Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚύριε Πρωθυπουργέ :ΑμεΑ εδώ……..Ακούς ???

Κύριε Πρωθυπουργέ :ΑμεΑ εδώ……..Ακούς ???

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑμεΑ!!!!                                      ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΖΩΗ!!! ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!!!


Είμαστε γονείς παιδιών και ενηλίκων ΑμεΑ που αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια, κάθε μέρα για τα δικαιώματα των παιδιών μας, για να μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όπως αρμόζει σε όλους τους πολίτες, βάσει του Συντάγματος μας.Η Πολιτεία έδωσε οδηγίες για την σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα όλων των πολιτών………όλων???? Δεν αφιέρωσε σαν πολιτεία, ούτε ένα λεπτό ούτε μια παράγραφο για μια κατηγορία πολιτών: τα Άτομα με Αναπηρία.
Συστάθηκαν άπειρες επιστημονικές επιτροπές για κάθε ζήτημα και κάθε περίπτωση. Δεν υπήρξε όμως ούτε σκέψη, ούτε χρόνος, υποθέτουμε ούτε περίσσευε κάποιο κονδύλιο για την σύσταση μίας επιστημονικής επιτροπής (ψυχολόγων- εκπαιδευτών –ειδικής αγωγής –ειδικών θεραπευτών) για να σχεδιάσουν την επιστροφή των ΑμεΑ στην καθημερινότητα τους.Αν είχαν συσταθεί αυτές οι επιτροπές θα είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους ότι :

Όλα τα ΑμεΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ στις ευπαθείς ομάδες. π.χ. ένα άτομο με Αυτισμό, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Τύφλωση, Κώφωση, Νοητική καθυστέρηση κ.ά. χωρίς συνοδά νοσήματα (καρδιοπάθειες αναπνευστικά προβλήματα κ.τ.λ.) είναι ένας πολίτης σαν όλους τους άλλους.ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ:Πλαίσιο, σχεδιασμό, και οδηγίες για το άνοιγμα, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ,
των ΚΔΗΦ -ΑμεΑ κ.τ.λ. 
των Ειδικών σχολείων με τους ίδιους όρους που δόθηκαν για το άνοιγμα όλων των σχολείων της χώρας :

 • Χωροταξικά, αριθμός εκπαιδευομένων σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα της δομής και αν χρειαστεί περιοδική προσέλευση εβδομαδιαίως.
 • Επιλογή γονέα με την χρήση Υπεύθυνης Δήλωσης για μη συμμετοχή του ΑμεΑ στην εκπαίδευση-δια βίου μάθηση.

Είναι ζωτικής σημασίας τα ΑμεΑ να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους, για την σωματική ,αλλά και ψυχική τους υγεία.

 • Σωματική, διότι όπως γνωρίζουν οι «ειδικοί» όταν η καθημερινότητα ενός ατόμου π.χ. με Νοητική Στέρηση ή Αυτισμό διαταραχθεί, θα υπάρξουν θέματα αυτοτραυματισμού (χτύπημα του κεφαλιού στον τοίχο,
  αυτό-δαγκώματα) και σε πολλές περιπτώσεις και επιθετικότητας προς το οικείο περιβάλλουν. Αν το άτομο καταλήξει στο νοσοκομείο με κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις σ΄αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα Ατομικής Ευθύνης του γονέα ??? ή ευθύνης της Πολιτείας και του γενικού συνόλου ???
 • Ψυχική, διότι όπως γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα τα περισσότερα ΑμεΑ (μαζί με τους γονείς τους) έχουν δαπανήσει χιλιάδες ώρες σε ειδικές
  θεραπείες για να αποκτήσουν είτε απλές είτε πιο σύνθετες δεξιότητες, για να έχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και καλύτερη αυτοπεποίθηση.

Με τον εγκλεισμό και τον πλήρη αποκλεισμό τους επ΄ αόριστον, αφού δεν έχει γίνει ειδική μνεία –μέριμνα, για την επανένταξη τους στην κοινωνία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ,ΚΔΗΦ –ΑΜΕΑ, Ειδικα σχολεία) θα υπάρξει ολική παλινδρόμηση, κοινωνικός αποκλεισμός και το κόστος ψυχικό και οικονομικό θα είναι τεράστιο και πολύπλευρο.

 • Άτομα που έχουν ενηλικιωθεί και το πιο πιθανόν έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια της ειδικές θεραπείες, θα χρειαστεί να ξαναρχίσουν. Άρα οικονομικό κόστος για την Πολιτεία.
 • Διατάραξη της οικογένειας, εκνευρισμοί –απογοήτευση –ανεργία-διαζύγια ίσως και αυτοκτονίες. Οικονομικό κόστος για την πολιτεία για  ψυχοθεραπείες των γονέων και ακόμη μεγαλύτερο το κοινωνικό κόστος.

Τα Άτομα με Αναπηρία ζητούν και σήμερα ίση μεταχείριση και σωστή πολιτική από το κράτος και από την κοινωνία.
Δεν θέλουν οίκτο τα ΑμεΑ, αλλά κατανόηση και ίσα δικαιώματα. Η κοινωνική ισότητα στις μέρες μας, είναι περισσότερο θεωρία παρά πρακτική. Ο δείκτης άλλωστε της κουλτούρας ενός λαού σχετίζεται άμεσα με τη στάση των πολιτών και της πολιτείας απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και όλων των λειτουργών-φορέων της χώρας να μεριμνά για την τήρηση του Συντάγματος. Διεκδικούμε και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ και του Συντάγματος της χώρας μας, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Διεκδικούμε και απαιτούμε για τα παιδιά μας ………. το δικαίωμα τους στη ζωή !!!!!!Είμαστε εδώ .δεν είμαστε λίγοι ….δεν είμαστε ΑΟΡΑΤΟΙ!!!!!!!       Στήριξε την επανένταξη των ΑμεΑ !!!Στήριξε τη Ζωή, Στήριξε τον πολιτισμό !!!!!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:Η Σύμβαση  του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.Άρθρο 5. Ισότητα και μη διάκρισηΆρθρο 24 .Ισότιμη συμμετοχή  στην Εκπαίδευση

 • Αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για τις χώρες που υπογράφουν και κυρώνουν τη Σύμβαση.
 • Εισάγει την κοινωνική προσέγγιση για την αναπηρία, έναντι της ξεπερασμένης ιατρικής προσέγγισης.
 • Εισάγει την δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, σε αντιδιαστολή με ευκαιριακού και φιλανθρωπικού τύπου προσεγγίσεις.

Σύνταγμα της Ελλάδος για τα Άτομα με Αναπηρία.

 • Άρθρο 116 παρ. 2 όπου που αναφέρεται ότι «Το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη…».
 • Άρθρο 21 παρ. 3 «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Στην παρ. 6 (η οποία προστέθηκε στο Άρθρο 21 στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001) αναφέρεται: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική,
  οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».
   Η παρ. 6 του Άρθρου 21, ουσιαστικά συνιστά την υιοθέτηση του κοινωνικού μοντέλου για την αναπηρία και συνακόλουθα την υποχρέωση της Πολιτείας να σχεδιάζει και
  να μεριμνά για τη λειτουργία της κοινωνικής ζωής με τρόπο ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το Άρθρο 5Α με το οποίο εισάγεται το δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας που συνιστά ουσιώδη προϋπόθεση για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου, δεδομένου ότι η πληροφορική ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής (πληροφόρηση, επικοινωνία, εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία,
  κ.ά.).

Με αυτή η διαμαρτυρία –διεκδίκηση δεν επιθυμούμε και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την χρησιμοποιήσει για πολιτικά-κομματικά «παιχνίδια». Δεν θα αλλάζαμε ούτε μια λέξη, οποιοσδήποτε και αν ήταν ο Πρωθυπουργός ή το πολιτικό κόμμα που κυβερνά τη δεδομένη στιγμή αυτή τη χώρα.

Ψηφίζεται στον παρακάτω σύνδεσμο

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/prothypoyrgos_tis_elladas_proedros_tis_dimokratias_kyrie_prothypoyrge_amea_edoakoys_/?fbclid=IwAR2-_BySlVSmk0PVx-Pi5nq8y0XPEtjDEaBr2NgF3VV-ysI6mQNzgdvolls

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα