Και εγένετο Lockdown! Η ζωή μας από σήμερα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

498

Στον αστερισμό του Lockdown πάλι και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες όλη η Ελλάδα. Στόχος της νέας καραντίνας είναι να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού. Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό της νέας καθημερινότητας.

Lockdown και πάσης Ελλάδος! Από τις 06:00 το πρωί βρισκόμαστε πάλι σε καραντίνα, με στόχο να βάλουμε, επιτέλους, ένα φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.Στο νέο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε, ήδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τη νόσο.

Σχετικά με τις μετακινήσεις υπενθύμισε ότι καθ’ όλο το 24ωρο υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα και οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με sms στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση ή σχετική δήλωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας – όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείo.

.5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρο.

Όπως διευκρίνισε ακόμα ο Νίκος Χαρδαλιάς οι πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν κομμωτήριο σήμερα, Σάββατο (07.11.2020) και αύριο, Κυριακή (08.11.2020) μπορούν να στείλουν sms με τον κωδικό 2 για τη μετάβασή τους

.Επίσης, ανακοίνωσε πως τα πρόστιμα πλέον είναι διπλάσια!Ειδικότερα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ!Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Από σήμερα, Σάββατο (07.11.2020) επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση.

Ενδεικτικά επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:-Καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών.

Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.-Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.

-Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.-

Ανοικτές παραμένουν οικοδομές και εργοτάξια.-Ανεστάλη η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών-Ανεστάλη η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.-Κλειστοί είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι 9 ατόμωμ.

Περαιτέρω διευκρινίζεται πως η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα απαγορεύεται και δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση

.Σε ό,τι αφορά τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς τους και μόνο, ενώ κατά τη μετάβασή τους πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλο πορείας τους. Για την επιστροφή των γονέων πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.Lockdown:

Όλα τα SOS!Ασχέτως της διάρκειας του νέου Lockdown οι αλλαγές αυτή τη φορά είναι ουκ ολίγες. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία λειτουργούν κανονικά, φυσικά, με μάσκες για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές.Γυμνάσια, Λύκεια, πανεπιστήμια και φροντιστήρια, όμως, λειτουργούν μέσω απόστασης (σ.σ. διαβάστε τα όλα εδώ)

.Σε ό, τι αφορά τα καταστήματα, έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές πληροφορίες (σ.σ. διαβάστε τα όλα εδώ) για το ποια έκλεισαν και ποια είναι ανοιχτά μέχρι 30/11, ενώ υπάρχουν και οι σχετικές ενημερώσεις για τα ωράρια των σούπερ μάρκετ

Επιπλέον ανακοινώθηκε μείωση ενοικίου και αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ (κι όχι 534 ευρώ) για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Όλα τα οικονομικής φύσεως μέτρα, δέκα το σύνολο και ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ανέλυσε διεξοδικά ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού (αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό και επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού)κορονοϊός lockdownΑθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότηταςΕπιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή)Αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), ενώ επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA, Euroleague.Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΓυμναστήρια

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΔημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσειςΥποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδαΔικαιοσύνη

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας εκτός από περιπτώσεις επείγοντος (σχετική ΚΥΑ)Εμποροπανηγύρεις – Κυριακάτικες Αγορές κλπ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΕστίαση

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΛειτουργία deliveryΚαταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ)1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθιαΛειτουργία έως τις 20:30

Λειτουργία ΣαββατοκύριακοΚέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΚινηματογραφικές προβολές

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΚομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςlockdownΚΥΤ προσφύγων

ΑΝΑΣΤΟΛΗ εξόδουΛαϊκές αγορές50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκωνΛειτουργία παράλληλων αγορώνΛιανεμπόριο

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΜεταφορές (Οι αριθμητικοί/ ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/ σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης)65% σε ΜΜΜ65% σε πλοίαΜέχρι 1 επιβάτης σε taxiΠεριορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 1 άτομο (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα)Click4more: Lockdown: Πώς θα μετακινούνται οι εργαζόμενοιΜονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

ΑΝΑΣΤΟΛΗ επισκεπτηρίουΝοσοκομεία και διαγνωστικά κέντραΈνας συνοδός / ασθενήΠεριορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικάΠαιδότοποι (στεγασμένοι)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςσυμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκαΠανεπιστήμιαΤηλε-εκπαίδευση (εξαιρούνται εργαστήρια τελειόφοιτων)Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίαςΣυναθροίσεις

ΑΝΑΣΤΟΛΗ δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)

ΑΝΑΣΤΟΛΗ προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοσηΣυνέδρια/Εκθέσεις

ΑΝΑΣΤΟΛΗ δραστηριότηταςΣχολείαΜάσκα από 4 ετών και άνωΜάσκα από 4 ετών και άνωΑνοιχτή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση Τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και τα ΛύκειαΧώροι ΛατρείαςΛειτουργίες χωρίς παρουσία πιστώνΠραγματοποίηση μόνο τελετών κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα. με παρουσία έως 9 άτομα.

Πηγή:http://Newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.