Η θεραπεία που αντιστρέφει την εμμηνόπαυση και επαναφέρει τη γονιμότητα

362

Μόλις πριν λίγο καιρό, το ενδιαφέρον είχε στραφεί στην περίπτωση μιας 50χρονης γυναίκας, που μετά από ένα διάστημα 6 μηνών εμμηνόπαυσης, είδε την περίοδό της να επανέρχεται και στους επόμενους 6 μήνες είχε την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης με σπέρμα δότη και δικά της γόνιμα ωάρια.

Οι περισσότεροι μίλησαν τότε για μια νέα επιστημονική επανάσταση που φαινόταν να έχει ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα των γυναικών, η οποία γονιμότητα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: φθίνει με τον χρόνο και παύει να υπάρχει με την εμμηνόπαυση.

Πόσο αποτελεσματική αποδείχθηκε αυτή η νέα θεραπεία είναι σκόπιμο να αναφέρουμε; Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, με  τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουν γεννηθεί 40 μέχρι τώρα παιδιά παγκοσμίως, και χάρη στη μέθοδο αυτή ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Επίσης, για πάνω από  1000 γυναίκες που βρίσκονταν στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτήν, και στις οποίες έχει εφαρμοστεί η μέθοδος φαίνεται ότι επανέρχεται η έμμηνος ρύση και μαζί και η γονιμότητα. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι το EmBIO είναι από τα πρώτα Κέντρα στην Ευρώπη που ασχολούνται με τη θεραπεία ωοθηκών PRP.

Επιπλέον, ο Δρ. Παράσχος απάντησε σε 5 βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο. 

Τι είναι η θεραπεία PRP;

Πρόκειται για μια θεραπεία που πετυχαίνει την αναζωογόνηση των ωοθηκών σε γυναίκες που πλησιάζουν ή μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, εξασφαλίζοντας παράταση ή επαναφορά της περιόδου τους και μαζί της αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Μέχρι τώρα η εμμηνόπαυση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της γόνιμης περιόδου της γυναίκας, το τέλος της αναπαραγωγικής της ικανότητας και με το γήρας. Όμως, με την εφαρμογή της θεραπείας PRP, όπως φαίνεται, είναι πιθανό να μπορεί να αντιστραφεί η εμμηνόπαυση και μαζί η υπογονιμότητα που συνδέεται με αυτήν.  

Πώς γίνεται;
Η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών PRP πραγματοποιείται με έγχυση στις ωοθήκες αυτόλογων παραγόντων, η λήψη των οποίων γίνεται από το αίμα της γυναίκας, ενώ ακολουθεί η ειδική επεξεργασία τους. Χρησιμοποιούνται δηλαδή κατάλληλα επεξεργασμένα αιμοπετάλια της ίδιας της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, που προκύπτει μετά από φυγοκέντρηση του αίματος, το οποίο συλλέγεται από τη γυναίκα. Για την έγχυσή τους στις ωοθήκες και στη μήτρα χρειάζεται να γίνει μέθη στη γυναίκα, ενώ μετά τη διαδικασία μπορεί να νιώθει κάποιο ελαφρύ πόνο. 

Τι ακριβώς πετυχαίνει; 
Στις περισσότερες περιπτώσεις επανέρχεται η έμμηνος ρήση, ενώ κάποιες γυναίκες ανακτούν τη γονιμότητά τους, δηλαδή μπορούν να  παράγουν ξανά δικά τους ωάρια. Ο οργανισμός κάθε γυναίκας διαφέρει και η εφαρμογή της θεραπείας δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες. Είναι όμως πραγματικά αξιοσημείωτο να βλέπουμε, έστω και σε κάποιες περιπτώσεις, την εμμηνόπαυση να αντιστρέφεται, επειδή αυτό αποτελεί ένα παράθυρο, που μπορεί να προσφέρει την πιθανότητα τεκνοποίησης σε γυναίκες που δεν είχαν καμιά ελπίδα να αποκτήσουν παιδιά με δικά τους ωάρια. 

Είναι αποτελεσματική σε όλες τις γυναίκες;
Το πρώτο που χρειάζεται να διαπιστωθεί είναι αν η θεραπεία λειτουργεί, αφού δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις γυναίκες. Πρώτη ένδειξη ότι λειτουργεί η θεραπεία είναι η επανεμφάνιση της περιόδου. Χρειάζονται συνήθως μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί αυτό. Μία άλλη ένδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί είναι ότι σημειώνονται αύξηση του επιπέδου ΑΜΗ, που αποτελεί δείκτη γονιμότητας, και μείωση του επιπέδου των ορμονών FSH και LH. Πρόκειται για ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, όταν τα επίπεδά τους ανεβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. 

Δεν ανταποκρίνονται, όμως, όλες οι γυναίκες στη θεραπεία και κάποιες μπορεί να χρειαστούν μέχρι και έξι μήνες θεραπείας, για να διαπιστώσουν τα οφέλη. Γι’ αυτό η εφαρμογή της θεραπείας πρέπει να γίνεται με ένα χρονοδιάγραμμα έξι περίπου μηνών.  

Συνήθως 1-2 μήνες μετά τη θεραπεία ωοθηκικής αναζωογόνησης, κι εφόσον έχουμε παραγωγή ωαρίων, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μάλιστα σε φυσικό κύκλο, χωρίς διέγερση ωοθηκών με φάρμακα. 

Πόσο φιλική θεωρείται η θεραπεία;
Εξαιρετικά φιλική. Με τη θεραπεία αυτή μπορεί να μείνουν έγκυες και μάλιστα με τα δικά τους ωάρια και με απόλυτα φυσικό τρόπο. Χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να δοθούν φάρμακα για τη διέγερση ωοθηκών, προκειμένου να προκύψουν ωάρια ή να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ωάρια δότριας. Επομένως, είναι μια απόλυτα φιλική θεραπεία, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με φάρμακα χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους. 

Όπως  πάντως τονίζει ο Δρ. Παράσχος, αν και η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών είναι πολλά υποσχόμενη μέθοδος, η επιτυχία της όσον αφορά την επίτευξη εγκυμοσύνης δεν είναι εγγυημένη για όλες τις γυναίκες. Ο πιο καλός τρόπος για να αποκτήσουν παιδί γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι με ωάριο δότριας. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται ωάρια δότριας τα ποσοστά επιτυχίας όσον αφορά στην επίτευξη εγκυμοσύνης είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερα.

Διαβάστε περισσότερα για την υπογονιμότητα εδώ:

Δρ. Θάνος Παράσχος

Δρ. Θάνος Παράσχος
W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104


Πηγή:http://iefimerida.gr –

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.