Έπαρση Ελληνικής Σημαίας με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

489

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας μας.

Είναι η ημέρα που ο λαός μας αποφάσισε να αντισταθεί στον φασισμό και στον ναζισμό, αρνούμενος να παραδοθεί αμαχητί.

Αν και η ισχύς ήταν δυσανάλογη και οι συνθήκες αντίξοες, ενώθηκε σαν μια γροθιά και με τόλμη και αποφασιστικότητα έγραψε το ένδοξο Έπος του ’40 στα βουνά της Αλβανίας.

Αντίξοες συνθήκες, όμως, βιώνουμε κι εμείς σήμερα, σε διαφορετική μορφή μεν, εξίσου επικίνδυνες και απρόβλεπτες δε. Καταστάσεις και κρίσεις – εθνικές, υγειονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές- απειλούν τα κεκτημένα δικαιώματά μας, απειλούν τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά, τα οποία οι πρόγονοί μας προασπίστηκαν με αίμα, πόνο και στερήσεις.

Και σήμερα η ισχύς είναι δυσανάλογη, ωστόσο η ιστορία μας θυμίζει ότι η ελληνική αδούλωτη ψυχή δεν το βάζει κάτω, παλεύει γενναία και στο τέλος δικαιώνεται. Και αυτή τη βαριά κληρονομιά μας, έχουμε χρέος να την προστατεύσουμε.

Ας γίνει, επομένως, η μνήμη δύναμη και αποφασιστικότητα για να αντιπαλέψουμε ό,τι μας περιορίζει και μας απειλεί. Ας γίνει η μνήμη έμπνευση για ένα πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και πιο δημιουργικό αύριο.

Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης

Νίκος Λειβαδάρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.