Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου μιλάει στο Hephaestus Wien της Αυστρίας

740

Von Alexis Pittidis / Georg Gstrein

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα για όλες αυτές τις πολιτιστικές δραστηριότητες που γίνονται κάθε χρόνο σε αυτό το ωραίο νησί, τη Σύρο. Η αγάπη μου για το Ρεμπέτικο τραγούδι με έκανε να προσέξω το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που πραγματοποιήθηκε από τις 29/8 έως 2/9 2018.

Έτσι έμαθα για τις τόσες ωραίες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο εκεί. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια νέα και δυναμική γυναίκα. Η Θωμαή Τομαζίνα Μενδρινού.

 

Συνέντευξη στον Αλέξη Πιττίδη

  • Πως μπήκε η τοπική Αυτοδιοίκηση στην ζωή σας; Λόγω σπουδών η λόγω πρότερης αγάπης συμμετοχής στα κοινά;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε στη ζωή μου ξαφνικά, δεν είχα σκεφτεί ποτέ την ενασχόληση μου με τα κοινά αλλά ακριβώς λόγω σπουδών καθώς είμαι απόφοιτη του ΑΤΕΙ Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μου έγινε η πρόταση. Δεν μου πήρε και πολύ χρόνο να το σκεφτώ καθώς η ευαισθησία και η παρακολούθηση των εθνικών αλλά πολύ περισσότερο των τοπικών γεγονότων ήταν κάτι που πάντα ήταν κομμάτι της καθημερινότητας μου.

 

  • Πόσο σημαντική θεωρείτε την πολιτιστική δραστηριότητα στην τουριστική προβολή της Σύρου;

Ο Πολιτισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ενός τόπου και βασικός μας στόχος πρέπει να είναι πάντα η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η Σύρος έχει καταφέρει να έχει ένα υψηλό επίπεδο στις εκδηλώσεις. Μέσω του Πολιτισμού έχουμε καταφέρει να προβάλουμε την Σύρο εντός και εκτός συνόρων.  Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στόχος μας είναι τα 15 μοναδικά φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων το 2019 να τα προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και γι’ αυτό και ο έγκαιρος προγραμματισμός του από το Τμήμα Πολιτισμού. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο στην Τουριστική έκθεση στο Λονδίνο. Στόχος μας η προβολή όλων των πολιτιστικών γεγονότων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού και τις Πρεσβείες.

 

  • Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το 2019; Καθώς επίκεινται εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η μόνη φιλοδοξία μου είναι να παραμείνω ο εαυτός μου και στα κοινά όσο το επιθυμούν οι Συριανοί. Το μόνο που με απασχολεί είναι ένας ηθικός προεκλογικός αγώνας και σωστή δουλειά μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μου.

 

  • Ποιος είναι ο γνώμονας που καθορίζει την ένταξη μιας δράσης στην επιλογή μιας συμμετοχής.

Ο γνώμονας που καθορίζει την ένταξη μιας δράσης στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα είναι κατά πόσο προάγει τον πολιτισμό, η ποιότητα της εκδήλωσης , η εξωστρέφεια και το κοινό στο οποίο απευθύνεται επίσης εξετάζουμε η εκδήλωση να είναι οικονομικά προσιτή στο κοινό, επιδιώκουμε έναν πολιτισμό για όλες  τις εισοδηματικές κατηγορίες.

 

  • Πως οραματίζεστε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά το νέο πρόγραμμα που καταρτίζετε

Εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη των Φεστιβάλ μας. Είναι θεσμοί που πραγματοποιούνται για χρόνια στο νησί από διοργανωτές που αγαπούν το νησί μας και επί θητείας μας εισαγάγαμε και νέα Φεστιβάλ όπως τον θεσμό πλέον του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ‘’Η ΣΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ’’ που πραγματοποιούμε με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας καθώς η Σύρος είναι η γενέτειρα του Μάρκου Βαμβακάρη.  Για το 2019 προγραμματίζουμε ένα άνοιγμα της διοργάνωσης στο Ισραήλ. Επιδιώκουμε να είναι άλλο ένα ποικιλόμορφο πολιτιστικό πρόγραμμα με σημαντικές πολιτιστικές στιγμές άρτια οργανωμένες με την καλύτερη δυνατή προβολή σε Ελλάδα κ εξωτερικό. Η Σύρος διαθέτει μια από τις πιο ιστορικές φιλαρμονικές ορχήστρες της Ελλάδας. Το 2019 κλείνοντας τα 150 χρόνια από την ίδρυση της έχουμε προγραμματίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο θα ξεκινήσει από φέτος τα Χριστούγεννα. Επίσης διαθέτει μια τεράστια βιομηχανική κληρονομιά η οποία φιλοξενείτε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου θα γίνουν υπέροχες εκδηλώσεις και σε αυτόν τον μοναδικό χώρο που κανείς μπορεί να επισκεφτεί. Ποιότητα και ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω των εκδηλώσεων.

