ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ξεπέρασαν τα 3,7 εκατ. ευρώ οι παροχές σε εργαζόμενους και φορείς!

709

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ η ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΕ

ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ 130 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τα 3.7 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν για πρώτη φορά οι παροχές της ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. προς τους εργαζομένους της, όπως επίσης σε φορείς και ιδρύματα.

Την σχετική ανακοίνωση πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ανδρέας Καρέλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρωτοχρονιάτικη εορτή των εργαζομένων της Εταιρείας, η οποία φέτος είχε και ιδιαίτερη σημασία καθώς το 2018 η εταιρεία συμπλήρωσε 130 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η ομιλία του κ. Ανδρέα Καρέλια

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. 31η Δεκεμβρίου 2018
ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

1. H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος αυξημένη και θα φτάσει τα € 220 καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι και αυτό φέτος αυξημένο και θα φτάσει τα € 900καθαρά. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το επίδομα αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων, πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο, αφού το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται.

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.500 καθαρά.

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2018, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500 καθαρά.

5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Appleσε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2018.

6. Όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, φέτος κλείσαμε 130 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Προκειμένου να τονίσουμε αυτήν την χρονιά ορόσημο, θα πάρουμε τα 130 χρόνια, θα τα πολλαπλασιάσουμε επί 10, και έτσι κάθε εργαζόμενος, θα λάβει πέραν των όσων είπα πριν, επιπλέον € 1.300 καθαρά.

7. Εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από € 2.500 θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, πέραν των € 1.300 επιπλέον € 400 ήτοι € 1.700

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από € 1.700, θα λάβουν πέραν των € 1.300και των € 400, μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 600 ήτοι € 2.300 καθαρά.

Επίσης:
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και € 1.200 και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν, πέραν των όσων ανέφερα παραπάνω, επιπλέον € 450 καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.

10. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι για φέτος αυξημένος και φτάνει τα € 850 καθαρά.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές. Δηλαδή, η Εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα, όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινωνία, τους ανθρώπους γύρω μας και τους φορείς εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη την στήριξή μας.

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, η εταιρεία μας αποφάσισε να ενισχύσει με το συνολικό ποσόν των € 550.000 ως εξής: 1) Το Πρώτο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας με το ποσόν των € 100.000
2) Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) με το ποσόν των € 50.000
3) Το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας με το ποσόν των € 60.000
4) Το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ. ΑΜΕΑ) με το ποσόν των € 50.000
5) Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας με το ποσόν των € 75.000
6) Το Νοσοκομείο Καλαμάτας με το ποσόν των € 75.000
7) Το Χαμόγελο του Παιδιού με το ποσόν των € 150.000

OI ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΕΛΙΑ

 

Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές προς τους εργαζομένους, όπως και οι οικονομικές ενισχύσεις των φορέων που ανέφερα, αναμένεται συνολικά να ξεπεράσουν το ποσόν των € 3.700.000 ευρώ, το οποίο, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η Εταιρεία μας.

Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και κάθε προκοπή σε εσάς στις οικογένειές σας και σε όσους αγαπάτε.
Μέσα στην γιορτινή και ευχάριστη διάθεση των γιορτινών αυτών ημερών, οφείλει κανείς να κάνει μια αναδρομή για την χρονιά που φεύγει, κυρίως όμως να αναγνωρίσει τους παράγοντες αυτούς που θα αποτελέσουν τη βάση για μια επιτυχημένη πορεία μέσα στο 2019.
Πριν αναφερθώ όμως στις προκλήσεις της νέας χρονιάς, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να κάνω ένα μικρό απολογισμό των τελευταίων 12 μηνών και να περιγράψω το πως κινηθήκαμε τη χρονιά που σε λίγο μας αφήνει.

