Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓΥΝΑΙΚΑΗ Μέι πέρασε το σχέδιο Brexit από το υπουργικό -«Ξέρω, έρχονται δύσκολα»

Η Μέι πέρασε το σχέδιο Brexit από το υπουργικό -«Ξέρω, έρχονται δύσκολα»

Επειτα από συνεδρίαση περίπου πέντε ωρών, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε τελικά τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Κάναμε μία μακρά, λεπτομερή και παθιασμένη συζήτηση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωση στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε.

«Δουλειά μου είναι να εξηγώ τις αποφάσεις. Θα το κάνω αυτό, ξεκινώντας από αύριο στο κοινοβούλιο. Οφείλω στη χώρα να παίρνω αποφάσεις προς το συμφέρον της. Πιστεύω σθεναρά, στο μυαλό και την καρδιά μου, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά της, για να πείσει το κοινοβούλιο, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια. «Ξέρω ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Δεν είναι μία απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι το προσχέδιο ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Μας ξαναδίνει τον έλεγχο για τα χρήματα, τους νόμους και τα σύνορά μας, σταματά την ελεύθερη μετακίνηση, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια», τόνισε.

11 από του 29 υπουργούς εναντίον της

Σημειώνεται ότι η Μέι δεν μίλησε για ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την Telegraph, 11 από τους 29 υπουργούς της τάχθηκαν κατά του προσχεδίου συμφωνίας. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η Εστερ ΜακΒέι ήταν από αυτούς που αντιτάχθηκαν πιο έντονα. Η υπουργός Εργασίας είναι στα πρόθυρα της παραίτησης, αναφέρουν οι Financial Times, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι φήμες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως, οι τόνοι ανέβηκαν κάποια στιγμή στη συνεδρίαση, όταν η ΜακΒέι ζήτησε δύο φορές να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να καταγραφεί ποιοι διαφωνούσαν, αλλά της έβαλε τις φωνές ο Μαρκ Σέντγουιλ, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Πιθανή ψήφος δυσπιστίας στο κόμμα της

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτά, οι υποστηρικτές του Brexit εντός των Συντηρητικών είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

Μπαρνιέ: Αποφασιστικό βήμα, μακρύς ο δρόμος

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την έγκριση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος, σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμφωνίας

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία, δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας, που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές της ΕΕ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει. Θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην Ενωση όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζει το κείμενο των 585 σελίδων.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Αυτό είναι το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

Πληροφορίες: Guardian, Telegraph, ΑΠΕ

 

Πηγή: | iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα