Μαρία Συρεγγέλα: Ενδοοικογενειακή βία και ανεργία

511

Αν υπήρχε κάτι που με τρόμαξε την περίοδο του lockdown περισσότερο από την πανδημία, ήταν το σποτάκι της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Η φωνή της Ελεονώρας Μελέτη, “Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες” με έκανε να σταματήσω ό,τι έκανα. Να σκεφτώ πως μέχρι τώρα θεωρούσα πως για τον καθένα ίσχυε ό,τι και για μένα, ότι το σπίτι μου και η παραμονή μου σε αυτό, μου προσέφερε όχι μόνο προστασία από έναν ιό, αλλά ασφάλεια, θαλπωρή, ξεκούραση. Προφανώς δεν είναι έτσι. Θεωρούσα ότι ο φόβος της πανδημίας ένωνε και μαλάκωνε τις διαφορές των ζευγαριών που συγκατοικούν. Αλλά αποδείχτηκε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο και ότι πολλές γυναίκες βιώνουν καθημερινά την ενδοοικογενειακή βία. Γνωρίζαμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 34%, με τις γυναίκες να αποτελούν το 66% των θυμάτων και να ακολουθούν τα παιδιά. Αυτό όμως, που δεν ξέραμε είναι ότι τα θύματα από την ενδοοικογενειακή βία είναι κυρίως άνεργες γυναίκες, δηλαδή ότι η ανεργία οδηγεί στην ενδοοικογενειακή βία. Γνωρίσαμε έτσι “την βία της ανεργίας”.

Χτυπημένες γυναίκες πεταμένες στον δρόμο

Κακοποιημένες γυναίκες πετάχτηκαν από άνδρες συζύγους- συντρόφους, στην κυριολεξία στον δρόμο. Τα θύματα από την ενδοοικογενειακή βία είναι γυναίκες άνεργες ηλικίας 35-45 ετών, με το δεύτερο μικρότερο ποσοστό να αφορά σε μεσήλικες γυναίκες 45-55 ετών. Τα περιστατικά έγιναν αντιληπτά από τους γείτονες, τους φίλους και συγγενείς, αλλά καταγγέλθηκαν και από τις ίδιες τις γυναίκες και τα παιδιά τους, καθώς ζώντας καθημερινά όλοι μαζί, ήταν αδύνατο να κρυφτεί η  ενδοοικογενειακή βία και ο πόνος που αυτή προκαλεί. Η αύξηση της έμφυλης βίας ήταν δραματική κατά την περίοδο της πανδημίας φτάνοντας το 30% και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια).

15900 γραμμή σωτηρίας για την ενδοοικογενειακή βία

“Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία, μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές, Τηλεφώνησε στην γραμμή SOS 15900”. Ακούγοντας ή βλέποντας το σποτ, χάρηκα που μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνολικού φόβου και αγωνίας, με κυρίαρχη την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με Τσιόδρα και Χαρδαλιά, έδρασε και η μοναδική αρμόδια υπηρεσία και θεσμικός οργανισμός προστασίας της γυναίκας, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Βγήκε επιθετικά στην ενημέρωση και έφερε άμεσα στην επικαιρότητα την ενδοοικογενειακή βία. Κάλεσε όλους να ανοίξουμε τα αυτιά μας στην γειτονιά μας, να ακούσουμε και να τολμήσουμε να μιλήσουμε. Παρότρυνε τα ίδια τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια, όχι απλά με δελτία τύπου και με φυλλάδια, αλλά με ένα σύγχρονο τηλεοπτικό σποτ σε γλώσσα απλή-καθημερινή. Ένα σποτ που είναι προϊόν εθελοντικής προσφοράς της παρουσιάστριας του, της Ελεονώρας Μελέτη.

Ενδοοικογενειακή βία και αξιοπρέπεια

Στην εποχή μας, οι γυναίκες δεν πλήττονται μόνο από την ανεργία (παραμένει πάντα μεγάλο το ποσοστό τόσο σε νέες γυναίκες όσο και στις μεσήλικες), αλλά και από ένα σεξισμό συνεχώς αυξανόμενο, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην δημόσια ζωή. Οι γυναικοκτονίες, θυμήσου την Ελένη Τοπαλούδη και άλλες υποθέσεις νέων γυναικών, είναι και αυτές παρούσες. Ευτυχώς όμως, έχει ανοίξει ο διάλογος για την γυναικεία αξιοπρέπεια και τον πόλεμο ενάντια σε όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις με βάση το φύλο, και δημιουργούνται συνεχώς γυναικείοι οργανισμοί και οργανώσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών, όπως ο οργανισμός WomanonTop, η οργάνωση Leaninmexoxo και άλλοι.

