ΕΛΠΙΔΑ: Πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου να μην χάνεται κανένα παιδί από καρκίνο στην Ελλάδα

1043

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η δημιουργία του μοναδικού Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στη χώρα μας από την ΕΛΠΙΔΑ στοχεύει στα παιδιά με νεοπλασματικές και χρόνιες ασθένειες, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες με φάρμακα ή με μεταμόσχευση.

Το κέντρο, που θα προσφέρει πρωτοποριακές σωτήριες θεραπείες για τους μικρούς ασθενείς, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Παιδιατρικής Ογκολογικής Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ».

Το 20% των παιδιών που νοσούν δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες
Σήμερα από τα 250 με 300 παιδιά, που διαγιγνώσκονται τον χρόνο με καρκίνο της παιδικής ηλικίας στη χώρα μας, ένα ποσοστό που αγγίζει το 80% καταφέρνουν να θεραπευθούν, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 20%, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες.

Σ’ αυτό το ποσοστό των παιδιών απευθύνεται το νέο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, προσωπικό στοίχημα της πρόεδρου του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ώστε κανένα παιδί να μην χάνει τη ζωή του πλέον στη χώρα από τον παιδικό καρκίνο.

Το μήνυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα για τον παιδικό καρκίνο μίλησε στο Αθηναϊκό-Πρακτορείο Ειδήσεων και ανέφερε: «Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την ΕΛΠΙΔΑ τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια του Θεού, της επιστήμης και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά μας θεραπεύονται. Μέσα από τη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, και θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται εντελώς καλά. Αυτό που πριν από 30 χρόνια έμοιαζε για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη την οικογένεια της ΕΛΠΙΔΑΣ ακατόρθωτο, μοιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνεται πραγματικότητα.

«Η σημερινή ημέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, μας βρίσκει αισιόδοξους περισσότερο από ποτέ, αφού είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου μας, ο οποίος είναι: κανένα παιδί να μην χάνεται εξαιτίας του καρκίνου. Καθώς οι νέες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, μπορούν πλέον να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, είμαστε βέβαιοι ότι κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να θεραπεύεται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού αλλά στον τόπο του».

Οι ειδικές θεραπείες κατά του παιδικού καρκίνου
Με την εξέλιξη πρωτοποριακών θεραπειών σε μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ, σήμερα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών που δεν ξεπερνά το 20% θα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες πρόκειται για θεραπείες, που βασίζονται σε χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξολόθρευση των ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο, που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.

Η γενετική τροποποίηση και επεξεργασία των κυττάρων απαιτεί – εξηγούν οι επιστήμονες – την ύπαρξη ειδικών εργαστηρίων, που είναι ανάλογα κατασκευασμένα και εξοπλισμένα, ώστε να εξασφαλίζουν τις συνθήκες ασφαλούς παραγωγής προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τέτοια εργαστήρια, γνωστά ως Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων νόσων και σοβαρών γενετικών νόσων.

Οι δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ε. Παπασάββας διοικητής του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” «Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Παιδιατρικής Ογκολογικής Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» έχει γίνει σημαντικό ερευνητικό έργο στο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών και της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο έχει δημοσιευτεί σε υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η ερευνητική εμπειρία που υπάρχει στη Μονάδα σε συνδυασμό με την υποστήριξη και τη συνεργασία του κέντρου JOHNSHOPKINS, που πρόσφατα εξασφαλίσαμε, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχή ίδρυση ενός Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας παιδιατρικών νόσων μοναδικού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια».

110.000 οι εθελοντές δότες μυελού των οστών τα 6 τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010, οπότε και λειτούργησε η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 35.000 νοσηλείες και περίπου 140.000 χημειοθεραπείες στα αντίστοιχα τμήματα ημερήσιας νοσηλείας και πάνω από 1.100 μεταμοσχεύσεις στη μοναδική έως και σήμερα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διαπιστευμένη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Ενώ, έφτασαν τους 110.000 οι εθελοντές δότες μυελού των οστών τα 6 τελευταία χρόνια.

Το 2014 με πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη δημιουργήθηκε η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έτυχε της αμέριστης εμπιστοσύνης και υποστήριξης του κόσμου. «Με έμφαση στην ενημέρωση για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών για τους ασθενείς ιδιαίτερα τους Έλληνες, καταφέραμε μέσα σε 6 χρόνια να εμπλουτίσουμε την ελληνική δεξαμενή δοτών (Ε.Ο.Μ.) με 110.000 εθελοντές δότες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός Ελλήνων που νοσούν (παιδιά και ενήλικες ) και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση να βρίσκουν άμεσα αιμοποιητικό μόσχευμα κατάλληλο από Έλληνα δότη» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ινώ Κωσταντοπούλου Γενική Γραμματέας του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ και προσθέτει «πλέον κάθε βδομάδα ένας ή περισσότεροι δότες μας, προσφέρουν μόσχευμα για ασθενείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα 81 δότες έχουν προβεί σε αυτή την βαθιά ανθρωπιστική κίνηση».

Στόχος αποτελεί οι εθελοντές να φτάσουν τους 300.000
Όταν ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών Δοτών φτάσει τις 300.000, τότε το 70% των Ελλήνων ασθενών θα βρίσκει εύκολα μόσχευμα

Όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να βρεθεί ο κατάλληλος – συμβατός δότης για κάποιον ασθενή. «Τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας είναι χιλιάδες και αυτό κάνει την ανεύρεση ιστοσυμβατού δότη δύσκολη. Κάθε λαό τον διακρίνει μία γενετική ιστική ομοιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων εθελοντών δοτών εγγυάται σε μεγάλο βαθμό ελπίδα και ζωή για τους Έλληνες ασθενείς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Γραφάκος, επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι «εάν ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών πλησιάσει τις 300.000, τότε το 70% των Ελλήνων ασθενών θα βρίσκει συμβατό μόσχευμα εύκολα, με πιο σύντομες χρονικά διαδικασίες (απαραίτητο γιατί η νόσος δεν περιμένει ) αλλά και με μικρότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».


Πηγή: http://iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.