Τροχαία δυστυχήματα: Οι αριθμοί που σοκάρουν – Το video των παιδιών από τη Σκάλα Λακωνίας

248

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι που οδηγούν ή είναι επιβάτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. 

Για αυτό, ένας από τους μεγάλους φόβους των γονέων είναι η στιγμή που θα παραδώσουν για πρώτη φορά τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο γιο ή την κόρη τους ή που τα παιδιά τους θα μπουν στο αυτοκίνητο ενός φίλου τους.

Παρά τη σημαντική μείωση των θανάτων νέων σε τροχαία δυστυχήματα από το 1994 έως το 2013, κυρίως λόγω των πιο ασφαλών οχημάτων, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση.

Ο οργανισμός Safe Kids Worldwide πραγματοποίησε με την υποστήριξη της General Motors μία μεγάλη έρευνα για τα αίτια των τροχαίων με εμπλεκόμενους εφήβους και δίνει συμβουλές στους γονείς και στα παιδιά.

Τα τροχαία δυστυχήματα σκοτώνουν περισσότερους εφήβους κάθε χρόνο στη Γη από κάθε άλλη αιτία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2015 παγκοσμίως περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πέθαναν σε τροχαία, τα οποία ευθύνονται περίπου για το 10% των συνολικών θανάτων των εφήβων.Οι περισσότεροι θάνατοι εφήβων σε τροχαία αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς μοτοσικλετών ηλικίας 15 έως 19 ετών, ιδίως στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατ’ εξοχήν ευάλωτα είναι τα παιδιά που αρχίζουν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο με τα πόδια ή με δικό τους μεταφορικό μέσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τα τροχαία (περίπου 115.300 θάνατοι το 2015), οι κυριότερες αιτίες θανάτου των εφήβων δέκα έως 19 ετών είναι κατά σειρά οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η πνευμονία (72.655 θάνατοι), οι αυτοκτονίες (67.150), οι γαστρεντερικές παθήσεις (63.575) και οι πνιγμοί (57.125).

Ανά φύλο, για τα αγόρια δέκα έως 19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου αφορούν τα τροχαία (88.600 το 2015), τη διαπροσωπική βία (42.277), τον πνιγμό (40.847), τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (36.018) και την αυτοκτονία (34.650).

Για τα κορίτσια δέκα έως 19 ετών, η κυριότερη αιτία θανάτου είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις (36.637) και ακολουθούν η αυτοκτονία (32.500) και οι γαστρεντερικές παθήσεις (32.200). Ειδικότερα για τα μεγαλύτερα κορίτσια 15 έως 19 ετών, οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτου είναι οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη όπως η αιμορραγία και η σήψη, καθώς και οι αυτοκτονίες.

Πάνω από 3.000 έφηβοι πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο και περισσότεροι από τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία. Οι πιο πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αν και ως σύνολο οι θάνατοι των εφήβων παγκοσμίως εμφανίζουν μια πτωτική τάση διαχρονικά, οι θάνατοι από ορισμένες αιτίες όπως οι αυτοκτονίες εμφανίζουν αύξηση σε αρκετές χώρες.

Στατιστικά:

 • 2 στους 3 νέους που έχασαν τη ζωή τους ήταν οδηγοί
 • 1 στους 3 ήταν επιβάτης
 • 3 στους 4 εφήβους ήταν αγόρια
 • Ο κίνδυνος για τροχαίο δυστύχημα είναι 3 φορές μεγαλύτερος αν οι επιβάτες είναι αγόρια

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μοιραία λάθη είναι 7:

1.     Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Σχεδόν 1 στους 2 νέους που χάνουν τη ζωή τους, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

2.     Η αποστολή sms με το κινητό

Η διαδικασία αποσπά την προσοχή του οδηγού για 5 sec, κατά μέσο όρο. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, αν κινούμαστε με 90 km/h έχουμε διανύσει απόσταση 125 μέτρων!

3.     Το γεγονός ότι δεν εκφράζουν τους φόβους τους όταν είναι συνεπιβάτες

1 στους 3 νέους νιώθει ανασφάλεια όταν οδηγεί ο γονιός ή άλλος ενήλικος

4.     Η παρουσία πολλών εφήβων στο ίδιο αυτοκίνητο

Όταν οδηγεί νέος και υπάρχουν άλλοι δύο νέοι στο όχημα, ο κίνδυνος για δυστύχημα αυξάνεται κατά 100%, ενώ με 3+ εφήβους, ξεπερνά το 300%

5.     Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Το 17% των εφήβων 16-20 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, είχαν υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.

6.     Οδήγηση τη νύχτα

Ο κίνδυνος μοιραίας σύγκρουσης τη νύχτα είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος για τους εφήβους απ’ ό,τι στους μεγάλους.

7.     Υπερβολική ταχύτητα

Σχεδόν 1 στους 3 νέους που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο βρισκόταν σε όχημα που κινείτο με υπερβολική ταχύτητα.

Τι μπορείς να κάνεις ως γονέας

 – Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις καλό πρότυπο! Τα παιδί σου παρακολουθεί τι κάνεις μέσα στο αμάξι από τότε που ήταν πολύ μικρό και θα ακολουθήσει την καλή ή την κακή συμπεριφορά σου. Ακόμα και αν έχεις κάνει λάθη, ξεκίνησε να κάνεις το σωστό σήμερα κιόλας!

 – Φόρα την ζώνη σου σε κάθε διαδρομή, κάθε φορά, είτε κάθεσαι μπροστά είτε πίσω. Κάνε το δέσιμο την ζώνης ΣΥΝΗΘΕΙΑ ξεκινώντας από όταν είναι σε μικρή ηλικία.

 – Παρουσίασε συγκεκριμένα «σενάρια» που μπορεί να αντιμετωπίσουν στον δρόμο και να τα φοβίζουν, συμβουλεύοντάς τα για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε κάθε ένα από αυτά.

 – Όρισε κανόνες μηδενικής ανοχής για την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την χρήση του κινητού εν ώρα οδήγησης.

 – Βεβαιώσου ότι ο έφηβός σας έχει κάνει τις απαραίτητες για αυτόν ώρες πρακτικής άσκησης με έναν έμπειρο οδηγό και σε ποικιλία οδικών συνθηκών. Εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο πρακτικής τότε πρέπει να τις κάνει!

 – Περιόρισε τον αριθμό των επιβατών που επιτρέπονται στο αυτοκίνητο. Ο κίνδυνος για μια μοιραία συντριβή αυξάνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, δες ποιοι κανόνες ταιριάζουν στο δικό σου.

 – Ενθαρρυνέ το να μιλάει εάν νιώσει ότι ο οδηγός δεν οδηγεί με ασφάλεια! Επίσης, δώστου εναλλακτικούς τρόπους  για να επιστρέψει στο σπίτι εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

Αν είσαι νέος/ νέα οδηγός ή συνεπιβάτης 

 • Φόρα τη ζώνη σου κάθε φορά που οδηγείς ή είσαι συνεπιβάτης
 • Μην στέλνεις μηνύματα με το κινητό σου όταν οδηγείς
 • Μίλα όταν ο οδηγός οδηγεί με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια
 • Περιόρισε τον αριθμό των επιβατών σε ένα αυτοκίνητο
 • Μην πίνεις πριν οδηγήσεις
 • Κάνε επιπλέον πρακτική πριν αρχίσεις να οδηγείς το αυτοκίνητο τη νύχτα (πχ με έναν γονιό σου) και εκπαιδεύσου σε διαφορετικούς δρόμους και καιρικές συνθήκες
 • Να ακολουθείς πάντα το όριο ταχύτητας

Μαθητές στέλνουν ένα «δυνατό» μήνυμα για τα τροχαία ατυχήματα

«Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ» Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΝΙ ΤΑΙΝΙΑΣ

Μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου στη Σκάλα Λακωνίας δημιούργησαν ένα βίντεο με «δυνατό» μήνυμα, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των οδηγών και τη βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς τους όταν κρατούν το τιμόνι, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τροχαία ατυχήματα ή -ακόμη χειρότερα- δυστυχήματα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει το οπτικοακουστικό υλικό, «πολλές φορές απερισκεψίες, όπως η προσοχή στο κινητό, η μη τήρηση κανόνων ασφαλείας, όπως η ζώνη, το κράνος και τα όρια ταχύτητας, καθώς και η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, οδηγούν σε μοιραία δυστυχήματα. Δυστυχήματα που είτε μπορούν να σε καταστήσουν πολυτραυματία και ανάπηρο, είτε μπορούν να σου κοστίσουν την ίδια σου τη ζωή ,αλλά και αυτή των αγαπημένων σου».«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω», είναι το μήνυμα του βίντεο και αυτό «πρέπει να το σκεφτόμαστε όλοι καλά πριν πιάσουμε το τιμόνι στα χέρια μας», προστίθεται σχετικά.

Στη μίνι ταινία πρωταγωνίστρια είναι μια μικρούλα, η Εριάννα, η οποία πέφτει θύμα τροχαίου, αλλά ευτυχώς για εκείνη, μπορεί να φέρει τον χρόνο πίσω. Στην πραγματικότητα, όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η δημιουργία του Νικόλαου Γαλάνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

RELATED ITEMS:ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣΤΡΟΧΑΙΑSHARETWEETSHAREEMAIL

Πηγή:https://www.messinialive.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.