ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

806

Μια ελληνική και πανευρωπαϊκή καινοτομία που μεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη σημασία της Ανακύκλωσης

Αθήνα 2018. Ένα πράσινο, διώροφο, λεωφορείο, περιοδεύει σε όλη την πόλη, προσφέροντας μια εμπειρία εντελώς διαφορετική για τον κόσμο που εισέρχεται στο εσωτερικό του. Πρόκειται για μια ελληνική καινοτομία που έχει ως στόχο να «μυήσει» μικρούς και μεγάλους στην περιβαλλοντική συνείδηση, παραδίδοντας… μαθήματα Ανακύκλωσης.

Η πρωτότυπη, οικολογική καμπάνια #allazoumesinithies της «ΑΒ Βασιλόπουλος» ξεκίνησε έξι μήνες πριν, μεταφέροντας το μήνυμα της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων σε περισσότερους από 6.000 μαθητές της Αττικής. Έχει, ήδη, επισκεφτεί περισσότερα από 70 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 10 περιοχές της Αττικής με πρώτη στάση το Δήμο της Νέας Σμύρνης, όπου μαθητές των σχολείων της περιοχής πέρασαν τις πόρτες του Κινητού Κέντρου Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, το Κινητό Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, φέτος το καλοκαίρι ταξίδεψε σε παραλίες της Αττικής υπενθυμίζοντας στους λουόμενους με διάφορες δράσεις τη σημασία να διατηρούμε τις παραλίες μας καθαρές. Παράλληλα, τρεις νέοι άνθρωποι-Μαίρη Συνατσάκη, Γιώργος Μαυρίδης και Γιούλικα Σκαφιδά- οι οποίοι «αγγίζουν» το κοινό και έχουν υιοθετήσει ένα τρόπο ζωής με περιβαλλοντικό πρόσημο, ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα από ένα video που δημιούργησαν μαζί με την ΑΒ, μίλησαν για το πόσο σημαντικό είναι να #allazoumesinithies, να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον και να μην αφήνουμε αποτσίγαρα στις παραλίες.

Ακολούθησαν οι Δήμοι Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Καλλιθέας, Ρέντη, Μαραθώνα, Σαρωνικού, Αναβύσσου, Ζωγράφου και Περάματος, ενώ έπεται συνέχεια σε πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019.

Πολίτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν την ενέργεια-τομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, λένε στελέχη της «ΑΒ Βασιλόπουλος», εξηγώντας ότι οι Αρχές της Ανακύκλωσης μεταδίδονται με απόλυτα βιωματικό τρόπο, μέσα από εγκεκριμένο -ειδικά σχεδιασμένο- οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, ώστε οι μαθητές να αποκτούν τις βασικές γνώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία με διαδραστικό τρόπο.

Ωστόσο, το πρόγραμμα του Κινητού Κέντρου δεν μένει μόνο στη θεωρητική γνώση. Αξιοποιώντας το Αυτόματο Μηχάνημα Ανακύκλωσης Πλαστικών και Μεταλλικών Συσκευασιών, που βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο του διώροφου λεωφορείου, μαθητές και δημότες βιώνουν την χαρά της ανακύκλωσης και αντιλαμβάνονται στην πράξη τόσο τη διαδικασία, όσο και τη σημασία αυτής για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Διαρκεί περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης στο Αυτόματο Μηχάνημα, ενώ σημαντικό μέρος του προγράμματος αφιερώνεται στους τρόπους επιλογής αγορών από μεριάς των παιδιών. Έτσι οι μαθητές μαθαίνουν να:

-Αγοράζουν προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

-Διαλέγουν προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

-Επιλέγουν προϊόντα με τη μικρότερη δυνατή συσκευασία.

-Μην αγοράζουν περισσότερα από αυτά που χρειάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε το ταξίδι του μηνύματος της ανακύκλωσης και καλούμε όλη την Ελλάδα να ανακυκλώσει, να εκπαιδευτεί μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό υλικό, να αποκτήσει γνώση για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος» τονίζουν από την εταιρεία.

Σημείωση: Η πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιείται σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.