Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στην Κατερίνη

320
http://www.ameaplus.gr

Στην Κατερίνη, η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης εγκαινίασε τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για άτομα με αναπηρία την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας το έργο που ξεκίνησε το 2012, μέσω ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο.

Οι Στέγες (Σ.Υ.Δ.) είναι δομές μόνιμης κατοικίας για άτομα με νοητική υστέρηση, ενδεχομένως και δευτερογενείς παθήσεις, ηλικίας από 18 ετών και άνω, μερικώς αυτοεξυπηρετούμενων ή και δια βίου υποστηριζόμενων από ειδικευμένο προσωπικό.

Κάθε μία από τις νέες Στέγες στην οδό Νεφέλης 11, φιλοξενεί τέσσερα άτομα με αναπηρία (συνολικά 12 άτομα) υπό την επίβλεψη διεπιστημονικής ομάδας και ειδικών φροντιστών σε 24ωρη βάση, εξασφαλίζοντάς τους ασφαλή και άνετη διαμονή, συνεχή ιατρική φροντίδα και μέριμνα για ασφαλή μετακίνηση.

Διαθέτει κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία, τέσσερα μονόκλινα υπνοδωμάτια,  δύο τουαλέτες.

Επίσης, διατίθεται εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμού, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται πλυντήρια και αποθηκευτικοί χώροι.

Στόχος των νέων δομών, η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων, κατά περίπτωση, προσφέροντας στους ενοίκους ποιοτική διαβίωση σε προστατευμένο περιβάλλον, όπου θα αναπτύξουν επίπεδο αυτονομίας κατόπιν εκπαίδευσης. 

Φιλοσοφία τους, να υπάρξει άνοιγμα προς την κοινωνία, μέσα και από τα προγράμματα κατάρτισης τα οποία υλοποιούνται από τη “Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης” ή σε συνεργασία με ΚΕΚ, προκειμένου να ενισχυθούν οι δεξιότητές των φιλοξενούμενων και να επιμορφωθούν σε κάποιο αντικείμενο, όπως να πάρουν πτυχίο βοηθού μάγειρα ή ξεναγού.

Πρώτο κριτήριο για την επιλογή των ενοίκων στις νέες Σ.Υ.Δ., να στεγαστούν άτομα που βρίσκονταν σε ψυχιατρεία ή γηροκομεία επειδή δεν υπήρχε άλλη δομή για τη φιλοξενία τους.

Στα μελλοντικα σχέδια των ανθρώπων της “Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης”, η μετατροπή του Κληροδότηματος Μπούσιου, που βρίσκεται στην περιοχή του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης σε Σ.Υ.Δ. για άτομα υψηλότερης λειτουργικότητας, ενώ για τα άτομα με πιο βαριά αναπηρία, θέλουν να δημιουργήσουν Στέγες σε χώρο περιφερειακά της πόλης, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη επαφή με τη φύση ή σε άλλες περιοχές, όπως στο Λιτόχωρο.

Πηγή:http://www.ameaplus.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.