Κατάλογος των πιο συνηθισμένων σεξιστικών στερεοτύπων της ελληνικής γλώσσας και κοινωνίας που συνέταξαν οι οργανώσεις Woman on Top και Lean In.Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 12/7/2020

Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στον σεξισμό, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε όλοι την φωνή μας για να σταματήσουν τα σεξιστικά μηνύματα να βρίσκουν έδαφος και να βοηθηθούν οι γυναίκες κάθε ηλικίας να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Αιχμή του δόρατος η γυναικεία ανεργία

Είναι όλα αυτά που με οδήγησαν στην οδό Δραγατσανίου 8, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στον 7ο όροφο μιας πολυκατοικίας από αυτές της παλιάς ωραίας Αθήνας, που έχει μπροστά της ανοιχτό ορίζοντα και ωραία αρχιτεκτονική.

Ήρθα να γνωρίσω την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα. Μια νέα γυναίκα που ακούς το γέλιο της καθαρά από την είσοδο να καλημερίζει εμένα και την σύμβουλό της σε θέματα τύπου, με ζεστασιά και οικειότητα. “Ξέρεις”, μου έχει πει πριν λίγο περιμένοντας την, “η Μαρία είναι μια γυναίκα που σε κοιτάζει στα μάτια, ό,τι έχει να πει το λέει μπροστά σου και δεν έχει κρυφά λόγια”.
Η Μαρία Συρεγγέλα έχει προϋπηρεσία στα “γυναικεία” θέματα ως αντίστοιχη Γραμματέας
Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ως Αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public). Με προϋπηρεσία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο, σε θέσεις HR, σύζυγος και μητέρα δύο αγοριών, θέλει να επέμβει στην καθημερινότητα των γυναικών με σημείο αιχμής την ανεργία.

Η ανεργία οδηγεί στην ανοχή της βίας

“Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, δεν έχει εργασία” μας λέει η Γενική Γραμματέας, “και αυτό το βλέπουμε στα συμβουλευτικά κέντρα που απευθύνονται οι γυναίκες-θύματα βίας. Είναι γυναίκες ανώτερης και ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης, άνεργες ή ανενεργές, ηλικίας 30 έως 55 ετών. Γυναίκες στην δημιουργική τους ηλικία. Άρα πολύ πριν ασχοληθούμε με την ποσόστωση και τις γυναίκες σε θέσης ευθύνης, στόχοι εξαιρετικά σημαντικοί, αισθάνομαι ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες, αν και έχουν πολύ καλό μορφωτικό επίπεδο, επωμίζονται την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών, αλλά είναι και φροντίστριες των ηλικιωμένων γονιών, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο για να εργαστούν. Εδώ χρειάζεται η υποδομή, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία”.

Η γυναικεία εργασία όπλο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία

Εύκολα αναρωτιέται κανείς βλέποντας τα πρόσφατα αποτελέσματα στις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, που τα κορίτσια κατέχουν σταθερά τις περισσότερες πρωτιές στις σχολές αλλά και στα μεταπτυχιακά, τι είναι αυτό που τις κάνει να μένουν σπίτι; Να σχηματίζουν αυτό το μεγάλο ποσοστό γυναικείας νεανικής ανεργίας; Να δείχνουν ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία; Μήπως πίσω από αυτό βρίσκεται πάντα το στερεότυπο της προώθησης των ανδρών στις θέσεις εργασίας; Αποχωρούν άραγε οι ίδιες οικειοθελώς από την αγορά εργασίας, ή η ίδια η πολιτική του κράτους τις κρατάει έξω από την παραγωγή;

“Είναι διττή η ευθύνη”, υποστηρίζει η Μαρία Συρεγγέλα, “γιατί στην χώρα μας υπάρχει η νοοτροπία, η κόρη μου να γίνει δημόσιος υπάλληλος για να έχει την μονιμότητα, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο για να αφοσιωθεί στην οικογένεια της. Η οικογένεια την προτρέπει να γίνει καθηγήτρια ή δασκάλα, ή δημόσιος υπάλληλος. Αντίθετα για τον γιό τους θέλουν και υποστηρίζουν την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα (δική του δουλειά) και καριέρα. Για αυτό θέλουμε να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των γυναικών και τις υποστηρικτικές τους δομές.”

