Φοινίκια (μελομακάρονα) Ντελαγκρατσιανά ,με στάχτη (αλισίβα)

3228

Υλικά

1 κιλό λάδι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι ζουμί (χυμό) πορτοκάλι

1 ποτήρι καταστάλαχτη στάχτη (αλισίβα)

1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ

3 κουταλάκια γλυκού σόδα και κανελογαρύφαλλα (από ένα κουταλάκι το καθένα) .

½ κιλό σιμιγδάλι (ψιλό) και

Αλεύρι όσο σηκώσει η ζύμη για να γίνει μαλακή και εύπλαστη περίπου 1 κιλό.

Για το σιρόπι

1κιλό νερό

½ ζάχαρη

½ μέλι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στη λεκάνη (κατά προτίμηση πήλινη)  μαζί με τη ζάχαρη και το ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη

Μετά ρίχνουμε το κονιάκ ,την κανέλα και το γαρύφαλλο ,την στάχτη (αλισίβα) και στο τέλος το πορτοκάλι με τη σόδα.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και στη  συνέχεια όσο αλεύρι χρειαστεί η ζύμη, μπορεί να πάρει και το 1 κιλό.

Προσοχή, τα μελομακάρονα δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα γιατί αν τα ζυμώσουμε πολύ θα σκληρύνει η ζύμη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μακρόστενα και λίγο πλακουτσωτά από πάνω.Τα χαράζουμε λίγο με το μαχαίρι κάνοντας δυο χιαστές γραμμούλες.

Λαδώνουμε το ταψί ελαφρά και τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα σε σειρά χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.

 

Ψήνουμε σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Προσοχή, το ταψί μας θέλουμε να είναι λίγο βαθύ γιατί μέσα σε αυτό θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.

Λαδώνουμε το ταψί ελαφρά και τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα σε σειρά χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.

 

Για το σιρόπι

 

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι στα κρύα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να απορροφήσουν σιρόπι. Γυρίζουμε τα μελομακάρονα από την ανάποδη να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε άλλα τριάντα λεπτά.

Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με καρύδι ψιλόχοντρο.

 

 

Καλή επιτυχία

 

Συνταγή  κυρά Ζαμπέτα Ρούσσου,

χαρισμένη σε μας από την κόρη της Φλώρα Πρίντεζη

 

 

Από την Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία) της Σύρου


Για την στάχτη ( αλισίβα)

Η αλισίβα χρησιμοποιούνταν από τις γιαγιάδες μας για πολλές χρήσεις, από πλύσιμο των ρούχων ως και σε γλυκά. Μην την φοβάστε να την χρησιμοποιήσετε θα δώσουν στα μελομακάρονα σας τέλεια παραδοσιακή γεύση κάνοντας τη ζύμη ελαστική και τα μελομακάρονα υπέροχα τραγανά και η παρασκευή της δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο νομίζετε.

Λοιπόν παίρνουμε 1.5 κουταλιά της σούπας στάχτη από ξύλα τζακιού. Προσοχή, θα πρέπει η στάχτη να προέρχεται μόνο από ξύλα που δεν είναι βερνικωμένα, χωρίς πλαστικό ή άλλες προσμίξεις. Την κοσκινίζουμε και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2.5 ποτήρια νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και έπειτα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε δημιουργήσει ίζημα η στάχτη (να κατασταλάξει), δηλαδή μετά από 1-2 ώρες. Βάζουμε σε ένα ποτήρι ένα μικρό σουρωτήρι και πάνω ένα κομμάτι καθαρό βαμβάκι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σταχτόνερο στο ποτήρι προσπαθώντας να μην ανακινήσουμε τη στάχτη που έχει συγκεντρωθεί στον πάτο της κατσαρόλας. Πετάμε το υπόλοιπο σταχτόνερο που έχει μείνει μέσα στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σουρώνοντας το νερό από το ποτήρι σε ένα άλλο ποτήρι με καθαρό βαμβάκι. Η αλισίβα μας είναι έτοιμη για χρήση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.