Απιστία; Οδηγός επιβίωσης για απατημένες

1009

Πώς έχει η κατάσταση: Τον τελευταίο καιρό ήταν όλο υπεκφυγές, δικαιολογίες, καθυστερήσεις. Κάποια σημάδια αλλά και το ένστικτό σου σου επιβεβαίωνε ότι κάτι του συνέβαινε. Ώσπου κατά τύχη βρήκες ένα τρυφερό μήνυμα στο κινητό του. Από άλλη γυναίκα. Ο σύντροφός σου σου έλεγε ψέματα και ήταν άπιστος. Και τώρα; Θα χωρίσεις ή θα προχωρήσεις μαζί του; «Η απιστία δεν είναι απαραίτητα λόγος χωρισμού» λέει η ψυχολόγος Φαίδρα Λογοθέτη, Ph.D.

«Είναι σίγουρα το σύμπτωμα της διάλυσης μιας σχέσης με τις υπάρχουσες δυναμικές της, ένα καμπανάκι που προειδοποιεί ότι αν η σχέση εξακολουθήσει να λειτουργεί με τις ίδιες συνθήκες επικοινωνίας, σεξουαλικής οικειότητας, σεβασμού ή  εμπιστοσύνης, και οι δύο σύντροφοι πολύ γρήγορα θα δυστυχήσουν (αν δε νιώθουν ήδη δυστυχισμένοι). Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών καταφέρνουν να προχωρήσουν πέρα από τον πόνο, την απογοήτευση και την οργή που μια εξωσυζυγική σχέση προκαλεί, να συνειδητοποιήσουν πολλά για τον εαυτό τους και να επανεξετάσουν τη σχέση τους”, εξηγεί η ειδικός.

Τα κλειδιά επιβίωσης της απατημένης

1. Μη δώσεις άφεση αμαρτιών αμέσως

Συχνά, ο άπιστος άνδρας δεν αντέχει να χειριστεί τον καταιγισμό συναισθημάτων και κατηγοριών που εισπράττει μετά την αποκάλυψη της απιστίας. Μπορεί, λοιπόν, να εκβιάσει τη συγχώρεση για να διακόψει το «μαρτύριό» του. Ίσως εσύ να οδηγηθείς σε μια βιαστική «ψευτοσυγχώρεση»  εκλογικεύοντας το τραύμα και παραμερίζοντας τα πραγματικά σου συναισθήματα («όλοι απατούν», «εμένα θέλει πραγματικά, αφού σε εμένα επιστρέφει», κ.ά). Ίσως, από την άλλη, να προσφέρεις μια πρώιμη συγχώρεση, ακριβώς επειδή σου λείπει η αυτοεκτίμησή. Προσοχή, στις γρήγορες λύσεις! Η συγχώρεση είναι λίγο σαν την αντιβίωση: ποτέ δε φτάνει μία δόση! Επομένως, μη σπεύσεις να «συγχωρήσεις» την απιστία σε μία μέρα, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα θάψεις ζωντανή την οργή και την απογοήτευση.

2. Κάνε ειρήνη με το παρελθόν

Εάν νιώθεις ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συγχωρήσεις, ίσως να σημαίνει ότι το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σου δεν μπορεί να συγχωρήσει κάποιον από παρελθόν. Όταν ήσουν μικρό παιδί, ποιος σε απογοήτευσε; Ποιος σε εγκατέλειψε; Ποιος σε εξόργισε; Ποιος σε ενόχλησε τόσο που ακόμη νιώθεις να είσαι το θύμα του; Απάντησε με ειλικρίνεια σε αυτά τα ερωτήματα και κλείσε τις μισοτελειωμένες υποθέσεις που έχεις με το παρελθόν. Εάν το κάνεις αυτό, η διαδικασία της συγχώρεσης του συντρόφου σου θα είναι πολύ πιο εφικτή για εσένα.

3. Εστίασε στη σχέση σου και όχι στην ερωμένη του

Αντί, λοιπόν να τον ρωτάς «Τη σκέφτεσαι ακόμη όταν κάνουμε έρωτα;» ρώτησε καλύτερα «Τι νιώθεις ότι λείπει από την σχέση μας;» ή «Τι χρειαζόμαστε ο ένας από τον άλλο για να νιώθουμε ότι η αγάπη μας είναι ζωντανή;». Αξίζει τον κόπο!

Νομίζεις ότι πρέπει να τον συγχωρέσεις ολοκληρωτικά;

4. Δε χρειάζεται να τον συγχωρέσεις ολοκληρωτικά

Η επούλωση του τραύματος της απιστίας για πολλά ζευγάρια μοιάζει να μην είναι ποτέ οριστική. Μπορεί να γλείφεις τις πληγές σου για πολλά χρόνια. Η ανάμνηση της απιστίας του μπορεί να σου πυροδοτεί πόνο επί χρόνια. Ακόμη και αν δουλέψεις τα θέματα που σε απομάκρυναν από το σύντροφό σου, μην περιμένεις να ξεκινήσει το κοντέρ της σχέσης πάλι από το μηδέν, σαν να μη συνέβη τίποτα. Δεν είσαι ανεπαρκής ή κακός άνθρωπος αν δεν μπορείς να τον συγχωρήσεις ολοκληρωτικά.

5. Μίλα σε έναν ειδικό

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι έχεις αρκετή δουλειά να κάνεις με τον εαυτό σου. Αρχικά ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να χειριστείς καλύτερα τον καταιγισμό των συναισθημάτων που βιώνεις (οργή, φόβο, απογοήτευση, θλίψη, κ.ά).

6. Κάνε θεραπεία ζεύγους

Εάν αποφασίσετε να δεσμευτείτε στη σχέση ξανά, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια για να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη, η συντροφικότητα, ή η συναισθηματική και σεξουαλική οικειότητα – με την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι όλα αυτά υπήρχαν κάποτε στη σχέση. Η θεραπεία βοηθά το ζευγάρι να δουλέψει όλες εκείνες τις καλά κρυμμένες ή εμφανείς δυσκολίες που οδήγησαν το ζευγάρι στην κρίση. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Η απιστία πάντοτε αντανακλά ζητήματα που αφορούν είτε τη σχέση (φτωχή επικοινωνία, ανύπαρκτο ή κακής ποιότητας σεξ κ.ά), είτε το ίδιο το άτομο (χαμηλή αυτοεκτίμηση, λιγοστές ερωτικές εμπειρίες, κρίση μέσης ηλικίας, σεξουαλική εξάρτηση κ.ά.), είτε το συνδυασμό και των δύο αυτών παραγόντων. Θα συνειδητοποιήσετε όλες εκείνες τις ανάγκες που δεν ικανοποιήθηκαν στη σχέση, με αποτέλεσμα να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα στην απιστία. Παράλληλα, θα βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο συγκρούεστε, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε για γενικά ζητήματα ή τα παιδιά και θα μάθετε να μοιράζεστε ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, χαρές, ευθύνες ή δυσκολίες. Μπορεί, επίσης, να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σεξουαλική σας οικειότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.