Η καθημερινότητα της γυναίκας πρέπει να την διευκολύνει στην εργασία

“Να φέρω ως παράδειγμα το δίκτυο δομών με τα Συμβουλευτικά κέντρα στα οποία απευθύνονται οι κακοποιημένες γυναίκες οι οποίες επαναλαμβάνω, στην πλειοψηφία τους είναι άνεργες με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση. Μοναδικός τρόπος να τις βοηθήσουμε είναι να τις συνδέσουμε την αγορά εργασίας. Υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας ο μηχανισμός εύρεσης αναγκών της αγοράς για κάθε περιοχή. Οι γυναίκες αυτές θα βοηθηθούν να εξειδικεύονται και να καταρτίζονται ακόμα και ψηφιακά, ώστε να βρίσκουν δουλειά και να σταθούν στα πόδια τους για να επιλύσουν το οικογενειακό τους θέμα και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Γιατί ένας από τους κύριους λόγους που κάνει τις γυναίκες να μένουν στην ίδια στέγη με τον κακοποίητή τους ή να επιστρέφουν σε αυτόν, είναι η αγωνία και το άγχος για το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους και που θα στεγαστούν”.

Νταντάδες της γειτονιάς

Ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης των γυναικών” συνεχίζει η Μαρία Συρεγγέλα, “που θα ανακοινωθεί σύντομα, έχει τον προσωρινό τίτλο “νταντάδες της γειτονιάς”. Πρόκειται για πριμοδότηση των γυναικών με βρέφος από έξη μηνών και μετά, που τελειώνει η μητρική άδεια, με διάρκεια έως δύο ή δυόμιση ετών. Αφορά σε μια οικονομική βοήθεια ώστε να έχουν είτε γυναίκα στο σπίτι για βοήθεια ή στις κωμοπόλεις μια γυναίκα με πιστοποιημένα προσόντα για να προσέχει δύο ή τρία βρέφη. Είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στον Καναδά. Θα ξεκινήσει πιλοτικά και θα αφορά Ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, από την στιγμή που μεταφερθήκαμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπάρχει σύνδεση με τον ΟΑΕΔ για συγκεκριμένες εξειδικεύσεις και καταρτίσεις, ακόμα και συνεργασίες με φορείς εκτός κράτους όπως π.χ. ήρθε το ΚΕΣΟ, Κέντρο Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής. Εκεί μαθαίνουν σε γυναίκες μια τέχνη, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν μετά στην αγορά εργασίας. Μας ζήτησαν να κατευθύνουμε γυναίκες για να τις εκπαιδεύσουν”.

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα για γυναίκες κάθε ηλικίας

Η ανεργία τόσο στις νέες γυναίκες όσο και στις μεγαλύτερες 40+, ή 50 έως 67 ετών, αποτελεί την αιτία όλων των προβλημάτων τους. Η οικονομική αδυναμία τις καθιστά εύκολα θύματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και επιρρεπείς σε ψυχολογικές παθήσεις. Η οικονομική ανεξαρτησία δίνει στην γυναίκα την δυνατότητα να μεγαλώσει μόνη τα παιδιά της χωρίς να εκβιάζεται. Της παρέχει χώρο στην αξιοπρέπειά της και λύση σε πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Της προσφέρει δυνατότητα κοινωνικής παρουσίας.

“Άλλος στόχος”, υποστηρίζει η Γενική Γραμματέας, “είναι ότι προσπαθούμε να στήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που αφορά κυρίως τις γυναίκες, καθώς επιδεικνύουν μεγάλη δραστηριότητα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ένας τομέας που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, γιατί έχουμε αυτό το μεγάλο ποσοστό γυναικείας ανεργίας”.

Μα πως θα φτάσετε να επικοινωνήσετε στις ίδιες τις γυναίκες όλα αυτά τα προγράμματα, ώστε να μπορέσει να επηρεαστεί και να εμπλακεί η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, χωρίς να είναι πάντα οι λίγες αυτές που επωφελούνται; Γιατί, ποιος δεν θυμάται τις ουρές των νέων ζευγαριών για να μπουν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία; Αν εξαιρέσουμε την διάταξη για άδειες ειδικού σκοπού στην πανδημία, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να βοηθιούνται οι εργαζόμενες μητέρες για την φροντίδα της οικογένειας.

“Θέλω να επέμβω στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας”

“Αυτά που λέω, θέλω να είναι υπογεγραμμένα και σίγουρα, γιατί δεν μου αρέσει να υπόσχομαι και να μην πράττω”, συνεχίζει η Μαρία Συρεγγέλα. “Θέλω να κάνω έργο απέναντι στις γυναίκες, αλλά και σε αυτούς που με διαλέξανε γι αυτήν την θέση. Θα επικοινωνούμε όλα τα προγράμματα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα από τα social media, ώστε να φτάνουν σε κάθε γυναίκα που ψάχνει βοήθεια και διέξοδο. Φιλοδοξούμε να έχουμε συνεχή παρουσία στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας όπως κάναμε με το δελτίο τύπου με τίτλο “Γίνετε εσείς η δύναμή σας” και είχε αφορμή το ροζ βίντεο της Ιωάννα Τούνη, αλλά αφορούσε την κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα σεξισμού και βιασμού της προσωπικότητας της.

Θα ακολουθήσουν πολλά video που θα απευθύνονται και θα εκπαιδεύουν την γυναίκα και την κοινωνία. Όταν υπάρχουν αξιολογημένα προγράμματα, που μπορούν να εφαρμοσθούν, αλλά και να παρακολουθηθούν στην εκτέλεσή τους, τότε βρίσκονται οι πόροι είτε από χορηγούς, όπως έγινε με τα καταλύματα που προσφέρθηκαν ή από την Κυβέρνηση ή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως έγινε με το σποτ για την ενδοοικογενειακή βία”.

Αναρωτιέμαι σε μια χώρα που είναι έντονος ο μισογυνισμός αλλά και εμφανής ο σεξισμός τόσο στην καθομιλουμένη όσο και στις σκέψεις των πολιτών, αλλά και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με ποιους τρόπους θα “εκπαιδεύσει” τους εκφραστές αυτών των βαθιά συντηρητικών απόψεων; Διάβασα πρόσφατα ότι η ΓΓΟΠΙΦ ακύρωσε έναν σχολικό ετήσιο διαγωνισμό με θέμα “Αν άλλαζα για μια ημέρα φύλο”.

Φράγμα στην σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας

“Δεν το αποσύραμε.Όταν ήρθαμε εδώ κρατήσαμε μια σειρά από δράσεις και θέματα, που ήταν στην σωστή κατεύθυνση. Αποσύραμε αυτόν τον διαγωνισμό αν και αρμόδιο είναι το υπουργείο Παιδείας, επειδή θέλαμε να εντάξουμε προγράμματα με μια μονιμότητα. Το συγκεκριμένο ήταν προαιρετικό και ρώταγε “ποιο σχολείο θέλει να κάνει αυτόν τον διαγωνισμό;” Θέλουμε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να σχεδιάσουμε προγράμματα από την αρχή για όλα τα σχολεία της Επικράτειας. Για τα θέματα ισότητας είμαστε πολύ ανοιχτοί, όπως και για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, αν και δεν είμαστε οι αρμόδιοι, είναι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά συνεργαζόμαστε και εμείς. Η χώρα μας, ξέρετε, έχει νομοθετήσει από τις πρώτες στην Ευρώπη, για την σεξουαλική παρενόχληση, αλλά δεν το γνωρίζουμε και δεν εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως το εργαλείο”.

Η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας είναι μεγάλη πληγή για την εργαζόμενη γυναίκα, αφού σπάνια μπορεί να το αποδείξει και να διεκδικήσει νομική υποστήριξη. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνήθως μόνες τους την σεξουαλική παρενόχληση. Η κυρία Συρεγγέλα υποστηρίζει ότι η τηλεφωνική γραμμή 15900, που έσωσε πολλές γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία στην πανδημία, είναι στην διάθεση των γυναικών και για την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

15900 η γραμμή προστασίας της γυναίκας από την κάθε είδους βία

“Είναι η γραμμή για την έμφυλη και οικογενειακή βία. Μια γραμμή προστάτης κατά κάποιον τρόπο αφού σε οδηγεί κατευθείαν στα Συμβουλευτικά κέντρα. Η γραμμή ξεκίνησε το 2007, ενώ η σύμβαση χρηματοδότησης έληγε στο τέλος του 2020. Εξασφαλίσαμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλα τρία χρόνια. Αυτός είναι και ο στόχος των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Να σε βοηθάει η επιτροπή ώστε κάποια στιγμή να περάσει το προσωπικό στον κρατικό προϋπολογισμό ή στους Δήμους, για να αποκτήσει μια μονιμότερη παρουσία. Εξάλλου η επικοινωνία αυτής της γραμμής ήταν ένα από τα τρία σποτάκια που παίξανε στην πανδημία με υποστήριξη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εμείς μπορούσαμε απλά να υποστηρίξουμε την υποδομή και τα καταλύματα.”

