”Οι άνθρωποι μας, η ψυχή μας” | Έφη Μάμη, Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό Βάρης

464
https://sos-villages.gr/

Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή των Παιδικών Χωριών SOS. Κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Η Έφη Μάμη, Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης τα τελευταία 13 χρόνια, η οποία μας μιλάει για το πώς βίωσαν τα παιδιά και εκείνη την καραντίνα λόγω του covid-19, την περασμένη άνοιξη.

Στα 13 χρόνια που είσαι Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης έχεις περάσει άλλη τόσο δύσκολη περίοδο όσο εκείνη της καραντίνας;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, π.χ. με την οικονομική κρίση ή τα capital controls. Κανείς μας δεν περίμενε όμως ότι το 2020 μας επιφύλασσε μία πανδημία η οποία μας κράτησε μέσα στα σπίτια μας για περίπου 2 μήνες. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Αρχικά, αν και ήμασταν όλοι φοβισμένοι απέναντι στον άγνωστο εχθρό, έπρεπε να φροντίσουμε να μην περάσει αυτός ο φόβος στα παιδιά,  δίνοντάς τους τη σιγουριά ότι μένοντας μέσα στα σπίτια μας θα βγούμε νικητές. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο στοίχημα που δώσαμε όλοι οι εργαζόμενοι. Έτσι περάσαμε αμέτρητες ώρες παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και ποιοτικού χρόνου μεταξύ μας. Δεν μπορώ βέβαια να μην αναφερθώ και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καθώς ως φιλανθρωπικό σωματείο που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, οι χορηγίες και δωρεές έφτασαν να είναι ελάχιστες.

Με ποιον τρόπο βοήθησες τα παιδιά να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες;

Πέρασα πολύ δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά. Μαγειρέψαμε, φτιάξαμε πολλά γλυκά, παίξαμε ατελείωτες ώρες επιτραπέζια, φτιάξαμε πολλά παζλ αλλά και διαβάσαμε πολύ κάνοντας επαναλήψεις μαθημάτων, καθώς είχα και δύο παιδιά στην 3η Λυκείου. Έπρεπε να κρατήσω την καθημερινή μας ρουτίνα, το καθημερινό μας πρόγραμμα έτσι ώστε να μην σκέφτονται αρνητικά. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες και έχοντας πάντα το αίσθημα της αισιοδοξίας καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Αν ήθελες να περάσεις ένα μήνυμα στα παιδιά μέσα από αυτή τη δοκιμασία που ζήσατε  και συνεχίζουμε όλοι ως κοινωνία να ζούμε, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό για έναν άνθρωπο από το να έχει την υγεία του. Αν δεν είμαστε υγιείς δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Επίσης, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Όταν δουλεύουμε ομαδικά έχουμε πάντα καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή|:https://sos-villages.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.