ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

680

Ο πιο εύκολος, ανάλαφρος, ζουμερός και πορτοκαλάτος χαλβάς που μπορείτε να φτιάξετε και να τον απολαύσετε χλιαρό ή εντελώς κρύο μετά τον απογευματινό καφέ σας ή όποια στιγμή της ημέρας σας κάνει κέφι.

Αφορμή στάθηκαν τα δυο δάχτυλα μαρμελάδας πορτοκάλι που είχαν ξεμείνει κάτω κάτω στο βαζάκι το οποίο είχε αλλάξει 40 φορές θέση στο ψυγείο όλο το καλοκαίρι χωρίς να καταφέρει να καταναλωθεί. Και τα ζουμερά πορτοκάλια που μου έφερε η φίλη μου η Χριστίνα από τον κήπο της στο Αλεποχώρι. Εκτός από εύκολος είναι΄κι εξαιρετικά νόστιμος γι’ αυτό προτείνω να τον φτιάξετε στην πρώτη ευκαιρία. Αν δεν έχετε μαρμελάδα πορτοκάλι, απλώς αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης κατά μισό φλιτζάνι και προσθέστε το ξύσμα από δύο πορτοκάλια μαζί με το χυμό.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή εσπεριδοειδών
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένος)
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρη σταφίδα κορινθιακή (προαιρετικά)

Για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα δύο σιμιγδάλια. Τα καβουρντίζετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφήσουν όλο το λάδι και να πάρουν ένα ζεστό μπεζ χρώμα.
  2. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα, τις σταφίδες (αν χρησιμοποιήσετε) κι ένα ποτήρι νερό. Ανακατεύετε δυνατά να αναμειχτούν τα υλικά.
  3. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Πριν απορροφήσει όλο το νερό ρίχνετε και το χυμό του πορτοκαλιού και συνεχίζετε να ανακατεύετε το χαλβά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  4. Μεταφέρετε το χαλβά όπως είναι ζεστός σε χαμηλή φόρμα ή φόρμα σιλικόνης και τον αφήνετε να κρυώσει λίγο. Πριν κρυώσει εντελώς τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα και τον διακοσμείτε με μερικά κουμ κουάτ κομμένα στη μέση ή με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Σερβίρετε το χαλβά χλιαρό ή εντελώς κρύο.

written by Ιωάννα Σταμούλου

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

 

Πηγή:https://sweetly.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.