«Φέρσου Αντρίκια» – Δεν έπεισε η εταιρεία, θυελλώδεις οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων

662

Τη δική της απάντηση με αφορμή τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αρκετό κόσμο για την καμπάνια  «Κακοποίηση Γυναικών» και συγκεκριμένα από το κύριο μότο «Φέρσου Αντρίκια», δίνει η εταιρεία- δημιουργός της καμπάνιας, Galastyle.

Αρχικά, η εταιρεία εκφράζει απολογίες σε όσους δεν αποκωδικοποίησαν το μήνυμα το οποίο ήθελαν να δώσουν τονίζοντας ότι παραμένουν ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες θα μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό.

Tην ίδια ώρα κόμματα και οργανώσεις εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες για την καμπάνια, σε ανακοινώσεις τους.

Απάντηση Galastyle για καμπάνια:

Με αφορμή την αντίδραση που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καμπάνια της εταιρείας μας «Κακοποίηση Γυναικών» και συγκεκριμένα από το κύριο μότο «Φέρσου Αντρίκια», θα θέλαμε να παραθέσουμε τα δικά μας δεδομένα και τον δικό μας τρόπο σκέψης ως προς το θέμα.

Αρχικά εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας απολογίες σε όσους δεν αποκωδικοποίησαν το μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε, και παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες θα μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό.

Σχετικά λοιπόν με το κύριο μότο της εκστρατείας «Φέρσου Αντρίκια», οι αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας κόσμου ήταν πολλές. Πράγμα το οποίο δεν μας μας ανησυχεί καθώς σκοπός της ενέργειας ήταν να μπορέσουμε να ενημερώσουμε όσο παραπάνω κόσμο γίνεται και να δημιουργηθεί διάλογος, συζήτηση και γενικότερα γνωστοποίηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πράγμα στο οποίο τα κοινωνικά δίκτυα, σχολιασμοί γνωστών δημοσιογράφων και λοιπές τεχνικές μάρκετινγκ ήταν αυτό που θέλαμε να αξιοποιήσουμε για να εξυπηρετήσουμε τον κύριο σκοπό της εκστρατείας μας: την γνωστοποίησή της στο κοινό.

Η έκφραση «Φέρσου Αντρίκια» ή «Φέρσου σαν Άντρας» είναι βαθιά ριζωμένη στους κόλπους της κοινωνίας μας και ταυτισμένη με την «σωστή» συμπεριφορά που θα πρέπει να έχει ένας άντρας. Μια φράση η οποία ταυτίζει τον οποιοδήποτε άντρα λοιπόν. Συνεπώς, τον αφορά.

Θέλοντας να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους και εκείνες εκεί έξω που θεωρούν τον άντρα το υπέρτατο ον δύναμης και εξουσίας, χρησιμοποιήσαμε την συγκεκριμένη φράση (φράση την οποία χρησιμοποιούν οι ίδιοι στην καθημερινότητα τους), ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα πως ότι ανδρισμός σημαίνει σεβασμός και όχι επίδειξη φυσικής δύναμης ή εξουσίας απέναντί στο «αδύναμο φύλο».

Τέλος, θεωρούμε ότι το μήνυμα όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ώρες είναι διφορούμενο, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν σκοπός μας να προσβάλουμε ή να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Όπως προαναφέρεται παραπάνω ο σκοπός μας ήταν η όσο το δυνατόν γνωστοποίηση αλλά και υπενθύμιση αξιών και προτύπων συμπεριφοράς και αυτό επιτυγχάνεται μέρα με την μέρα ακόμη παραπάνω λόγω της δημιουργίας αντιπαράθεσης και συνολικού διαλόγου.

Όσον αφορά φυσικά τον κατακερματισμό και τα γνωστά καυστικά και μονόπλευρα σχόλια συγκεκριμένων δημοσιογράφων, ως εταιρεία έχουμε εκδώσει δεκάδες καμπάνιες κατά των κοινωνικών προβλημάτων και νεανικής παραβατικότητας (ανάμεσα τους η γυναικεία κακοποίηση, οδική ασφάλεια, bullying, διαδικτυακές εξαρτήσεις κ.α), στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η (έστω άθελα τους) προώθηση της εκστρατείας μας γιατί ο σκοπός επιτευχθεί.

Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ: Διακοσμητική η Επίτροπος Ισότητας;

Με τίτλο «Φέρσου αντρίκια», εγκαινιάστηκε εκστρατεία η οποία τονίζει στους άντρες ότι δεν πρέπει να προβαίνουν σε βία κατά των γυναικών για χάρη της μητέρας ΤΟΥΣ, της γυναίκας ΤΟΥΣ, της κόρης ΤΟΥΣ. Τα μηνύματα αυτά επισφραγίζονται μάλιστα με τη λέξη «Αξίζει». Κι αναρωτιόμαστε κατά πόσο οι λειτουργοί των υπουργείων που ενέκριναν αυτή την εκστρατεία δεν σκέφτηκαν ότι η φράση «Φέρσου αντρίκια» αναπαράγει τον σεξισμό προάγοντας το στερεότυπο του «άντρα- προστάτη», ο οποίος αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που εκδηλώνουν βία ενάντια στις γυναίκες. Η φράση αυτή άραγε τι καθορίζει ως ανδρισμό; Και γιατί πρέπει να ανατρέξουμε σε αυτά τα αναχρονιστικά στερεότυπα εν έτη 2019 για να καταπολεμήσουμε την έμφυλη βία; Γιατί η ορθή συμπεριφορά είναι η «αντρίκια» και όχι η ανθρώπινη;

Την ίδια στιγμή σκεφτόμαστε, γιατί όσοι επιμελήθηκαν αυτή την εκστρατεία θεώρησαν σωστό να δώσουν το μήνυμα ότι η γυναίκα υπάρχει πάντα σε συνάρτηση με έναν άντρα. Γιατί πρέπει ένας άντρας να σκεφτεί ότι στη θέση της γυναίκας που χτυπά θα μπορούσε να ήταν η μητέρα ΤΟΥ, η γυναίκα ΤΟΥ, η κόρη ΤΟΥ; Οι βίαιες συμπεριφορές ενάντια στις γυναίκες πρέπει να αποφεύγονται στην βάση της ιδιοκτησίας ή είναι αυτονόητη αρχή για κάθε άνθρωπο; Τέλος, τι θέλουν να πουν οι σχεδιαστές της εκστρατείας που ενέκριναν τόσοι κρατικοί φορείς με τη λέξη «Αξίζει»; Αξίζει να μην χτυπάς γυναίκες; Αξίζει η γυναίκα ως οντότητα και ως ύπαρξη; Αυτά δεν είναι αυτονόητα; Τίθενται εν αμφιβόλω;

Η επιλογή της συγκεκριμένης εκστρατείας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πόσο βαθιά εμπεδωμένα είναι τα στερεότυπα για το ρόλο των φύλων αλλά και οι αντιλήψεις που προκύπτουν από αυτά. Με ποιο τρόπο αυτή η εκστρατεία, η οποία θα διαδοθεί σε νοσοκομεία και στρατόπεδα όπως γνωστοποιήθηκε, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών; Αναπαράγοντας την υπεροχή των αντρών έναντι των γυναικών και όλα όσα αυτή συνεπάγεται;

Τέλος, η εκστρατεία αναδεικνύει ακόμη μια σοβαρή παράλειψη από πλευράς της Κυβέρνησης. Σε κάθε κριτική για την στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες του τόπου, οι Κυβερνώντες απαντούν ότι «πρωτοπόρησαν» με τον διορισμό Επιτρόπου Ισότητας. Εντούτοις καθημερινά αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν την Επίτροπο Ισότητας μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς εφόσον ούτε για τα πιο απλά ζητήματα όπως η συγκεκριμένη καμπάνια δεν ζητούν έστω και την άποψη της.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αποσύρουν την συγκεκριμένη εκστρατεία. Την ίδια στιγμή κρίνουμε εξαιρετικά σημαντική την επιμόρφωση των αρμοδίων αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης για το φαινόμενο τη βίας κατά των γυναικών, τους παράγοντες που το προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Επίτροπος Ισότητας: Σεξιστικό το περιεχόμενο εκστρατείας «Φέρσου αντρίκια» 

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων αναφέρει ότι «έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τα Υπουργεία ότι αυτές δεν θα τοποθετηθούν και ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θέμα».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο γλωσσικός σεξισμός παραμένει διάχυτος στην κυπριακή κοινωνία και στόχος μας είναι να εργαστούμε προς την αποδόμησή του και να ανατρέψουμε στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις».

Το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών αποτελείται από το Γυναικείο Όμιλο Πρωτοπορία, την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου, το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας στην Οικογένεια, τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, την AIPFE Cyprus και την Hands Across the Divide.
ΑΚΕΛ: Φέρσου ανθρώπινα. Όχι «αντρίκια»

Τρία υπουργεία της κυβέρνησης, ένας ημικρατικός οργανισμός και μια κρατική υπηρεσία έχουν εμπλακεί στην εκπόνηση εκστρατείας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με σύνθημα «Φέρσου αντρίκια». Η επιλογή του συνθήματος και το συνεπαγόμενο μήνυμα, δικαιολογημένα, προκάλεσε αντιδράσεις.

Η απόρριψη της βίας κατά των γυναικών δεν συνδέεται με ένδειξη «αντρικού φερσίματος». Δεν συνιστά «ιπποτική» παραχώρηση προς τις γυναίκες. Είναι αυτονόητη αρχή για κάθε άνθρωπο. Η επιλογή του συνθήματος επιβεβαιώνει πόσο βαθιά ριζωμένα είναι τα στερεότυπα για το ρόλο και τις προκαθορισμένες συμπεριφορές των δύο φύλων, για τις εμπεδωμένες αντιλήψεις για την εξουσία του άνδρα πάνω στη γυναίκα.

Το ΑΚΕΛ ζητά την απόσυρση της συγκεκριμένης εκστρατείας. Ακολούθως, καλό θα ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να απευθυνθούν σε γυναικείες οργανώσεις, κινήματα, επιστήμονες, ακτιβιστές/τριες και να ενημερωθούν σε βάθος για τη φύση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών καθώς και τη σύνδεση του με τα έμφυλα στερεότυπα. Και τότε, στη βάση αυτών, να παρουσιάσουν μια άλλη εκστρατεία.

Τα υπουργεία και τα κρατικά τμήματα έχουν ευθύνη να εξετάζουν αν το περιεχόμενο δράσεων που χρηματοδοτούν συνάδει ή όχι με την αρχή της έμφυλης ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Είναι νωπή ακόμα η περίπτωση της χρηματοδότησης ουροδοχείου σε σχήμα σκυμμένης γυναίκας.

Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών ζητά την απόσυρση της εκστρατείας «Φέρσου aντρίκια»

Το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών (ΚΛΓ) καλωσορίζει προσπάθειες και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στην κυπριακή κοινωνία. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εκστρατεία για την κακοποίηση των γυναικών που είδε χθες το φως της δημοσιότητας προάγει σεξιστικά μηνύματα τα οποία κάθε άλλο βοηθούν την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ως εκ τούτου, καλούμε τα υπουργεία και τους οργανισμούς οι οποίοι στηρίζουν αυτή την εκστρατεία να αποσύρουν τη στήριξη τους και συνάμα να ζητήσουν την άμεση απόσυρση της.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς που πραγματικά νοιάζονται για να δοθούν τα σωστά μηνύματα όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών να λειτουργήσουν οργανωμένα και συντονισμένα ούτος ώστε η εκστρατείες ενημέρωσης να δίνουν τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία.

Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι για αυτή την συγκεκριμένη εκστρατεία δεν ενημερώθηκαν και δεν ζητήθηκε η συμβουλή της Επιτρόπου Ισότητας, της Συμβουλευτική Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, και άλλων οργανωμένων φορέων που ασχολούνται και έχουν εμπειρογνωμοσύνη στο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Για αυτά τα θέματα τα πολύ σημαντικά χρειάζεται προσοχή, ευαισθησία, και γνώση του αντικειμένου.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επανασχεδιάσουν την εκστρατεία με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση των αρμόδιων φορέων.

Πηγή:https://politis.com.cy/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.