LEMON PIE ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

173

Αντί να φτιάξουμε μια κανονική τάρτα λεμονιού,  την σερβίρουμε αποδομημένη, σε δόσεις, μέσα σε μικρά ποτηράκια ή βαζάκια. Στη βάση θα βάλουμε σπασμένα μπισκότα, μετά κρέμα λεμονιού και στο τέλος μαρέγκα την οποία θα κάψουμε με το φλόγιστρο την τελευταία στιγμή. Το καλό βούτυρο είναι πολύ σημαντικό για την κρέμα.

Για την κρέμα λεμονιού

  • 125ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 85γρ. βούτυρο   σε κυβάκια

για τη μαρέγκα

  • 2 ασπράδια αβγών
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη

για τη βάση: 

  • κούκις σοκολάτας σπασμένα σε κομματάκια έτοιμα ή σπιτικά 

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού: Βάζετε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο βαζάκι κι ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά.
  2. Ρίχνετε στο κατσαρολάκι το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τα αβγά και τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ανεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε να μαγειρεύετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Θα τραβήξετε την κρέμα από τη φωτιά όταν ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα κρέμα σε πιάτο θα μπορεί να κρατά το σχήμα της. Περάστε την κρέμα από σουρωτήρι και αφήστε τη στο βάζο να κρυώνει.
  3. Για τη μαρέγκα: Στρώνετε σε ένα ταψάκι χαρτί ψησίματος και απλώνετε πάνω τη ζάχαρη. Την ζεσταίνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o για 10 λεπτά. Προσοχή μην αρχίσει να υγροποιείται. Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια να αφρίσουν. Βγάζετε τη ζάχαρη από το φούρνο και διπλώνοντας το χαρτί τη ρίχνετε έτσι καυτή στα χτυπημένα ασπράδια μέχρι να πήξει καλά η μαρέγκα, να κρυώσει και να κάνει κορυφές. Προς το τέλος προσθέτετε και τη βανιλίνη.
  4. Μοιράζετε από μια κουταλιά σπασμένα κούκις στα γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού κατά ¾ και απογεμίζετε από πάνω με μαρέγκα. Καίτε τη μαρέγκα με φλόγιστρο. Αν δεν έχετε, ανάβετε το γκριλ του φούρνου, μεταφέρετε τα βαζάκια σε ταψί και ψήνετε για μερικά λεπτά, ίσα να αρχίσει να παίρνει χρώμα η μαρέγκα.
  5. Διατηρείτε τα ποτηράκια στο ψυγείο.

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

written by Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή:https://sweetly.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.