Ο Έλληνας γιατρός που μας καλεί σε μια ανάβαση αλληλεγγύης στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής

771

H Πρωτοχρονιά του 2019 θα βρει τον Στέφανο στο ψηλότερο σημείο της Αφρικής, εκεί όπου όλη η ήπειρος απλώνεται μπροστά σου και η κάθε χώρα μοιάζει με κουκίδα. Ο 31χρονος γιατρός αποφάσισε και μάλιστα για καλό σκοπό να αλλάξει χρονιά στο Κιλιμάντζαρο, το ψηλότερο βουνό της Αφρικής (με ύψος 5.985 μέτρα), που βρίσκεται στην Τανζανία. Με την ενέργειά αυτή θα συγκεντρώσει χρήματα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ο Στέφανος Τσάλλας σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακό στην πλαστική χειρουργική στο Λονδίνο και παράλληλα ξεκίνησε να εργάζεται ως πλαστικός χειρουργός σε διάφορα νοσοκομεία του Λονδίνου. Στο μυαλό του, πάντα στριφογυρνούσε το όνειρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και μιας αποστολής. Μετά από κάποια χρόνια στην Αγγλία, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Έκανε αίτηση και η αποστολή δεν άργησε να έρθει. Προορισμός η Λέσβος. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Είχα λίγο κουραστεί με τον τρόπο που ασκούσα την Iατρική στην Αγγλία. Είναι ένα σύστημα που αν και αναμφισβήτητα είναι αποτελεσματικό και προσφέρει εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας πάσχει από αυξανόμενη γραφειοκρατία που μειώνει ολοένα τον χρόνο που ο γιατρός μπορεί να διαθέσει στον κάθε άρρωστο. Επιθυμούσα μια αλλαγή που θα μου επέτρεπε να έρθω πάλι σε ειλικρινή επαφή με τον ασθενή και πίστευα πως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα μου προσφέρουν αυτό το πλαίσιο. Στη χειρουργική, ενώ αλλάζεις σημαντικά τις ζωές ανθρώπων, επηρεάζεις έναν πολύ μικρό πληθυσμό. Αυτό που πάντα μου άρεσε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι ότι με τις δράσεις τους επηρεάζουν πολύ μεγαλύτερες ομάδες. Έτσι πήγα την πρώτη μου αποστολή για τέσσερις μήνες στη Λέσβο. Μικρή εμπειρία με την οργάνωση, αλλά πολύ δυνατή. Κόλλησα».

Η Ιατρική για το Στέφανο είναι καθημερινή εσωτερική κουβέντα με τον εαυτό του. «Νομίζω ότι πρέπει να ξυπνάς και να λες κάθε μέρα: “Είμαι εδώ που θέλω; Αντιλαμβάνομαι την σημασία αυτού που κάνω; Είμαι ειλικρινής στην προσπάθεια μου;”. Εάν αισθάνεσαι πως είναι τιμή και προνόμιό σου να φροντίζεις τους άλλους, είσαι εντάξει. Ένας πολύ καλός νευροχειρουργός, ο Paul Kalanithi,  που πέθανε δυστυχώς πολύ νέος, έγραψε ότι η θεωρητική και τεχνική αριστεία είναι ηθική υποχρέωση κάθε χειρουργού. Υποχρέωση! Δεν έχεις δικαίωμα να μην είσαι άριστος, όταν ο άλλος σου εμπιστεύεται την υγεία του. Προφανώς αυτός είναι δυσθεώρητα ψηλός πήχης, αλλά μπορούμε να προσπαθούμε. Κάθε γιατρός πρέπει κάθε μέρα να κάνει αυτή την κουβέντα με τον εαυτό του και να κρίνεται σε ατομικό επίπεδο».