 

Ήταν μία χρονιά δύσκολη αλλά και με πολλές ευχάριστες εξελίξεις. Καταρχήν ήταν μία χρονιά ορόσημο, αφού το 2018 η Εταιρεία μας έκλεισε 130 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας. Αλλά γι ́ αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

α. Μέσα στο 2018 βάλαμε σαν στόχο να διατηρήσουμε το μερίδιο αγοράς μας στην Ελλάδα τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό. Και όχι μόνο το διατηρήσαμε αλλά και το αυξήσαμε. Στα μεν τσιγάρα ανεβάσαμε το μερίδιο μας στο 17,20% από 16,60% που ήταν στο τέλος του 2017, ενώ στον καπνό η πορεία μας ήταν ακόμη καλύτερη αφού οι πωλήσεις μας σημείωσαν άνοδο κατά 13% και το μερίδιο μας ανέβηκε από 23% που ήταν το 2017 σε πάνω από 24% στο τέλος του 2018.

β. Εκτός Ελλάδος, βάλαμε σαν στόχο να αυξήσουμε τους όγκους πωλήσεων. Το καταφέραμε, αν και στα τσιγάρα το καταφέραμε «στο τσακ» που λέμε. Κλείνουμε τη χρονιά με μια πολύ μικρή αύξηση πωλήσεων. Από την άλλη, στην κατηγορία του στριφτού, η αύξηση των πωλήσεών μας εκτός Ελλάδος ήταν παραπάνω από θεαματική, αφού ξεπέρασε το 35%.

γ. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, βάλαμε σαν στόχο να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας. Το πετύχαμε. Η εμπορική μας πολιτική, η πολύ επιτυχημένη συγκράτηση κόστους στην προμήθεια πρώτων υλών, η θετική για εμάς πορεία του δολαρίου, αλλά και εξωγενείς παράγοντες μας βοήθησαν να αυξήσουμε τα κέρδη μας προ φόρων, αλλά και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα ταμειακά μας διαθέσιμα, θωρακίζοντας περαιτέρω την εταιρεία μας απέναντι στις δυσκολίες και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

δ. Βάλαμε σαν στόχο να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, τόσο για την προσαρμογή μας στο νόμο περί ιχνηλασιμότητας, όσο και για την προσαρμογή μας σε άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες σαν καταιγίδα, έρχονται η μία μετά την άλλη για τα προϊόντα μας. Το καταφέραμε. Προχωρούμε με συνέπεια στον προγραμματισμό μας, έχοντας ήδη, μέσα στο 2018, δαπανήσει πάνω από 13,5 εκατομμύρια ευρώ, για τους λόγους που προανέφερα.

 

ε. Βάλαμε σαν στόχο την αύξηση των αποδόσεων του εργοστασίου μας και των παραγωγικών μας συγκροτημάτων. Δεν το καταφέραμε. Οι αποδόσεις μας έμειναν χαμηλότερες των προσδοκιών μας και είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτό.

στ. Βάλαμε σαν στόχο να ενισχύσουμε το δίκτυο διανομής μας στην Ελλάδα και το πετύχαμε. Η πρόσφατη συμφωνία που υπογράψαμε για την διανομή των πούρων της Villiger στην ελληνική αγορά, ισχυροποιεί τους συνεργάτες μας διανομείς και ενισχύει την αποδοτικότητα της συνεργασίας τους μαζί μας.

