Ο τέλειος Μουσακάς

608

Υλικά Συνταγής

  • 5 φλάσκες μελιτζάνες
  • 4 κολοκύθια
  • 4 πατάτες μεγάλες
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 500 γραμ. κιμάς χοιρινός
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένασ το μπλεντεράκι
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την  μπεσαμέλ
  • 1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
  • 6 -8 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
  • 5 γεμάτες κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά

Για τον παραδοσιακό μουσακά , ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε τα κρεμμύδια . Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι ,προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ψηθεί ο πελτές και να αναδείξει τα αρώματα του αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό και αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί.

Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Προσοχή μην τα ξεράνετε. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την  μπεσαμέλ

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Ρίχνουμε και στον κιμά απο πάνω λίγο τυρί.

Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ.

 

Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.

Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

Για να γίνει πολύ νόστιμος ο μουσακάς πρέπει η μελιτζάνα να μπει στο τηγάνι.

Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να τηγανίσουμε λίγα λαχανικά και να τα εναλλάζουμε στο ταψί μαζί με τα ψημένα στο φούρνο.

Καλή σας όρεξη

 

Ο μουσακάς στη φωτό είναι φτιαγμένος απο τη σύνταξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.