ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΙ

110

Αυτά τα κριτσινάκια είναι τόσο εύκολα στην προετοιμασία και θα τα φτιάξετε τόσο γρήγορα που θα γίνουν το αγαπημένο σας σνακ για κάθε ώρα και στιγμή. Η αλήθεια είναι πως ταιριάζουν με τα πάντα όμως η top συντροφιά τους στο τραπέζι παραμένει το τυρί, τα φρούτα κι ένα ποτήρι δροσερό κρασί. Δοκιμάστε τα και τα ξαναλέμε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι…

Υλικά  

  • 100γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 400γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 200γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το ψήσιµο

  • σουσάμι και μαυροσούσαμο
  • λίγους κολοκυθόσπορους (προαιρετικά)
  • παπαρουνόσποσρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε τα δύο άλευρα σε λεκανίτσα ανακατεύετε και κάνετε στο κέντρο µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και να ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί. Τέλος, τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα και αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη τη χωρίζετε σε δύο μπάλες και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC στον αέρα και τοποθετείτε στον πάγκο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Το πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροσούσαμο και τοποθετείτε πάνω την πρώτη μπάλα ζύμης. Την πιέζετε με το χέρι να πλατύνει και πασπαλίζετε από πάνω τα σουσάμια.
  3. Τοποθετείτε από πάνω ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε πάχος 3-4 χιλιοστά. Αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα και με ένα μαχαίρι χαράζετε τη ζύμη σε λωρίδες 1 Χ 12 εκ. περίπου. Μεταφέρετε τις λωρίδες της ζύμης σε ταψί μαζί με την κάτω λαδόκολλα και προσεκτικά τις αραιώνετε χρησιμοποιώντας το μαχαίρι.
  4. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τη δεύτερη μπάλα ζύμης και μεταφέροντας τα κριτσίνια μαζί με τη λαδόκολλα σε 2ο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα κριτσίνια. Ξεφουρνίζετε τα ταψιά κι αφήνετε να κρυώσουν τελείως πριν τα μεταφέρετε σε χάρτινο ή μεταλλικό κουτί.
  5. Σερβίρετε τα κριτσίνια μαζί με τυρί σαν συνοδευτικό κρασιού ή όπως αλλιώς θέλετε.

Σημείωση:

Έφτιαξα την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας το καλαμποκάλευρο με αλεύρι ζέας ολικής άλεσης και έγιναν πραγματικά υπέροχα τα κριτσίνια.

written by Ιωάννα Σταμούλου

 

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.