Κατόπιν τούτου, οι παραδοσιακές έκτακτες οικειοθελείς παροχές που ανακοινώνω από αυτό το μικρόφωνο κάθε χρόνο είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα αυτά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω κάποια λόγια για τον κλάδο μας, για τον κλάδο των καπνικών προϊόντων και κυρίως αυτόν των τσιγάρων.
Η νέα χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που θα ισχύσει η ευρωπαϊκή οδηγία για την περίφημη ιχνηλασιμότητα των καπνικών προϊόντων. Ή για να το πω καλύτερα, την ιχνηλασιμότητα των νόμιμων και φορολογημένων προϊόντων. Η προσπάθεια η δική μας επικεντρώνεται τόσο στις εγκαταστάσεις μας, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου μας όσο και του δικτύου των συνεργατών μας σε κάθε ευρωπαϊκή αγορά που δραστηριοποιούμαστε.
Αλλά είναι απορίας άξιον το ότι οι αρχές, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το λαθρεμπόριο καπνού, υιοθέτησαν ένα μέτρο απίστευτης πολυπλοκότητας και δυσκολίας στη εφαρμογή του, ένα μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους παραγωγής των νόμιμων προϊόντων και θα συμπιέσει περαιτέρω τα όποια περιθώρια κέρδους έχουν απομείνει σε ένα προϊόν που φορολογείται με συντελεστή 90% και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα πιο πολύ από 90% στην λιανική τιμή του.
Οφείλουμε όμως για μια ακόμα φορά να επαναλάβουμε ότι κανένα λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να μειωθεί, όσο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης παραμένει στα προαναφερόμενα επίπεδα. Είναι πολύ ακριβή και παράλληλα επικίνδυνη τακτική, η επιβολή μέτρων για την επιβολή τους και μόνο χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την ουσία. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι κανείς, εν δυνάμει ή εν ενεργεία λαθρέμπορος, δεν θα δώσει την παραμικρή σημασία σε όποια μέτρα επιβάλλονται στις νόμιμες καπνοβιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο, ότι μόνον τον τελευταίο χρόνο, για να μιλήσουμε μόνον για ότι συμβαίνει στην χώρα μας, οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν πάνω από 6 περιπτώσεις παράνομων «εργοστασίων», τα οποία δρούσαν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των αρχών, στερώντας εκατομμύρια ευρώ έσοδα από το δημόσιο, αλλά και από όσους εμπλέκονται με την νόμιμη διανομή, καπνοβιομηχανίες, χονδρεμπόρους, σημεία λιανικής. Και βέβαια καταλαβαίνει κανείς ότι αν υπάρχει αύξηση στις κατασχέσεις λαθραίων και στις αποκαλύψεις παράνομων εργοστασίων, τότε πόσο έχει πραγματικά γιγαντωθεί η ασύλληπτη παραβατικότητα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τον κλάδο μας, την αγορά του τσιγάρου, είναι σίγουρο ότι παραμένει και θα παραμείνει μια τεράστια αγορά. Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες: 5,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα. Μέσα σε αυτή την αγορά έχουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι. Μαζί με τις διεθνείς μας πωλήσεις, μας αναλογεί περίπου μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση κοντά στο 0,27%. Και όμως αυτή η συμμετοχή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κεκτημένο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μόνο στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιούντο 14 διαφορετικές εταιρείες, 6 εκ των οποίων ήταν ελληνικές και 8 ξένες. Σήμερα έχουμε μόνο 5 εταιρείες, εκ των οποίων, μόνον μία, η δική μας, είναι ελληνικών συμφερόντων. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί μοναδικότητα του κλάδου μας. Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει και αλλού. Ας αναλογιστούμε ότι σε ένα τυπικό bar, με περίπου 70 μπουκάλια πίσω από τον barman, βρίσκονται το πολύ 4 έως 5 εταιρείες του κλάδου.
Το ότι καταφέραμε και εμείς να βρισκόμαστε μεταξύ των 5 και όχι μεταξύ των 9, που σήμερα δεν υπάρχουν, αποτελεί καθ’ αυτό μοναδικό επίτευγμα. Διότι μέσα από 130 χρόνια δραστηριότητας, κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε και ακούσαμε πολλά, ζήσαμε ακόμη περισσότερα και μάθαμε μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες μας αλλά και από τα λάθη μας τι χρειάζεται ώστε να παραμένουμε επίκαιροι, να παραμένουμε σύγχρονοι και σημαντικοί.
Και πιστέψτε με, η καπνοβιομηχανία Καρέλια, μετά από 130 χρόνια λειτουργίας, είναι και παραμένει πολύ σημαντική.