 

  • Περιγράψτε μου αν θέλετε ένα Αυτοδιοικητικό σας 24ωρο.

Η δουλεία ξεκινά με σχεδιασμό και προγραμματισμό από την προηγούμενη μέρα για την επόμενη. Νωρίς το πρωί στο γραφείο Πολιτισμού εξετάζουμε τα αιτήματα που έχουν έρθει στο Τμήμα, δεν λειτουργούμε με τον γραφειοκρατικό τρόπο ναι μεν τηρούμε την υπηρεσιακή διαδικασία κ την νομοθεσία αλλά εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα των πολιτών, των διοργανωτών  για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση μας. Στη συνέχεια πραγματοποιώ τα προγραμματισμένα ραντεβού με φορείς κ πολίτες. Πραγματοποιούμε  επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, καταγραφή  των αναγκών, και ταυτόχρονα οργάνωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Πάντα σχεδιάζουμε το πρόγραμμα για την επόμενη χρονική περίοδο. (Για παράδειγμα, τώρα θα εισηγηθούμε ως Επιτροπή Πολιτισμού το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχεδιάζουμε το πρόγραμμα του Καρναβαλιού ‘’Γεώργιος Σουρής’’ φέρει το όνομα του από τον μεγαλύτερο σατιρικό ποιητή της νεότερης Ελλάδας κ ταυτόχρονα το ‘’Σύρος Πολιτισμός 2019’’ δηλ. το πρόγραμμα του καλοκαιριού.) Το βράδυ σχεδόν κάθε μέρα στο νησί έχουμε εκδήλωση οπότε παρευρίσκομαι και σε αυτές. Τέλος σημαντικό είναι να μη ξεχνάμε τους συνεργάτες μας, όλα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Κανένας αιρετός δεν καταφέρνει μόνος του πράγματα και εγώ στάθηκα τυχερή σε αυτό.

 

  • Με δυο λόγια αν κάποιος σας ζήταγε νααυτοπροσδιοριστείτε εσείς τι θα του απαντούσατε;

Θεωρώ πως το τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας δεν έχει καμία σημασία, το τι είμαστε το αποδεικνύουν οι πράξεις μας, αυτές μας χαρακτηρίζουν. Σε έναν μικρό τόπο όπως η Σύρος ξέρουμε τι πρεσβεύει ο καθένας. Θεωρώ πως έχω μείνει η ίδια ως άνθρωπος πριν εμπλακώ με τα κοινά και αυτό που προσπάθησα είναι να κρατήσω αλώβητες τις αξίες μου και τα πιστεύω μου.

 

  • Τι σημαίνει Σύρος για σας;

Η Σύρος για μένα σημαίνει ένα δέντρο με βαθιές ρίζες στον πολιτισμό, στην ιστορία, στη βιομηχανία, με καρπούς γεμάτους χρώματα από το μπλε του Αιγαίου μέχρι την ώχρα των χιλιάδων νεοκλασικών κτιρίων που την κοσμούν. Από την μεσαιωνική μας πόλη την Άνω Σύρο στην Νεοκλασική Ερμούπολη κανείς αντιλαμβάνεται πως η Σύρος είναι η αρχόντισσα μια άλλης εποχής που σε γοητεύει με την αίγλη της και με το συνονθύλευμα πολιτισμών στον χαρακτήρα της. Είναι το θαύμα της Ελλάδας που μόνο κανείς όταν το ζήσει μπορεί να πιστέψει σε αυτό.

Σας προσκαλούμε να την επισκεφτείτε!

 

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

 

 

Πηγή:https://www.hephaestuswien.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.