Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020: “Στηρίξτε νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες” το επίκαιρο μήνυμα εν μέσω της πανδημίας COVID-19

1082
Nurse looking down

Όπως κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, έτσι και φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020 ξημέρωσε με σκοπό να τιμήσει και να γιορτάσει το έργο των νοσηλευτών και των μαιών και να υπενθυμίσει στους ηγέτες του πλανήτη τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για να διατηρήσουν τον κόσμο υγιή.

Οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη νόσο COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα και συμβάλλοντας δραστικά στη συλλογή δεδομένων για κλινικές μελέτες. Πολύ απλά, χωρίς το νοσηλευτικό προσωπικό ο πλανήτης δεν θα είχε απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει στόχο να αναδείξει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του θα προβούν σε σειρά συστάσεων για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στους τομείς νοσηλευτικής και μαιευτικής παγκοσμίως.

Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να επιτύχουμε εθνικούς και παγκόσμιους στόχους που σχετίζονται με την καθολική κάλυψη υγείας, την υγεία της μητέρας και του παιδιού, τις μολυσματικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την ασφάλεια των ασθενών και την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας.

Ο ΠΟΥ ζητάει για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020 να δείξει ο καθένας μας με τον τρόπο του την στήριξή του στο νοσηλευτικό προσωπικό, για να διασφαλίσουμε ότι νοσηλευτές και μαίες θα έχουν πάντα τη δύναμη ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα έχουμε την υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020 είναι: “Στηρίξτε νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες”.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020: Τι αξίζει να μάθουμε όλοι για την κατάσταση νοσηλευτών και μαιών παγκοσμίως

 • Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% του υγειονομικού και κοινωνικού εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες. Οι νοσοκόμες και οι μαίες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτού.
 • Οι νοσοκόμες και οι μαίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη φροντίδα των ανθρώπων παντού, ακόμη και σε περιόδους επιδημιών και σε περιοχές που είναι κοινωνικά και πολιτικά εύθραυστες, ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
 • Η καλή υγεία όλων μας εξαρτάται από την ύπαρξη επαρκούς αριθμού νοσοκόμων και μαιών, καλά εκπαιδευμένων και μορφωμένων, με την κατάλληλη υποστήριξη και με αμοιβή και αναγνώριση ανάλογα με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουν.
 • Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι μαίες έχουν άμεση σχέση με τους ασθενείς τους, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Το ότι γνωρίζουν την πλήρη εικόνα της υγείας κάποιου ασθενούς βοηθάει στη βελτίωση της φροντίδας του και εξοικονομεί χρήματα στο εκάστοτε σύστημα υγείας. Γνωρίζουν επίσης τις παραδόσεις, τις κουλτούρες και τις πρακτικές των κοινοτήτων τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ή έκτακτης ανάγκης υγείας.
 • Η χρηματική και όχι μόνο επένδυση στις μαίες, οι οποίες είναι κρίσιμες για την υγεία των μητέρων και των νεογέννητων, καθώς και για τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% όλων των θανάτων μητέρων, των θνησιγενειών και των θανάτων νεογνών που συμβαίνουν σήμερα. Και όταν μια μαία, ή μια ομάδα μαιών, φροντίζει την μητέρα από την εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος της μεταγεννητικής περιόδου, μπορεί να προληφθεί σχεδόν το 25% των πρόωρων γεννήσεων.
 • Πολλές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες μπορούν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον όπου είναι ασφαλείς, απολαμβάνουν σεβασμό από το ιατρικό δυναμικό και τα μέλη της κοινότητας και όπου η εργασία τους είναι ενοποιημένη με άλλους επαγγελματίες υγείας.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Πέντε βασικοί τομείς:

 1. Επιτάχυνση των επενδύσεων σε νοσηλευτική και μαιευτική εκπαίδευση
 2. Προσλήψεις σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό
 3. Αξιοποίηση των ηγετικών δεξιοτήτων νοσοκόμων και μαιών
 4. Να γίνουν μαίες και νοσοκόμες η καρδιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
 5. Στήριξη σε νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες για την προώθηση της προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών

Πηγή: https://www.who.int

Το είδαμε στο :https://www.iatropedia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.