Θεσσαλονίκη: Πρώτη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα, εν μέσω COVID-19

419
http://www.thestival.gr

Στη δεύτερη Νεφρική Μεταμόσχευση, εν μέσω Coronavirus SARS-COVID-19, από 55χρονο πτωματικό δότη προχώρησε το, Σάββατο 04 Απριλίου 2020, η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., (https://www.med.auth.gr/en/content/heiroyrgiki-kliniki-metamosheyseon), παρά το γεγονός της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων που επικρατεί, εν μέσω πανδημίας και της ταχείας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως.

Είχε προηγηθεί η πρώτη Νεφρική μεταμόσχευση στις 13 Μαρτίου 2020, αξιοποιώντας προσφερόμενο νεφρικό μόσχευμα από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέβηκε  η Ομάδα λήψης οργάνων της Χειρουργικής Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ.

 Με ιδιαίτερη την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένα, μέσα από τις διαδικασίες της Δωρεάς στα νοσοκομεία των πτωματικών δοτών, αλλά και στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του «Ιπποκράτειου» Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, παρά την εξουθένωση του από τη μάχη με τον κορωνοϊό, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατήρησε τα όργανα του δότη, λαμβάνοντας όλα τα προφυλακτικά μέτρα που απαιτούνται.

Η κινητοποίηση και η συνεργασία ιατρών και νοσηλευτών πολλών ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» , είχε σαν αποτέλεσμα την επιτυχή μεταμόσχευση.

Πρώτος Λήπτης του νεφρικού μοσχεύματος ήταν 67χρονος ασθενής, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για ένδεκα χρόνια και σήμερα έχει ήδη πολύ καλή νεφρική λειτουργία.

Ο δεύτερος Λήπτης σήμερα είναι 31χρονος συνάνθρωπός μας, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας μέσα από την ευαισθητοποίηση της οικογένειας του δότη.

Η δωρεά οργάνων αποδεικνύει την κοινωνική συνοχή και ευαισθησία που χρειάζεται στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.660 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (607 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.

Πηγή:http://www.thestival.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.