Στοιχεία από τις τηλεφωνικές κλήσεις στο 15900 στην περίοδο της πανδημίας, που αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε περιστατικά οικογενειακής βίας. Ο σύζυγος, ο πρώην σύζυγος, ο σύντροφος, ο πρώην σύντροφος αλλά και ο γιος είναι οι δράστες. Δέρνουν την γυναίκα μέσα στην οικογένεια και της ασκούν σωματική και ψυχική βία.

Άραγε μπόρεσαν οι γυναίκες να την χρησιμοποιούσουν μέσα στην πανδημία, ήταν τόσο αποτελεσματικό ώστε να σώσει γυναίκες που έσπασαν την σιωπή τους;

“Ναι”, μας λέει η Γενική Γραμματέας. “Η συμμετοχή ήταν τετραπλάσια από συνήθως. Τα τηλέφωνα δεν σταματούσαν να χτυπούν, η γραμμή 15900 παρέπεμπε στα συμβουλευτικά κέντρα. Εκεί οι ειδικοί ανελάμβαναν δράση και προωθούσαν τις γυναίκες που εγκατέλειπαν το σπίτι τους ή που βρισκόντουσαν χτυπημένες στον δρόμο. Στη συνέχεια τις οδηγούσαν σε καταλύματα. Είναι σωτήρια η γραμμή 15900, που είναι ανοιχτή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί 7 ημέρες.”

Στοιχεία κλήσεων στη τηλεφωνική γραμμή sos 15900, που αποδεικνύουν την μεγάλη ανάγκη των κακοποιημένων γυναικών  για Νομική συμβουλευτική και νομική βοήθεια  αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη. Συγχρόνως βλέπουμε ότι στο Νομό Αττικής συμβαίνει το 42% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συγκριτικά με τα εμφανή περιστατικά στις υπόλοιπες Ελληνικές περιφέρειες.

Η σωτήρια γραμμή θα μπορούσε να λειτουργήσει και παραπέμποντας σε νομικές συμβουλές ακόμα και μεσήλικες γυναίκες που υφίστανται διωγμό από την δουλειά τους και πέφτουν θύματα του ageism-ηλικιακού ρατσισμού, στις επιχειρήσεις;

Επιχειρήσεις με σήμα ισότητας

“Ναι, σίγουρα μια νομική συμβουλή μπορεί να την έχει οποιοδήποτε περιστατικό. Εκεί που στοχεύουμε άμεσα όμως, είναι να προστατεύσουμε τις γυναίκες, γιατί είναι οι πρώτες που απολύονται. Θέλουμε να βοηθήσουμε με προγράμματα πακέτο και όχι με μεμονωμένες δράσεις. Όπως ένα νέο πρόγραμμα που τρέχουμε το SHARE το σήμα Ισότητας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το νόμο 4604. Αν αποδεδειγμένα οι επιχειρήσεις ακολουθούν πολιτικές ισότητας, θα παίρνουν το σήμα Ισότητας, που στην συνέχεια θα βοηθήσει να παίρνουν επιδοτήσεις. Θα μπορούσαμε εδώ, να προσθέσουμε στα κριτήρια και την ηλικία. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο μεσήλικα στελέχη με αποδεδειγμένα τα ίδια ακριβώς προσόντα, αντί να διαλέγουν τον άνδρα που είναι το σύνηθες, να προσλαμβάνουν την γυναίκα και έτσι να πριμοδοτούνται με το σήμα Ισότητας. Πάντως, να ξέρετε ότι οι πολυεθνικές έχουν καλή πρακτική σε θέματα ισότητας αλλά και στην τηλεργασία. Εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις εργαζόμενες γυναίκες. Ετοιμάζεται νόμος και για την τηλεργασία για να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζόμενων.”

“Τα παιδιά μου με φέρνουν σε επαφή με την πραγματικότητα και με τον κόσμο”

Τελειώσαμε την “κουβέντα” μας με εκείνη χαμογελαστή, γιατί καταλήξαμε στα δύο αγόρια της. “Είμαι ευτυχής που έχω τα αγόρια μου, γιατί μέσω των παιδιών βρίσκομαι σε επαφή με την πραγματικότητα, με το τι γίνεται έξω στον κόσμο με τα παιδιά, τους φίλους τους και με τις μαμάδες τους”.

