ΜΑΣΤΙΧΑΚΙΑ ΣΥΡΟΥ ΜΕ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ

1517

Ένα από τα πιο ωραία γλυκά κεράσματα που φτιάχνουν στη Σύρο είναι τα μαστιχάκια. Ένα ξεχωριστό γλύκισμα που μοσχοβολάει αμύγδαλο, ανθόνερο, μαστίχα και βούτυρο, το οποίο κατά τη γνώμη μου μαζί με τα λουκούμια είναι το καλύτερο γλυκό σουβενίρ που μπορεί να πάρει ο επισκέπτης μαζί του φεύγοντας από το νησί. Τα αγοράζεις έτοιμα από κάποια ζαχαροπλαστεία. Για να είσαι σίγουρος πως θα τα βρεις, δίνεις την παραγγελία σου από πριν. Ή τα φτιάχνεις μόνος σου όποτε σε πιάνει η γλυκιά επιθυμία τους. 

Υλικά για 30 τεμ. περίπου

Για το σιρόπι

 

  • 300γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. νερό
  • ½ λεμόνι χυμός
  • 1 σφηνάκι ανθόνερο

 Για τη γέμιση 

  • 2 αβγά
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και τριμμένο
  • 80γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 50γρ. βούτυρο Lurpak μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • άχνη ζάχαρη για το τελείωμα Εκτέλεση  
  1. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και αφού πάρει βράση, περιμένετε 3 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο και βράζετε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνετε τη φωτιά και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνοντας το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Aνακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, την κοπανισμένη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα. Προσθέτετε το βούτυρο και αφού ενσωματωθεί σταματάτε το μίξερ και παίρνετε σπάτουλα στο χέρι. Ρίχνετε το μίγμα του αμυγδάλου εναλλάξ με το ανθόνερο και όσο γάλα χρειαστεί μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτρια που να στέκεται στο κουτάλι. Καλό είναι να μείνει στο ψυγείο η γέμιση για μια ώρα να σφίξει.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα φύλλα κατά μήκος σε τρεις λωρίδες όμοιου φάρδους και τις στοιβάζετε όλες μαζί.
  5. Ύστερα τις παίρνετε μία μία, τις αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τοποθετείτε στο κέντρο του κάτω μέρους του φύλλου από 1 κουταλιά της σούπας κοφτή γέμιση. Τυλίγετε τις λωρίδες του φύλλου σε ρολάκια χωρίς να τα σφίγγετε και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος το ένα δίπλα στο άλλο και χωρίς να τα στριμώξετε μέσα στο ταψί.
  6. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε καλά τα μαστιχάκια από πάνω και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
  7. Το ξεφουρνίζετε και τα ρίχνετε ανά 5 στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν.
  8. Αφήνετε τα μαστιχάκια να κρυώσουν καλά πριν τα κυλήσετε μέσα σε άχνη ζάχαρη για να τα σερβίρετε.

Το καλό γλυκό αξίζει lurpak

written by Ιωάννα Σταμούλου

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

Πηγή:https://sweetly.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.