H πρωτοβουλία, που προσφέρει στους μαθητές περισσότερη πρόσβαση στη γνώση, κάθε στιγμή

457
https://www.cnn.gr/

Ένα από τα βασικά προβλήματα, που ήρθε στην επιφάνεια εν μέσω της παγκόσμιας δυσμενούς συγκυρίας με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη και η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, είναι εκείνο που αφορά στις μεγάλες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν πολλά δημόσια σχολεία στην Ελλάδα σήμερα.

Πράγματι, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και δη της τηλεκπαίδευσης, χιλιάδες μαθητές στη χώρα μας αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να παρακολουθούν από το σπίτι τα μαθήματά τους και να διατηρούν την επαφή τους με τη διδακτική ύλη. Για τα παιδιά αυτά, οι προκλήσεις σήμερα είναι αναμφίβολα μεγάλες. Το πρόβλημα, όμως, λαμβάνει ακόμη πιο έντονες διαστάσεις, αν αναλογιστούμε τη σημασία της καλλιέργειας των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, εν έτει 2020.

Διότι ακόμη και έπειτα από την επιστροφή τους στα θρανία και τις σχολικές αίθουσες, οι μαθητές θα συνεχίσουν να χρειάζονται «σύμμαχό» τους την τεχνολογία, ούτως ώστε να αποκτήσουν ή να εξελίξουν τα digital skills τους, τις απαραίτητες εκείνες δεξιότητες για κάθε μαθητή και εργαζόμενο του σήμερα και του αύριο.

Το ζητούμενο, λοιπόν, στις μέρες μας είναι ένα: Να μπορεί να έχει κάθε νέοςκάθε στιγμή περισσότερη πρόσβαση στη γνώση. Και για να συμβεί αυτό, η πρόσβαση στην τεχνολογία κρίνεται απαραίτητη.

Οι κοινωνικές πρωτοβουλίες που αξίζουν την προσοχή μας

Τους τελευταίους δύο μήνες, πολλές ήταν οι οικογένειες που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, αφού πολλοί γονείς δεν είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα ώστε να συνεχίσουν τα μαθήματά τους από το σπίτι.  Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού σε πολλά σχολεία, λοιπόν, το πρόβλημα έλαβε ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί συνεπώς κάποιος τη σημασία των κοινωνικών πρωτοβουλιών σε οτιδήποτε αφορά στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των μαθητών, των δασκάλων και των καθηγητών.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμη και η πιο απλή προσφορά σε τεχνολογικό εξοπλισμό μπορεί να κάνει τη διαφορά για ένα σχολείο σήμερα, πόσω μάλλον, αν η προσφορά αυτή αφορά σε 1.500 tablets.

Όταν, λοιπόν, το Yπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέλαβε δράση προκειμένου να στηρίξει τα σχολεία και τους μαθητές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάποιοι θέλησαν να στηρίξουν ενεργά το έργο του. Και μία από τις πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς, που ξεχώρισαν σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια, ήταν εκείνη της Anytime.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη direct ασφάλιση αυτοκινήτου στην Ελλάδα από την INTERAMERICAN, πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει συνολικά 1.500 tablets σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, στηρίζοντας το έργο του Υπουργείου. Όπως πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για tablets HUAWEI T3 9.6″, τα οποία θα κατανεμηθούν σε δημόσια σχολεία σε νομούς της χώρας με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Το στοιχείο, που κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πως στόχος αυτής της σημαντικής προσφοράς δεν είναι απλώς να βελτιωθεί η παρεχόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, βέβαια. Η ίδια η Αnytime διακρίνεται για το digital πρoφίλ της, ενώ η «φιλοσοφία» της στοχεύει ακριβώς στη δημιουργία ενός κόσμου με λιγότερα εμπόδια και δυσκολίες. Και σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου «αύριο» για όλους, η εκπαίδευση έρχεται σε πρώτο πλάνο.

p12

Εν έτει 2020, λοιπόν, κάθε νέος αξίζει και πρέπει να μπορεί να έχει κάθε στιγμή περισσότερη πρόσβαση στη γνώση. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να δούμε στο άμεσο μέλλον ακόμη περισσότερες αντίστοιχες πρωτοβουλίες να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τη διαδικασία της εκπαίδευσης και ενισχύοντας το «ταξίδι» των μαθητών στην απόκτηση των απαραιτήτων ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή.

Πηγή:https://www.cnn.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.