Ακολουθεί άραγε κάποια συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική-μέθοδο για να μεγαλώσει αγόρια με ελεύθερη σκέψη και φίλους της ισότητας των φύλων;

“Αυτό με αγχώνει και για αυτό προσπαθώ πολύ μιλώντας τους και εξηγώντας τους, όμως νομίζω ότι δεν είμαι εγώ το πρότυπό τους για το τι είδους άνδρες θα γίνουν, όσο ο πατέρας τους αλλά και η σχέση της μαμάς και του μπαμπά. Εμένα ο άνδρας μου με βοηθάει σε αυτό, έχει επαφή μαζί τους, ενώ συγχρόνως είναι υποστηρικτικός και σε εμένα. Αυτές οι εικόνες, δηλαδή, πως μου φέρεται ο μπαμπάς τους, είναι για τα αγόρια μου εκμάθηση μιας συμπεριφοράς. Αν δεν είχα υποστηρικτικό σύζυγο στην χώρα μας, θα έπρεπε ή να έχω χωρίσει ή να έχω σταματήσει την επαγγελματική μου δραστηριότητα. Έτσι αυτό με καθησυχάζει, γιατί τα ερεθίσματα και οι εικόνες που έχουν είναι καλά. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί με τον άνδρα μου και τα καταφέρνουμε με αλληλοϋποστήριξη.

“Είσαι μικρή, προϊόν ποσόστωσης και γλωσσού”

Έχει άραγε ποτέ υποστεί σεξισμό;

“Έχω αντιμετωπίσει τον σεξισμό το 2004 , όταν συμμετείχα στις Ευρωεκλογές. Ήμουν η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής που υπήρχε τότε στην λίστα του κόμματος. Με κατεύθυναν τότε, να πάω στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου. Φτάνω λοιπόν, για να καταθέσω τα χαρτιά μου στον αρμόδιο υπάλληλο και αφού με κοιτάζει καλά καλά, μου λέει τι θέλεις εσύ εδώ; Απαντώ, ήρθα να καταθέσω τα χαρτιά μου για το ψηφοδέλτιο. Τι θέλεις να πεις, θα είσαι εσύ υποψήφια, με ρωτάει με έντρομο ύφος. Απαντάω θετικά. Καλά δεν είσαι λίγο μικρή, συνεχίζει εκείνος. Μα είμαι μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος. Φωνάζει τότε σε έναν άλλο, Γιάννη, η κοπέλα από εδώ είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής. Ε, φταίει η ποσόστωση του 30%, απαντάει εκείνος. Ακούστε δεν είμαι προϊόν ποσόστωσης, είμαι εκλεγμένη στη νεολαία του Ευρωπαϊκού κόμματος, γι’ αυτό συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο. Ε, καλά δεν είπαμε και τίποτα. Ε, μα πως, του απαντώ, είπατε. Εκνευρισμένος εκείνος, μου λέει: είσαι και γλωσσού. Μέσα σε δύο λεπτά είσαι μικρή, είσαι προϊόν ποσόστωσης άρα δεν αξίζεις, είσαι και γλωσσού”.

Βγαίνοντας στην πλατεία Κλαυθμώνος, περπατώντας μέσα στον κόσμο και ανάμεσα σε γυναίκες που τρέχανε βιαστικές στις δουλειές τους, σκεφτόμουν ότι συζητήσαμε μιάμιση ώρα και δεν πρόλαβα να την ρωτήσω για τις γυναίκες μετανάστριες, για την κοινότητα ΛΑΟΤΚΙ, για τα αιτήματα των παντρεμένων, για την συνεπιμέλεια και την πατρική άδεια (κάπου στην κουβέντα μου είπε ότι θα νομοθετηθεί), και μια πλειάδα θεμάτων, που μερικά μπορεί να μην είναι καν της αρμοδιότητάς της, όμως δεν πρόλαβα.
Θα είμαι όμως, πολύ ευτυχής αν επέστρεφα σε αυτό το γραφείο μετά από ένα χρόνο και είχαν υλοποιηθεί μερικά από τα προγράμματα που σχεδιάζονται αυτήν την στιγμή, κυρίως για την γυναικεία ανεργία. Πιστεύω ότι και εκείνη βαθιά μέσα της εργάζεται καθημερινά με αυτήν την αγωνία.

Λίνα Βασιλοπούλου

Πηγή:http://therealwomen.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.