1. Είναι σημαντική για την οικονομία της χώρας μας, αφού μόνον το 2018 συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία πάνω από 1⁄2 δισεκατομμύριο ευρώ, σε φόρους άμεσους και έμμεσους, την στιγμή που ο τζίρος από τις πωλήσεις μας εκτός Ελλάδος (αυτό που κάποτε λέγαμε εισροή συναλλάγματος) ξεπερνούν τα 155 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε υπερήφανοι που σε κάθε πακέτο μας, στις 60 και πλέον χώρες που έχουμε παρουσία, αναφέρουμε το «Made in Greece». Και θέλουμε να παραμείνουμε υπερήφανοι γι’ αυτό.

2. Είναι πολύ σημαντική για τους 350.000 και πλέον καταναλωτές μας στην Ελλάδα και τους περισσότερους από 1.650.000 καταναλωτές μας στον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι κάθε πρωί, επί 365 ημέρες το χρόνο, ανοίγουν ένα νέο πακέτο ή νέο σακουλάκι καπνού δικής μας παραγωγής.

3. Είναι πολύ σημαντική για τους συνεργάτες μας στα σημεία λιανικής που πωλούν κάθε λεπτό τα προϊόντα μας στην Ελλάδα και σε άλλες 60 και πλέον χώρες, αλλά και για τους συνεργάτες μας στην διανομή, οι οποίοι φροντίζουν ώστε τα προϊόντα μας να φτάσουν έγκαιρα στα σημεία λιανικής.

 

4. Είναι πολύ σημαντική για τους προμηθευτές μας, τις εταιρείες που μας προμηθεύουν πρώτες ύλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καπνά, τσιγαρόχαρτα, υλικά για φίλτρα, πακέτα, εκτυπωτές, χαρτόνια, και άλλες πρώτες ύλες, τις εταιρείες που μας παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, υπηρεσίες χρηματοοικονομικές και ασφάλισης, νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες προώθησης και marketing, αλλά και όλους όσοι μας προμηθεύουν από γραφική ύλη μέχρι είδη καθαρισμού, αλλά και πανάκριβα μηχανήματα και πολύπλοκες και μεγάλες μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

5. Είναι πολύ σημαντική για την τοπική μας κοινωνία αλλά και για όλους αυτούς τους φορείς οι οποίοι πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους που έχει ανάγκη και οι οποίοι περιμένουν από εμάς τη βοήθεια εκείνη η οποία θα τους δώσει την δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν τη δική τους προσφορά στην κοινωνία.

6. Είναι σημαντική για τις γενεές των ανθρώπων που δούλεψαν όλα αυτά τα 130 χρόνια στην εταιρεία, οι οποίοι μόχθησαν και ίδρωσαν, προσπάθησαν και ανταμείφθηκαν, και οι οποίοι έβαλαν όλοι το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί αυτό που είμαστε σήμερα.Τους θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία, αναπολούμε τις ημέρες εκείνες όπου η ζωή ήταν πιο απλή, πιο ανθρώπινη και πιο ζεστή και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε τέτοιες ημέρες ανάμεσά μας.

 

7. Τέλος, είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς, εργαζόμενους και διοίκηση, που μαζί σήμερα έχουμε επιφορτιστεί να οδηγήσουμε την Καρέλια στην επόμενη ημέρα, να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις αλλά και να ξεπεράσουμε νέα εμπόδια, να δημιουργήσουμε και μαζί να δώσουμε νέα σημασία και αξία στην λέξη που κατά την άποψή μου περιγράφει καλύτερα από όλα αυτό που πρεσβεύουμε σαν εταιρεία. Την λέξη «εμπιστοσύνη».
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ για μία ακόμη φορά καλή πρωτοχρονιά, ευτυχία τον νέο χρόνο, Υγεία και κάθε προκοπή σε σας και στις οικογένειές σας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.