Δίπλες- ξεροτήγανα Ντελαγρατσιανές

731

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Χυμό από 3 πορτοκάλια και το ξύσμα τους

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ποτ. Κρασιού κονιάκ

1 ποτ. Κρασιού λάδι – ζεστό

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. αλάτι

1 ποτ. Κρασιού αλισίβα ή ρακί

1 κ.γ. ξύδι

Και περίπου 2 κιλά ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Σιρόπι 1 ½ κιλό ζάχαρη

            4 ποτ. Νερό

            1 κουταλιά μέλι (στο τέλος)

Για το σερβίρισμα ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα.

Για την ζύμη:

Ρίχνουμε όλα τα υγρά εκτός του πορτοκαλιού ,σε μία λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε ταυτόχρονα. Αφού έχει αρχίσει να δημιουργείτε ζύμη (μετά από περίπου 3-4 λεπτά) και δεν έχουμε ρίξει όλο το αλεύρι, προσθέτουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στη ζύμη μας. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι που μας έχει μείνει και προσθέτουμε και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομογενοποιημένη και να κρατάει ισα ισα μια υγρασία. Υπάρχει το ενδεχόμενο αν την ζεστάνουν πολύ τα χέρια σας να τραβήξει κι άλλο αλεύρι. Μην το φοβηθείτε αρκεί να μην το κάνετε εντελώς στεγνό το ζυμάρι μας. Αφού δούμε ότι το ζυμάρι μας είναι ενωμένο όλο, δεν κολλάει στα χέρια μας, και εχει την υγρασία που χρειαζόμαστε το αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.

Για τις δίπλες:  

Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μπάλες, σε μέγεθος μιας κούπας.  Ρυθμίζουμε την μηχανήμα στο 1 (το πιο παχύ) και περνάμε την ζύμη μας αρκετές φορές ώστε να είναι λεία και να έχει ένα ομοιόμορφο στενόμακρο σχήμα. Μπορείτε όση ώρα περνάτε το ζυμάρι αν σας βοηθάει να πασπαλίζετε με αλεύρι. Από αυτό το σημείο και μετά δεν χρειαζόμαστε την υγρασία. Αλλά μην το παρακάνετε, γιατί το ζυμάρι μέχρι να το βάλετε στο τηγάνι θα στεγνώσει κι άλλο. Το κάνουμε για όλες τις μπάλες του μισού ζυμαριού. Σ αυτό το σημείο γεμίζουμε το τηγάνι μας με λάδι και ανάβουμε στην δυνατή φωτιά.

Αφού περάσουμε όλες τις μπάλες από το 1, γυρίζουμε το μηχανάκι στο 6 (μία σκάλα πριν το πολύ ψιλό) και σιγά σιγά αρχίζουμε να βγάζουμε τα «μακρινάρια» μας. Καλό θα ήταν να τα ακουμπάτε πάνω σε τραπεζομάντιλο ώστε να μην παγώνει η ζύμη. Απλώνετε τα μακρινάρια και τα κόβετε σε κομμάτια για να μπορείτε να τα τηγανίσετε. Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο, αυτό είναι στην ευχέρεια σας και μπορείτε να κάνετε ότι μέγεθος θέλετε αρκεί να χωράει στο τηγάνι σας και να βεβαιωθείτε ότι ψήνεται όμορφα. Καλό θα είναι τα μακρινάρια σας να έχουν όλο το φάρδος της μηχανής και μετά να τα κόβετε σε κομμάτια ανά περίπου 10 εκ. απόσταση.

Για το τηγάνισμα:

Το τηγάνι καλό θα είναι να είναι πλατύ και να έχει και αρκετό βάθος. Το τηγάνι να είναι γεμάτο λάδι και μόλις ξεκινήσετε να τηγανίζετε να κατεβάσετε μία σκάλα. Αφού τα βάλετε στο τηγάνι, κρατάτε δύο πιρούνια. Μόλις μπει πλατύ ξαπλωμένο το κομμάτι πάνω στο τηγάνι, το τρυπάτε 2 3 φορές με το πιρούνι για να μην σας κάνει πολύ μεγάλες φουσκάλες και με το άλλο πιάνετε μια γωνία και κάντε μια δίπλα. Αναλόγως την δύναμη της φωτιάς περιμένετε να πάρει χρώμα από την μία πλευρά, το γυρνάτε από την άλλη, πάλι να πάρει χρώμα και μετά την αποσύρετε από την φωτιά.

Τα σιρόπια όπως σε όλα τα γλυκά πρέπει να είναι ζεστά αν είναι κρύο το γλυκό και κρύο αν είναι ζεστό το γλυκό. Οπότε το σιρόπι το φτιάχνεται στο τέλος γιατί μέχρι να τις τηγανίσετε όλες οι πρώτες θα έχουν κρυώσει. Καλό θα είναι να σιροπιάζεται με δόσεις για να μην σας πανιάζουν και να μένουν τραγανές.

http://Καλό θα είναι να σιροπιάζεται με δόσεις για να μην σας πανιάζουν και να μένουν τραγανές.

Αφού σιροπιάσετε προσθέτετε καρύδι και κανέλα και καλές Γιορτές!

http://Η παράδοση ,η τέχνη ,η συνεργασία ,το μεράκι από τις δύο αδελφές στην κουζίνα του σπίτιου.Αθάνατη και μοναδική Ελληνική οικογένεια

Η συνταγή είναι των δύο Κυριών που εικονίζονται στις φωτογραφίες αδελφές Αντωνέττα Ρηγούτσου και Πετρούλα Βακονδίου το γένος Ιωσήφ Πρίντεζη (Αγάντα).

Σε εμάς χαρίστηκε από την κόρη της Πετρούλας την αγαπημένη μας

Marianna Vakondiou
u

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.