Αυτό που εκείνος δεν θα ξεχάσει ποτέ από τη Λέσβο είναι η ωμή και ακατέργαστη βία που είχαν ζήσει οι πρόσφυγες στις χώρες τους, μια βία καθημερινή που αφήνει τους ανθρώπους μουδιασμένους. «Είδα 12χρονα παιδιά να είναι απαθή και αδιάφορα για το τι άλλο θα μπορούσε να τους συμβεί. Άκουσα πράγματα που δεν μπορούσα να επεξεργαστώ. Πολλοί θα τρελαίνονταν. Μου είπαν για μία φυλακή, όπου άφηναν τους νεκρούς μέσα στα κελιά μαζί με τους άλλους κρατούμενους. Εκείνοι επειδή δεν τους έφτανε το φαγητό που τους έδιναν, έπαιρναν τους νεκρούς και τους έκαναν μαριονέτες για να μοιάζουν σαν ζωντανοί και να παίρνουν την έξτρα μερίδα φαγητού».

Η επιστροφή του από τη Λέσβο στην Αγγλία και στις χειρουργικές αίθουσες ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την επιθυμία του να βοηθήσει. «Η σύγκριση ανάμεσα στις παροχές υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο τι είμαστε ικανοί να προσφέρουμε στους πρόσφυγες ήταν αμείλικτη». Η αλλαγή μέσα του είχε ήδη γίνει. Ήταν τότε που ωρίμαζε η ιδέα να κάνει κάτι για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κάτι που θα θυμίσει στον κόσμο την ξεχασμένη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Και κάπως έτσι ήρθε το Κιλιμάντζαρο. Έμαθε ότι η αγγλική ομάδα, Action Challenge, διοργανώνει ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής και σκέφτηκε να το τολμήσει. «Γενικά ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Περπατάω, κάνω πολεμικές τέχνες, κανό και ταξιδεύω πολύ. Οπότε είπα ότι θα το κάνω και θα το συνδυάσω με κάτι καλό».

Η ανάβαση θα ξεκινήσει στις 26 Δεκεμβρίου. Την Πρωτοχρονιά ο Στέφανος, μετά από μια 12ωρη επίπονη τελική προσπάθεια, θα γιορτάσει στην κορυφή στα 5.985 μέτρα ύψος. Κάθε μέτρο που θα σκαρφαλώνει θα μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει πολλά αγαπημένα μου πράγματα, όπως τα ταξίδια, την άσκηση, τη γνωριμία με κόσμο από άλλες κουλτούρες. Το ότι μπορώ να βοηθήσω με αυτή την ανάβαση και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι μεγάλη χαρά και προνόμιο για εμένα. Είναι μία δύσκολη δοκιμασία αντοχής και γενικά μου αρέσουν αυτές οι προκλήσεις. Έχω ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, με αερόβια γυμναστική, πολλά χιλιόμετρα περπάτημα, κολύμπι. Μέχρι τότε θα κάνω και αναβάσεις σε κάποιο μικρότερο βουνό».

Ο φόβος δεν χωράει στο μυαλό του Στέφανου. Είναι αποφασισμένος ότι θέλει να το κάνει και να στείλει ένα μήνυμα ανθρωπιάς προς όλους.

«Το προσφυγικό είναι πολύ κοντά σε εμένα, ειδικά μετά τη δουλειά που κάναμε στη Λέσβο. Θέλω να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μεσόγειο. Είναι δύσκολοι καιροί γενικά για όλους μας και χρειάζεται μια υπενθύμιση. Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις πολύ βασικά πράγματα, όπως η ανθρωπιά και το αίσθημα βοήθειας προς τον συνάνθρωπό μας. Μία κατάσταση, ακόμη και μία εντελώς παρανοϊκή και άγρια κατάσταση, εάν διαρκέσει αρκετά μπορεί να φαίνεται φυσιολογική. Εάν για παράδειγμα ακούς στις ειδήσεις για 5-6 χρόνια ότι κόσμος πνίγεται στη Μεσόγειο, ή βομβαρδίζουν το σπίτι του,  αρχίζεις και μουδιάζεις και απευαισθητοποιείσαι. Σαν γιατρός ξέρω πως δουλεύει αυτός ο μηχανισμός γιατί σχεδόν όλοι μας το χρησιμοποιούμε ως ένα βαθμό σαν άμυνα. Όμως δεν είναι φυσιολογικό, δεν πρέπει να το συνηθίσουμε, δεν είναι εντάξει. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση όλων αυτών τον προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο και σίγουρα θα θέλαμε να πέσει κάποιος στη θάλασσα για να μας σώσει».

 

Πηγή:https://tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.