν χώρο παιχνιδιού και άθλησης για τα Άτομα με Αναπηρίες, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε με (λίγη) πίκρα το κλισέ «Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Αθήνα»…
Τελειοοό, μακάρι να γίνει σε όλη την Ελλάδα! !!!
Καλή η προσπάθεια αλλά δυστηχως γεμίζει με πολλά παιδάκια που δεν είναι ΑΜΕΑ !! Και δεν δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά που θέλουν ειδική φροντίδα και στη παιδική χαρά !
Μπράβο για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, που θα σκορπίσει χαμόγελα στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες. Μπράβο και στο γεγονός ότι το χρηματικό ποσόν που χρησιμοποιήθηκε ακούγεται λογικό, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε καλή διαχείρηση και όχι κατάχρηση. Συνήθως βλέπουμε ένα χορό εκατομμυρίων για έργα που φαινομενικα, δεν στοιχίζουν τόσα πολλά. Ως εκ τούτου παρόμοια έργα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και να δόθούν ευκαιρίες για άθληση και αναψυχή σε πολλά παιδιά και νέους. Και φυσικά η χαρά θα είναι διπλή για τους γονείς που παλεύουν με την αναπηρία των παιδιών τους και τους αξίζουν πολλά μπράβο ! Συνεχίστε λοιπόν με τέτοια έργα αγάπης και προόδου.
“1η παιδική χαρά που η χρήση της προορίζεται για όλους”..έπρεπε να είναι ο τίτλος του άρθρου. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα ΑΜΕΑ και στα υπόλοιπα παιδιά.
Επίσης υπάρχουν ένα σωρό πρωτιές στο θέμα αυτό εδώ και χρόνια. Συναγωνίζονται οι Δήμοι για το ποιος θα είναι πρώτος που θα εισάγει μια “καινοτομία” ενώ πρέπει να είναι αυτονόητο ότι ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλους τους χρήστες (universal design, inclusive design).
Δυστυχώς δε βλέπω πουθενά κούνιες με προδιαγραφές για αναπηρικό καρότσι, δεν ξέρω σε τι διαφέρει η τράμπαλα από αυτές που έχουν όλες οι παιδικές χαρές και αναρωτιέμαι οι εθελοντές των ολυμπιακών αγώνων του 2004 πως βρέθηκαν εκεί;