Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ«Το Παγκάκι της Φιλίας»: Μια πρωτοβουλία για να μην μένει κανένα παιδί...

«Το Παγκάκι της Φιλίας»: Μια πρωτοβουλία για να μην μένει κανένα παιδί μόνο του στο διάλειμμα

Με χαρά είδαμε ότι η πρωτοβουλία «Το Παγκάκι της Φιλίας» που είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό εφαρμόζεται και σε ελληνικά σχολεία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Δούκα που έχει στην αυλή του αυτό το ξεχωριστό παγκάκι που έχει αγκαλιαστεί θερμά από την μαθητική κοινότητα. Η υλοποίηση του οφείλεται στην δασκάλα Κατερίνα Μπαλτήρα που ζήτησε την βοήθεια της μαθητικής ομάδας  Doukas BTEC Foundation in Art & Design ώστε να σχεδιαστεί και να διακοσμηθεί αυτή η υπέροχη σχολική γωνιά.

Το Παγκάκι της Φιλίας είναι ένα σημείο συνάντησης για όποιο παιδί νιώθει μόνο και θα ήθελε να γνωρίσει νέους φίλους, για όποιο παιδί θα ήθελε να βοηθήσει έναν συμμαθητή του που δεν έχει φίλους, για όποιο παιδί θέλει να συζητήσει με τον συμμαθητή του και να λύσουν μία διαφωνία, για τους φίλους της Α’ & Ε’ Τάξης που «Πάνε Μαζί», ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα νέα τους.

Σε μία περίοδο που ο σχολικός εκφοβισμός, είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλά ελληνικά σχολεία, οι λέξεις «Αγαπώ», «Ακούω», «Εμπιστεύομαι», «Μοιράζομαι», «Νιώθω Ασφάλεια», «Ονειρεύομαι», «Σέβομαι», «Συγχωρώ» και «Χαίρομαι» που είναι γραμμένες με στένσιλ πάνω του αποτελούν τα εχέγγυα για να μην νιώθει κανένας μαθητής μόνος του.

Πόσο όμορφα θα ήταν να υπήρχαν σε κάθε ελληνικό σχολείο πολύχρωμα παγκάκια φιλίας που θα μας υπενθυμίζουν να λέμε ‘‘Ναι’’ στη Φιλία!

Πώς ξεκίνησε το «Παγκάκι της Φιλίας»

Όλα άρχισαν όταν η οικογένεια του 10χρονου Christian Back, που κατοικεί στις ΗΠΑ, έπρεπε να μετακομίσει στη Γερμανία. Η μητέρα του Christian του έδειχνε φωτογραφίες σχολείων ώστε να αποφασίσει σε ποιο ήθελε να πάει αφού φύγουν για την Ευρώπη. Του έκανε, λοιπόν, μεγάλη εντύπωση ένα παγκάκι που είδε σε μια φωτογραφία και έγραφε «παγκάκι φιλίας» και αποφάσισε να πάει σε αυτό το σχολείο.

Το «παγκάκι φιλίας» βρίσκεται στο σχολείο και μπορεί να κάθεται εκεί όποιο παιδί νιώθει μόνο του ώστε να ειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Ο Christian, που δηλώνει: «Δεν μου άρεσε να βλέπω κάποια παιδιά να είναι μόνα τους στο διάλειμμα, ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν με τους φίλους τους», τελικά δεν χρειάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Γερμανία. Όμως, θέλησε να εφαρμόσει την ιδέα αυτή και στο δικό του σχολείο. Έτσι, μαζί με τον διευθυντή του σχολείου, εγκατέστησαν το παγκάκι στο προαύλιο δίνοντας το παράδειγμα σε άλλα, περίπου, 2000 σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών να ακολουθήσουν την εξαιρετική αυτή ιδέα.

Πηγή:https://www.infokids.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα