Κοίταξέ την. Κοίταξέ την με την περπατούρά της.

402
φωτογραφία από Huffpost)

Από το προφιλ της Gianna Kouka

” Κοίταξέ την. Κοίταξέ την με την περπατούρά της. Κοίταξέ την με τη γροθιά της σηκωμένη. Είναι σχεδόν 90. Σε λίγες μέρες θα είναι 90 χρονών. Είναι η “γριά” που είπαν πως δε θα σωθεί από τον covid-19.

Κοίταξέ την καλά. Ξέρει τον κίνδυνο. Ήταν νοσηλεύτρια. Είπε πως δούλευε 47 χρόνια δίπλα σε ασθενείς με AIDS. Είπε πως έχει δει τον θάνατο. Είδε στενά τον θάνατο, είπε. Ξέρει. Ξέρει πως το ρίσκαρε όταν βγήκε στον δρόμο. Είναι 90. Κάθε φορά που βγήκε στον δρόμο ήξερε. Ξέρει πανδημία τι σημαίνει. Ωστόσο, είπε, ο κίνδυνος μη ανάληψης δράσης είναι μεγαλύτερος.

Κοίταξέ την. Είναι 90. Πήρε τον περιπατητήρα της κι έβαλε τη μάσκα της. Κρέμασε στο “πι” της μια σημαία ουράνιο τόξο και περηφάνιας. Κι έσπασε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ξέρει. Η αστυνομία είπε πως βασάνισε και σκότωσε πολλούς μαύρους ανθρώπους. Δεν μπορούσε να παραμείνει σπίτι της.

Κοίταξέ την. Είναι ακτιβίστρια. Πάντα ήταν. Η λευκή σιωπή είναι βία, είπε. Κοίταξέ την. Είναι ομοφυλόφιλη, είπε, και κόρη ομοφυλόφιλης, έχει αγωνιστεί, είπε, για την πατριαρχία. Είναι Εβραία, είπε, ξέρει. Όλοι οι άνθρωποι, είπε, έχουν το δικαίωμα να πεθάνουν όπως θέλουν. Οι φυλακές κι η αστυνομία κάνουν το αντίθετο.

Κοίταξέ την. Το μόνο που θέλει για τα 90α γενέθλιά της είναι να καταργήσει την αστυνομία και να δημιουργήσει τον κόσμο των ονείρων μας.

Κοίταξέ την. Συμμετέχει σε όλες τις πορείες Black lives matter. Θέλει έναν κόσμο μακριά από φυλακές. Έναν κόσμο, είπε, που οι μαύροι επίσης θα μπορούν να ελπίζουν πως θα προλάβουν να ζήσουν τα γενέθλιά τους όταν είναι 90.

Κοίταξέ την. Μόλις έφτασε, είπε, το πλήθος την χειροκρότησε. Ήταν τα μόνα άσπρα μαλλιά στη λαοθάλασσα.
Κοίταξέ την. Κοίταξε την Shatzi Weisberger. Η αστυνομία σκοτώνει πάρα πολλούς μαύρους ανθρώπους, είπε. Δεν μπορούσε να παραμείνει στο περιθώριο. Και πήγε.

Shatzi ακτιβίστρια, λευκή γυναίκα, διαδηλώτρια για τη μαύρη αδελφή σου, νοσοκόμα, ανθρωπίστρια, ομοφυλόφιλη, είσαι τόσο όμορφη με τα άσπρα σου μαλλιά. Φτιάχνεις έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων όπως ακριβώς ήθελε κι ο Μπελογιάννης.”

(Πληροφορίες και φωτογραφία από Huffpost)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.