ΡΕΒΑΝΙ ΤΥΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

254

Ένα από τα συγκλονιστικότερα γλυκά της παράδοσης, το ραβανί Βεροίας κρατάει τα σκήπτρα μεταξύ όλων των υπόλοιπων ραβανί και σιροπιαστών γλυκών. Λεπτό και μεστό στην υφή, πλούσια σιροπιασμένο και αρωματισμένο με μαστίχα και βανίλια είναι ένα από τα γλυκά που ζητούν απεγνωσμένα 1 μπάλα παγωτό στο πλάι τους πριν σερβιριστούν στο πιάτο. 

Υλικά για ένα ταψί Διαστάσεων 25Χ35 εκ. ή λίγο μεγαλύτερο

Για το ραβανί

  • 150γρ. ζάχαρη
  • 180γρ. ηλιέλαιο
  • 150γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 6 αβγά
  • 160γρ. αλεύρι μαλακό
  • 220γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 15γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι

  • 750γρ. νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 50γρ. γλυκόζη
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Πρώτα ρίχνουμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το γιαούρτι σε ένα μπολ. Χτυπάμε δυνατά με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και τη βανίλια. Ομογενοποιούμε τα υλικά μας με το φουέ να γίνει ένα απαλό μίγμα.
  3. Μεταφέρουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Μην σας φαίνεται λίγο, πρέπει να είναι σε ύψος όσο ένα δάχτυλο. Ισιώνουμε από πάνω με σπάτουλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα να μουλιάσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να διαλυθεί το σιρόπι και το φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε για 5 λεπτά και τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη.
  5. Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο με χλιαρό σιρόπι, χωρίς να το κόψουμε, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο με μια κουτάλα ώστε να το απορροφάει κάθε φορά πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε. Μια μπάλα παγωτό βανίλιαή καϊμάκι του ταιριάζει γάντι.

Σημείωση:

Το βυζαντινό είναι ένα γλυκό που έχει σαν βάση του αυτό το ραβανί και από πάνω μια λεπτή στρώση κρέμας πατισιέ η οποία είναι ελαφρώς πιο αραιή από τη συνηθισμένη που χρησιμοποιούμε στο μιλφέιγ και στα υπόλοιπα γλυκά και λιγότερο γλυκιά. Σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα και είναι πραγματικό αριστούργημα.

written by Ιωάννα Σταμούλου

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

Πηγή:https://sweetly.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.